Krimi

Grundlovsforhør om spionagesag fra Ringsted

Hvad skete der? Mandag blev tre herboede iranere fra organisationen ASMLA sigtet for at spionere for Saudi-Arabien på dansk grund. De har i dag alle erklæret sig uskyldige ved et retsmøde ved Retten i Roskilde.

Hvad kom frem? De tre sigtede nægtede sig skyldige. Det vil blive besluttet, om de skal varetægtsfængsles. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Udenlandsk journalist anholdt i forbindelse med spionsag

En mand med mellemøstligt udseende er tirsdag eftermiddag blevet anholdt af kampklædt politi fra politiets særlige reaktionsstyrke ved McDonald's i centrum af Roskilde. Det bekræfter vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi Bjarke Kirkegaard overfor TV 2.

Manden skulle have haft en mistænkelig adfærd omkring retsbygningen ved Retten i Roskilde tidligere på dagen og senere i centrum af byen, fortæller politiinspektøren. 

TV 2s journalist, der var til stede ved retten, bekræfter, at manden var til stede i retten, og at han flere gange spurgte ind til sagen. Han præsenterede sig som journalist fra den arabiske tv-station Al Jazeera. Han ville blandt andet høre, om der blev nedlagt navneforbud, og om de tre sigtede ville blive løsladt.

Manden var kørende i en belgisk-indregistreret bil, der blev undersøgt af politiet både før og efter retsmødet.

Midt- og Vestsjællands Politi har netop nu manden til afhøring og er i gang med at klarlægge, hvad mandens ærinde i byen, og om det er helt legalt, fortæller Bjarke Kirkegaard.

Retsmødet sat til at vare fire timer

Anklager Rune Rydik sagde inden retdsmødets begyndelse, at de forventer, at retsmødet vil vare omkring fire timer.

Vi må derefter vente en tid endnu, før det står klart, om de tre sigtede medlemmer af ASMLA bliver varetægtsfængslet. 

Dørene lukkes

Forsvarernes ønske om navneforbrud begrundes ved, at ASMLA i Danmark er en meget lille organisation, og at de tre sigtedes sikkerhed kan være i fare. Blandt andet har de levet under PET-beskyttelse i længere tid.

Pressen protesterer, for sagen er allerede omtalt bredt både af de sigtede selv, af PET og af medierne. Et navneforbud er et identifikationsforbud, og så kan sagen ikke omtales.

Dommer John Larsen bestemmer, at sagens behandling i et offentligt retsmøde vil sætte nogen i fare, og derfor lukkes dørene for retsmødet, og pressen og tilhørere kan derfor ikke deltage længere. 

Der nedlægges ikke navneforbud, men et specifikt referatforbud, der alene handler om, at de sigtedes konkrete navne ikke må gengives.

Retsmødet genoptages

Dommer John Larsen er tilbage i lokalet og retsmødet genoptages.

I pausen var der helt stille i retslokalet. Langs væggen står tre politifolk fra den særlige reaktionsstyrke iført skudsikre veste og med pistoler i bæltet. Også indgangen til retssalen og til selve retsbygningen er bevogtet.

Pause i 10 minutter

Det er endnu ikke besluttet, om dørene skal lukkes.

Men dommeren beslutter, at retten tager 10 minutters pause, så forsvarerne kan drøfte sagen med deres klienter. 

Anmodning om lukkede døre

Anklageren anmoder om lukkede døre ved retsmødet, da der fortsat er en konkret trussel mod de sigtede. Desuden er anklagerens pointe, at det vil bringe nogle af de personer, der er blevet spioneret, i fare, hvis oplysningerne kommer frem. 

Desuden lyder det, at det  vil svække politiets opklaringsarbejde, hvis oplysningerne kommer ud.

De tre forsvarsadvokater tilslutter sig anmodningen. 

Pressen protesterer.

 

Sigtet efter paragraf 108 og 136

Anklageren fortæller, at de tre personer er sigtet efter henholdsvis paragraf 108 stk 1 og paragraf 136 i straffeloven. Sigtelserne gælder for dem alle tre. 

