Coronavirus

Virusudbrud har sat alt i stå: - Det er kritisk, siger dansk direktør

Aktiemarkedet bløder, og produktionen er gået i stå. Det kan mærkes både i Kina og i Danmark.

Udbruddet af coronavirus har efterhånden vidtrækkende konsekvenser.

I Kina tager folk ikke på restaurant af frygt for at blive smittet, de forsøger at undgå offentlig transport, og myndighederne har lukket et stort antal virksomheder på ubestemt tid.

Det har blandt andre ramt den lille danske opstartsvirksomhed ANCR Copenhagen, der sælger skærmbriller. Brillerne bliver nemlig produceret i Kina, og siden torsdag har produktionen været lukket helt ned. Derfor melder virksomheden nu udsolgt på sin runde brilletype.

- Vi fik et kæmpe chok. Vi har en ordre liggende på en masse nye briller. Forhåbentlig har vi nok af den firkantede brille til slutningen af februar, men det er kritisk, siger Johnny Krogsgaard, direktør i ANCR Copenhagen.

Danskere mister indtjeningskilde

Også danske erhvervsdrivende i Kina er ramt på indtjeningen.

Alexander Petersen er bosiddende i Shanghai og stifter og ejer af en virksomhed, der leverer cocktails til restauranter og barer. Men lukningen af mange barer og restauranter har tvunget ham til at finde nye måder at drive sin forretning på.

Derfor er han begyndt at sælge kasser med ingredienserne til cocktails, som folk kan lave derhjemme. På den måde kan han køre forretningen videre.

- Vi prøver at levere glæde og gode tider. Det er lidt svært at finde dem herude for tiden, siger Alexander Petersen.

Sværere er det for Siri Nordheim Jensen, der ejer fire fitnesscentre i Shanghai sammen med sin kinesiske mand. På grund af coronavirus er alle centrene blevet beordret lukket, og parret har derfor i øjeblikket ingen indtjening.

Ægteparret er begyndt at lave træningsvideoer, som de sender ud til deres medlemmer, så de kan træne hjemme i stuen. Det er ikke noget, de tjener penge på, men håbet er, at videoerne betyder, at folk vender tilbage til fitnesscentrene, når det igen er blevet sikkert at færdes ude.

- Vi vil gerne servicere vores kunder og holde dem aktive, forklarer Siri Nordheim Jensen.

Markederne bløder

På grund af konsekvenserne af coronavirus var det derfor med stor spænding, at det kinesiske aktiemarked mandag morgen åbnede for første gang, efter at markederne har været lukket under det kinesiske nytår.

Resultatet var klart med blodrøde tal og et fald på otte procent. Tallene vidner om panik, mener Per Hansen, som er investeringsøkonom hos Nordnet.

- En reaktion, hvor aktierne næsten var nede at røre dagens udsvingsgrænse (grænsen for, hvor meget de kinesiske aktier kan stige og falde, red.) på minus ti procent for åbningen, synes jeg, er en meget, meget markant reaktion, siger han.

Investorerne har dog svært ved at bedømme, hvor slemt det egentlig står til, da lukningen under nytårsfejringen også i sig selv vil have en negativ effekt på markederne. Så det er usikkert, hvor stor en del af faldet, der skal tilskrives virusudbruddet.

- Men det koster på bundlinjen hos de kinesiske virksomheder, at de mere eller mindre har lukket ned. Kina er en af verdens største økonomier, og det koster rigtig meget på væksten både i Kina, men også ude i verden, når landet på den her måde står stille, siger Søren Kristensen.

Øget onlineshopping

Hvornår de kinesiske virksomheder starter op igen, er stadig uvist.

Men flere industrier nyder godt af, at kineserne bruger mere tid i hjemmet, siger kinaekspert Nis Høyrup Christensen. Der bliver nemlig streamet mere og handlet mere online.

- Vi kan se, at kinesiske aktier generelt er faldet - også dem, der er dybt involveret i e-handel. Men det betyder ikke, at dem der driver e-handel ikke tjener penge. Vi kan se, at folk shopper mere på nettet, og at computerspilindustrien stiger, forklarer Nis Høyrup Christensen.

Coronavirusen har indtil videre kostet mindst 362 mennesker livet, og der er registreret over 17.000 smittetilfælde, heraf størstedelen i Kina.