USA valg 2020

De ved godt, at han ikke altid siger sandheden. Men de elsker ham stadig. Derfor stemmer de på Trump - igen.

Celina Liv Danielsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/celina-liv-danielsen), Yan Kovyakh (https://nyheder.tv2.dk/profil/yan-kovyakh), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge), Magnus Bjerg (https://nyheder.tv2.dk/profil/magnus-bjerg)

***

Branson, Missouri

Trump er først og fremmest en præsident, der altid spørger folket: “Hvad er problemet? For så vil jeg gerne fikse det for jer”

Camille Harris, 28-årig sangerinde og single

I byen Branson finder vi en trofast republikansk vælger. Camille Harris har stemt på både Romney og Trump.

Og i år gør hun det igen.

- Jeg er kristen og har altid været imod abort. Jeg ved godt, at det ikke er et populært emne, men Donald Trump tør gå imod strømmen og kæmpe for det, han tror på: At alle liv betyder noget og er noget værd. Det er helt afgørende. Jeg var i Washington D.C. under Trumps indsættelse i 2017. Og da jeg stod i den kolde januarluft og så ham side om side med os andre, så var jeg slet ikke i tvivl om, at han får min stemme igen.

Camille Harris mener, at der i medierne er tegnet et helt forkert billede af Trump.

- Modsat af hvad mange tror, går han meget op i vores sundhedssystem. Mange amerikanere har ikke råd til deres livsnødvendige medicin, og Trump har længe kæmpet for at få sat priserne på medicin ned. Han er gået i hårde forhandlinger med andre lande omkring deres medicinpriser, så USA kan få den bedste og billigste medicin til folket, siger Camille Harris.

Hun mener, at Trump er en stærk leder.

- Trump er ikke bange for at fyre folk i hans inderkreds, hvis de er dårlige. Han er eksemplet på en præsident, der får tingene gjort også selvom, de er upopulære. Netop det respekterer jeg, siger Camille Harris.

***

Detroit, Michigan

Obama kom ud af trit med det amerikanske folk, og han glemte, hvad der var vigtigt for os

Rodrigo Papadapolous, 31 år, single, filminstruktør

Rodrigo Papadapolous kommer oprindeligt fra Costa Rica i Latinamerika. Han stemte på Obama i 2008 og 2012. Men han stemte på Trump i 2016 - og det gør han igen i år.

Otte år med Obama skuffede ham.

- Jeg troede, at Obama havde styrken til at få gang i udviklingen her i landet, men i stedet blev jeg vidne til, hvordan han i langt højere grad gik op i international politik, hvor han endte med at være for svag til at skære igennem og sørge for USA’s interesser, siger Papadapolous.

- Trump var et frisk pust, der nu i fire år har bevist, at han altid sætter det amerikanske folk og vores interesser før verdenssamfundets. Endelig har en amerikansk præsident taget kampen op mod Kina, så vi ikke længere bliver rippet og snydt med dårlige handelsaftaler. Endelig har en præsident fået flere lande til at betale langt mere til NATO, så det ikke kun er USA, der hænger på regningen. Og endelig har vi fået en præsident, der rent faktisk har holdt sine løfter om at sætte gang i den amerikanske økonomi. Før corona kom flere og flere i arbejde under hans ledelse og landets økonomi var en af de stærkeste i mange mange år. Det kan han sagtens gøre igen, siger Papadapolous.

Rodrigo Papadapolous har boet mange år i Detroit og set forfaldet med sine egne øjne. Særligt i Obama-årene oplevede han, at det gik ned ad bakke.

- Flere endte i fattigdom, mange mistede jeres jobs, og lønnen blev ikke bedre for nogle af dem, der allerede i forvejen blev dårligt betalt. Trump har gennem fire år kæmpet for at skabe jobs. Han taler ofte om, hvordan mange byer i USA er blevet glemt og forbigået i årevis, at politikerne i Washington har glemt folket og deres levebrød i de byer, og at han vil rette op på det igen. Han vil vække liv i de mange byer, hvor fabrikkerne måtte lukke og slukke. Det billede af at blive forsømt og overset kan mange amerikanere genkende, så jeg håber virkelig, at Trump kan få fire år mere, så han kan fortsætte det, han er begyndt på: At vække liv i den amerikanske drøm igen.

***

Denver, Colorado

Han har forstået, hvad arbejderklassen i USA har hungret efter i flere år

Peggy Malcom, 61 år, Denver, Colorado, gift i 43 år, advokat

- Jeg brød mig virkelig ikke om Trump, da jeg først hørte, at han ville stille op som præsidentkandidat for republikanerne. Jeg brød mig ikke om hans facon og manglende diplomatiske evner, siger 61-årige Peggy Malcom.

- Men i mit virke som advokat kunne jeg godt se, at de løfter, Trump gav, ville gavne mange af mine klienter, der er små virksomhedsejere. Trump har overgået mine forventninger og har lempet mange regler for små virksomheder og lettet på deres skatter. Han har forstået, hvad arbejderklassen i USA har hungret efter i flere år.

Hun var i tvivl, om han kunne holde løfterne, men gav ham chancen. Også fordi hun ikke kunne udstå alternativet, Hillary Clinton.