Paragraf 108 stk 1 er den 'milde spionageparagraf', og de sigtes efter "I forening at have sat den saudiarabiske efterretningstjeneste til at virke på dansk område, idet de samlede oplysninger om personer og virksomheder og videregav dem'. 

Paragraf 136 handler om tilskyndelse til forbrydelser og omhandler, at "de tre sigtede i september 2018 offentligt skulle have billiget angrebet begået på en militærparade i Iran, hvor et ukendt antal militærpersoner blev dræbt og såret". 

De tre personer nægter sig skyldige i at have spioneret.

Dommeren er tilbage i retten

Dommeren er netop trådt ind i retten igen. Han fortæller de sigtede, at anklager vil præsentere dem for sigtelsen.

De er anholdt henholdvis klokken 10.00, 10.03 og 10.03 mandag formiddag.

Retsmødet er forsinket

Retsmødet skulle være begyndt klokken 09.30. Men én af de sigtede er endnu ikke mødt op, så mødet er udsat lidt endnu.

Dommeren har forladt retslokalet for en stund.

Retten er sat

Dommeren er netop trådt ind i retssal 1, og alle tilhørere samt sigtede rejser sig. 

Den ene sigtede sidder i midten af salen og taler sagte med en tolk. De andre to taler med deres forsvarer i tilstødende lokaler. 

De sigtede føres ind

De tre sigtede bliver nu ført ind i retslokalet i retssal 1 ved Retten i Roskilde. De er i civilt tøj - en i lyseblå skjorte, en anden i grøn trøje. De taler sagte med deres forsvarer, inden retten sættes. 

Flere pårørende er mødt op. De har alle fået frataget deres mobiltelefoner ved indgangen, hvor der i dagens anledning er sat en scanner op, som man kender den fra lufthavnen. Den bliver betjent af politiets særlige reaktionsstyrke. 

Der er afsat cirka fire timer til retsmødet. 

Politikere har reageret med forfærdelse

Mandag indkaldte Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) den saudiarabiske ambassadør til en samtale om  spionagesagen.

- Vi har klart sagt til ambassadøren, at det er fuldstændig uacceptabelt, at der finder spionagevirksomhed sted i Danmark fra Saudi-Arabiens side, sagde Jeppe Kofod.

Lars Løkke Rasmussen, der er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn for Venstre, bakker op om de skridt, regeringen tager. Men han ser gerne, at regeringen går hårdere til Saudi-Arabien. Det samme sagde den radikale leder Morten Østergaard.

Også hos Dansk Folkeparti så man gerne en hårdere linje. Eksempelvis ønsker de, at der bliver set på, om Danmark har de rette værktøjer til eksempelvis at kunne fjerne statsborgerskaber ved kriminelle handlinger som spionage:

- Det er fint, at regeringen griber ned i den diplomatiske værktøjskasse. Men det er ikke nok. Vi skal også se på, om de mennesker, der opholder sig i Danmark skal opholde sig her. Hvis de vil føre en mellemøstlig konflikt videre, skal den ikke føres her, så skal den føres dernede. Det gør Danmark til et mere utrygt samfund, og det er her, at jeg synes, at regeringen overhovedet ikke har taget fat, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Bunker af sagsakter båret ind i retten

Flere kasser ed sagsakter er blevet båret ind til retten af politifolk.

TV 2s reporter ved Retten i Roskilde kan fortælle, at to af de tre sigtede medlemmer af ASMLA er ankommet til retten.

Derudover er flere kasser med sagsakter ankommet og er blevet båret ind til retslokalet.

Flere tidligere sager i Danmark

Der er tidligere rejst sigtelse for spionage i Danmark.

I 2018 og 2019 rejste PET således sigtelse mod fire personer, der blev sigtet for at have brudt paragraf 108 i straffeloven – den såkaldte milde spionageparagraf.

Mistanken gik på, at personerne skulle have indsamlet oplysninger om mennesker, der skulle være knyttet til Gülen-bevægelsen. Fethullah Gülen, der er imam, mistænkes af styret i Tyrkiet for at have iværksat et kupforsøg i juli 2016.

Spionageparagrafen blev desuden brugt i en straffesag i 2012, hvor en professor i statskundskab ved Københavns Universitet blev dømt for at have spioneret for Rusland.

