Dagens overblik: Dansker i Wuhan – ”Det er næsten ligesom Holbæk en søndag formiddag"

16x9
Maskerne er fundet frem, og der tages ingen chancer i forhold til coronavirusset. Foto: Mohd Rasfan / Ritzau Scanpix

Radikale i seng med de blå. Australien sender borgere i karantæne på kontroversiel ø. Ny udligningsreform og rigsretssagen intensiveres.

Velkommen til dagens overblik.

Dansker fanget i Wuhan

Uffe Frejdal Nielsen har det godt, selvom situationen er træls.
Uffe Frejdal Nielsen har det godt, selvom situationen er træls. Foto: Uffe Frejdal Nielsen / Privatfoto

Der er ikke meget at tage sig til for Uffe Frejdal Nielsen, der lige nu er på ferie i den kinesiske by Wuhan, der menes at være arnested for coronavirusset, der har smittet næsten 6000 og kostet 132 liv.

Han befinder sig 40 minutter fra centrum af millionbyen, og når alt offentlig transport er lukket ned, så har han ikke meget at give sig til.

Faktisk har den normalt så travle by udviklet sig til lidt af en spøgelsesby, der nærmest minder om Holbæk en søndag formiddag, som han siger.

Radikale dropper regeringen og tilslutter sig de blå

De Radikale og blå blok skal mødes om et indgreb på boligmarkedet. Arkivfoto.
De Radikale og blå blok skal mødes om et indgreb på boligmarkedet. Arkivfoto. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) stod egentlig med de bedste forudsætninger for en politisk aftale. På Christiansborg var der bred politisk enighed blandt både blå og røde partier om at stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger.

Men, men, men … Nu er forhandlingerne brudt sammen, og de radikale har droppet regeringen og de andre røde partier til fordel for deres nye venner i den blå side af Folketingssalen – med hvem de kan samle 91 mandater og dermed et flertal.

Det store stridspunkt var en karensperiode, der betyder, at huslejer ikke må stige i syv år, efter en ejendom er solgt, selv om ejendommen er blevet renoveret. Den skulle stoppe kortsigtet spekulation i at købe en ejendom, lave hurtige renoveringer, hæve huslejen og dermed skabe et stort afkast på meget kort tid.

Karantæne-ø

Australiens sundhedsminister, Brad Hazzard, mener ikke, at det er et problem at opbevare asylansøgere og karantæneramte samme sted.
Australiens sundhedsminister, Brad Hazzard, mener ikke, at det er et problem at opbevare asylansøgere og karantæneramte samme sted. Foto: Joel Carrett / Ritzau Scanpix

Juleøen har tidligere været i vælten, fordi det er et af de steder, hvor den australske regering ynder at opbevare afviste asylansøgere. Og nu får den en tur mere i medierne, fordi asylansøgerne kommer til dele øen med en ny gruppe mennesker, som Australien ikke vil have på kontinentet.

Landet planlægger nemlig at bruge den afsidesliggende Juleø som karantæne-ø for australske statsborgere, der bliver evakueret fra Wuhan, hvor den dødelige coronavirus kommer fra. Nyheden har ikke overraskende skabt bekymring hos de nuværende beboere.

Samtidigt er australske forskere i gang med at dyrke det frygtede virus i et forsøg på at skabe en vaccine. Det foregår dog ikke i ø-lejren.

Mere udligning på vej

Statsminister Mette Frederiksen vil med en ny udligningsreform bringe en bedre balance ind i landet, siger hun.
Statsminister Mette Frederiksen vil med en ny udligningsreform bringe en bedre balance ind i landet, siger hun. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

I et udspil til en udligningsreform lægger regeringen op til, at de velstillede kommuner i hovedstadsområdet fremover skal bidrage mere til landets kommunekasser.

Der er ikke sat navn på, hvilke kommuner som skal give, og hvilke der kan se frem til en pose penge, men sikkert er det, at der bliver 38 betalere og 60 modtagere.

Regeringen håber på en aftale over midten, og det er nok også de to store borgmesterpartier – Venstre og Socialdemokratiet – der kommer til at stå for at skabe en aftale.

Vidnekampen intensiveres

Hvis John Bolton skal vidne, så mener Republikanerne også, at Joe Biden skal vidne. Arkivfoto.
Hvis John Bolton skal vidne, så mener Republikanerne også, at Joe Biden skal vidne. Arkivfoto. Foto: Joshua Roberts / Ritzau Scanpix

Kampen om at indkalde vidner i rigsretssagen mod præsident Donald Trump spidsede til, da Trumps forsvarsadvokater kom med deres afsluttende bemærkninger.

Demokraterne vil have Senatet til at stævne Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton i et forsøg på at få beviser frem i lyset. Men Republikanerne, der ellers har været modstandere af indkaldelser af vidner, skal nok sørge for, at de også kan indkalde nogen, hvis det kommer dertil.

Og en af dem bliver den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og hans søn, Hunter Biden, der i forvejen er omdrejningspunkt for hele rigsretssagen.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor man også kan læse om Lars, der blev afskrevet allerede i skolen, men nu ejer huse og biler for millioner. Man kan drive det langt med mod og drive.

Rigtig god aften.