- Hun var endnu en politiker, der i min optik havde brugt alt for mange år i Washington. Jeg kunne ikke mærke hendes passion, når hun talte under valgkampen. Hun var blevet en politisk robot - som jeg kalder det, siger advokaten.

Trump har lovet at være en præsident, der kæmper for "lov og orden," og det tiltaler Peggy Malcom. Hun er skræmt over, hvordan demonstranter rundt omkring i USA "ødelægger" byerne og demonstrerer imod politistyrkerne.

- Uden politiet ville vores land slet ikke være sikkert. De fortjener meget mere respekt, end de får i medierne lige nu. Jeg er også forfærdet over drabet på George Floyd. Men det er nogle ganske få politibetjente, der ødelægger det for alle. Jeg er klar over, at mange republikanere tror, at Biden vil skære i midlerne til politiet, hvis han kommer til magten. Det, ved jeg godt, er noget pjat. Det kunne han ikke finde på. Men alligevel synes jeg, at Trump har været meget mere skarp i sine udmeldinger om et sikkert Amerika og styrket politi. Jeg har følt mig mere sikker ved hans konstante og faste ord end Joe Bidens.

***

Hopewell, New Jersey

I min optik har Trump gjort meget mere for de sorte her i landet, end Obama nogensinde fik udrettet

Grace Eisapel, 49-årig rengøringsassistent

I Hopewell, New Jersey, bor en af de Trump-støtter, som vi ikke umiddelbart hører så meget om.

Grace Eisapel kom til USA fra Etiopien for to år siden. Hun er gift med en amerikansk mand, og hun er sikker på, at Trump får hendes stemme, når hun for første gang skal stemme i USA i år.

En af de vigtigste forklaringer? Før coronakrisen havde USA den laveste arbejdsløshed nogensinde blandt afroamerikanere.

- Den lave arbejdsløshed skyldes udelukkende præsident Trump og ingen andre. Han har sendt mange flere penge til skoler, hvor der er en overvægt af sorte elever, hvilket ikke tidligere er sket før i det omfang, vi oplever lige nu. Trump har også oprettet de såkaldte “mulighedszoner” rundt om i USA, hvor boligområder med lav indkomst og stor arbejdsløshed kan søge om at få nedsat deres skat. De lokale kan også søge om penge fra “mulighedsfonden” til at genopbygge eller investere i deres by, så der kan skabes flere jobs. Det er fantastisk og gavner i den grad særligt de sorte her i landet. Jeg stemmer på Trump, fordi jeg helt tydeligt kan se resultater, der gavner mennesker som mig.

- Da jeg så, at man i New York med store blokbogstaver havde malet BLACK LIVES MATTER foran Trump Tower på 5th Avenue, blev jeg helt træt. Jeg er træt af, at sorte i USA altid indgår i et narrativ som værende ofre, for vi er så meget mere end det. Jeg tager ikke kampen mod politivold for givet. Langt fra. Det er en vigtig sag at kæmpe, det ved jeg. Men Trump kæmper rent faktisk for os sorte, og han får slet ikke nok anerkendelse for det. Billedet med de store BLACK LIVES MATTER-bogstaver minder mig om, at det er vigtigt, at jeg - for første gang nogensinde - benytter min stemmeret her i USA. Og krydser af ved Trump. Sorte amerikanere er gennem årene blevet narret af Demokraterne til at se hele vores liv gennem race og partipolitik.

***

El Paso, Texas

Trump har lært mig, hvad det vil sige at være stolt af sit land og det at være amerikaner. Han har lært mig, at vi skal passe på vores land fremfor alt andet

Jeff Allen, 57-årig fraskilt smed

Jeff Allen fra Texas har stemt på John McCain i 2008, Mitt Romney i 2012 og Trump i 2016.

- Jeg bor i USA ved grænsen til Mexico og har i mange år kæmpet med, at illegale immigranter har trængt sig ind på min grund. Igennem flere år har jeg følt mig decideret utryg i mit eget hjem. Da Trump kom til magten blev det endelig okay at sige højt, at jeg ikke kunne tolerere den slags og gerne så det stoppet. Selvom præsidenten ikke er lykkedes med at få bygget en mur, har han skabt en bevægelse af amerikanere, der endelig har samlet sig og taget sagen i egen hånd.

Jeff har to gange haft indbrud i sit hjem. Gerningsmændene var illegale immigranter, der ledte efter mad og rent tøj.

- Hvis nogen oplevede, at der hver dag i deres baghave kom fremmede mennesker gående, er jeg sikker på, at de også en dag ville få nok og for eksempel stemme på den politiker, der ville sætte en stopper for det.

- Sidste år gav jeg al min jord, der ligger op til grænsen mod Mexico, til en organisation, der havde samlet en masse penge ind til at bygge en privat mur til Mexico. På én dag satte de 800 meter mur op, og jeg har aldrig oplevet så få illegale immigranter på min grund. Alt dette er takket være Trump og de ideer, han har plantet i vores samfund. Der er ingen tvivl om, at han får min stemme igen.

Amerikanerne stemmer til præsidentvalget den 3. november.

Udarbejdet i samarbejde med Yan Kovyakh, Lasse Kalhauge, Kaare Sørensen & Magnus Bjerg.

***