Nyheder

Nye regler: Slut med grænseoverskridende sexscener

Flere sager - blandt andre mod skuespiller James Franco - har gjort retningslinjerne aktuelle.

Det kan både være grænseoverskridende og ydmygende at indspille sexscener. Sådan har det lydt fra flere skuespillere gennem tiden. Men det skal være slut nu, mener skuespillernes fagforening i USA Screen Actors Guild (SAG).

Derfor har fagforeningen lavet retningslinjer for sexscener. De indebærer blandt andet, at skuespillerne skal mødes med producenten eller instruktøren inden sexscenen, for at afklare hvor nøgne skuespillerne skal være.

Derudover anbefaler fagforeningen, at der er tilknyttet en såkaldt intimitetskoordinator, der skal instruere alle intime scener fra kys til sex og sørge for, at alle på filmsettet er klar over, hvad der skal ske hvornår.

- Retningslinjerne skal signalere, hvor vigtigt det er at gøre alt, hvad vi kan, for at det bliver trygt for skuespillere, siger præsident for SAG, Gabrielle Carteris.

Ingen information i manuskriptet

Særligt i kølvandet på #MeToo er der kommet opmærksomhed på, at det kan blive krænkende og grænseoverskridende for skuespillere at indspille sexscener.

Det fortæller Camilla Møhring Reestorff, der er lektor i kultur og medier på Aarhus Universitet og i gang med et forskningsprojekt, som kortlægger og undersøger grænseoverskridende adfærd i film-, tv- og scenekunstbranchen.

Derfor er det vigtigt med retningslinjer, der blandt andet kan gøre det nemmere at lave aftaler og sige nej, fortæller lektoren.

Eksempler på retningslinjer af SAG

 • Afhold et møde mellem skuespillere og producer eller instruktør om, hvor nøgne skuespillerne skal være.
 • Arranger et møde mellem skuespillerne, før de skal øve eller indspille en sexscene.
 • Sørg for at indgå aftaler om, hvad der skal filmes, hvor nøgne skuespillerne skal være og lignende. 
 • Sørg for, at den færdigklippede scene stemmer overens med kontrakten.

- I nogle manuskripter står der ikke engang, hvad der skal foregå i sexscenen, udover at to skuespillere skal have sex. Så der er klart et behov for klare aftaler om, hvad der skal foregå, så der ikke er en part, der får sine grænser overskredet, siger Camilla Møhring Reestorff.

UK Directors og Meta-film har allerede lavet retningslinjer. Og SAG’s guidelines understreger, at #MeToo har haft en effekt, og at der bliver gjort noget for at skabe tryghed i branchen.

Sexscener til debat

 1. Skuespilelever skulle improvisere sexscener

  James Franco blev i oktober 2019 anklaget for seksuel udnyttelse af to tidligere elever fra skuespilskolen Studio 4, hvor han underviste.

  Ifølge anklagerne opfordrede han sine elever til at udføre og improvisere sexscener nøgen. Det fortæller de to tidligere elever Sarah Tither-Kaplan og Toni Gaal.

  Kvinderne påstår også, at James Franco krævede, at de og andre elever skulle indspille sexscener og sende dem til ham som et led i optagelsesprocessen for at komme ind på filmskolen. Det foregik fra 2014 til 2017.

  James Franco kalder anklagerne for "ikke korrekte" i The Guardian.

  Filmskolen lukkede tilbage i 2017.

 2. Voldtægtsscene i 'Sidste tango i Paris'

  En af de mest berygtede sager om sexscener stammer fra filmen ’Sidste tango i Paris’ fra 1972.

  Her voldtager en midaldrende enkemand spillet af Marlon Brando en ung kvinde spillet af den dengang 19-årige franske skuespiller Maria Schneider.

  Men Maria Schneider var ikke blevet informeret om voldtægtsscenen, og selvom der var tale om en simuleret voldtægt, oplevede skuespilleren det som et overgreb.

  - Jeg havde på en måde behandlet Maria horribelt, fordi jeg ikke fortalte hende, hvad der foregik, har den italienske filminstruktør Bernardo Bertolucci tidligere fortalt.

  Men han forsvarede samtidig fremgangsmåden med: ”Jeg ville have hendes reaktion som en pige, ikke en skuespillerinde. Jeg ville have, at hun skulle reagere ydmyget”.

  I 2007 fortalte Maria Schneider, at der ingen trøst eller forklaring var at finde hos Bernardo Bertolucci og Marlon Brando, efter optagelsen havde fundet sted.

 3. Emilia Clarkes nøgenscener i 'Game of thrones'

  Emilia Clarke fra 'Game of thrones' var 23 år, da optagelserne til serien begyndte.

  I løbet af de første sæsoner nåede hun både at amme drageunger og blive badet af flammer ganske nøgen, men den eksplicitte stil var bestemt ikke noget, Emilia Clarke syntes om.

  - Sexscener burde være mere subtile. Jeg er så britisk, at jeg krummer tæer af sådan noget - jeg kan slet ikke holde det ud, har hun sagt til The Daily Mail.

  - De fleste sexscener i film og på tv er meningsløse, de er der bare for at lokke publikum til, konkluderer hun.

  Emilia Clarke fortæller, at hun havde diskussioner på optagelserne om nøgenscenerne. Produktionen mente, at 'Game of thrones'-fans ville blive skuffet, hvis der ikke længere var nøgenscener.

  - Jeg var sådan: "Fuck jer", har Emilia Clarke tidligere fortalt.

  De seneste år serien blev optaget, nægtede hun at at være med i sexscener.