Tungt bevæbnet politi omringer Retten i Roskilde

Retten i Roskilde er omringet af tungt bevæbnet politi.

TV 2s reporter er til stede ved Retten i Roskilde og kan fortælle, at politiet er talstærkt til stede. Retten er således omringet af politiets særlige reaktionsstyrke, der er kampklædt og bærer automatvåben.

Grundlovsforhør bag lukkede døre

Ved pressemødet mandag eftermiddag fortalte PET-chef Finn Borch Andersen, at tirsdagens grundlovsforhør bliver holdt for lukkede døre.

Dermed vil pressen og de fremmødte få sigtelsen at vide, men vil derefter blive bedt om at forlade retslokalet. Var grundlovsforhøret for dobbeltlukkede døre, ville end ikke sigtelsen være tilgængelig for offentligheden.

- De tre ledende medlemmer af ASMLA vil blive fremstillet i grundlovsforhør sigtet for spionage med påstand om varetægtsfængsling. Der pågår nu en bred efterforskning, der skal klarlægge sagens omfang og sammenhæng. Anklagemyndigheden vil i morgen anmode om, at det grundlovsforhør bliver ført bag lukkede døre. Og jeg vil derfor heller ikke kunne sige meget mere om den konkrete sag, end jeg allerede har fortalt, sagde PET-chef Finn Borch Andersen i går.

 

Endnu en sigtet

Sagen trækker som nævnt tråde til september 2018, da PET iværksatte den usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.

Aktionen skyldtes, at den iranske efterretningstjeneste havde planer om et angreb rettet mod personer i ASMLA. Landet blev lukket ned i jagten på en stjålet Volvo, som politiet troede havde noget med sagen at gøre. Det havde den imidlertid ikke.

Men i sagen om planerne om et angreb mod ASMLA blev en 39-årig norsk-iraner alligevel anholdt og sigtet for spionage og for at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et angreb i Danmark.

I den sag er der nu blevet rejst endnu en sigtelse, lød det fra PET.

Det drejer sig om en føringsofficer fra den iranske efterretningstjeneste, der er sigtet for spionage og for at medvirke i forsøg på manddrab. Han er mandag blevet fremstillet in absentia ved Retten i Roskilde.

Det står ikke klart, om angrebet var rettet mod netop de tre medlemmer af ASMLA. 

 

Dette handler sagen om

For at forstå sagen skal vi halvandet år tilbage til 22. september 2018, da et terrorangreb ramte den iranske by Ahvaz. Angrebet blev delvist forsvaret af talsmanden for en gruppe eksil-iranere, der driver en TV-station i Ringsted, og som tilhører gruppen ASMLA, der arbejder for selvstændighed i en del af Iran.

En uge efter lukkede en kæmpemæssig politiaktion Sjælland ned i jagten på iranske efterretningsagenter, der angiveligt ville dræbe medlemmer af ASMLA i Ringsted. Tre af eksiliiranerne fra Ringsted blev dengang placeret i et safehouse.

I dag er de samme tre blevet anholdt – sigtet for at spionere i Danmark for Saudi-Arabien.

- Vi er forpligtet til at beskytte folk, som vi ved er udsat for en trussel. Det har vi gjort. Så måtte vi konstatere, at der var mistanke om, at de samme personer spionerede i Danmark, sagde PET-chef Finn Borch Andersen mandag.

Hvem er ASMLA?

ASMLA

  • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.
  • Organisationen kæmper for en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz.
  • Lederen af organisationen er Habib Jabori.
  • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.
  • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.
  • 22. september 2018 angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt, og 70 blev såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag.

 

Tre sigtet fra ASMLA

Tre ledende medlemmer af den eksiliranske organisation ASMLA er mandag blevet anholdt og sigtet for spionage fra 2012 til 2018 for den saudiarabiske efterretningstjeneste.

De tre personer skal have spioneret på danske personer og virksomheder og videregivet oplysningerne til efterretningstjenesten i Saudi-Arabien.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas. De kæmper for en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran.

De er i forvejen sigtet for at have hyldet en terrorhandling i Iran og har været i PET-beskyttelse i længere tid.

Tirsdag klokken 09.30 fremstilles de i grundlovsforhør bag lukkede døre.