Knæk Cancer

Familiefar rørte Danmark med sin historie – nu er han død

Bent Bredvig Sandfeld nåede at holde juleaften og nytårsaften med familien, inden han døde 12. januar 2020.  Privatfoto

For blot tre måneder siden imponerende kræftramte Bent Bredvig Sandfeld danskerne med sin åbenhed om sin sygdom. Nu er han gået bort.

Den 37-årige kroejer og familiefar Bent Bredvig Sandfeld sov stille ind søndag 12. januar efter et års sygdomsforløb.

Han efterlader sig sin hustru Louise Bredvig Sandfeld og parrets to børn, Hjalte og Noah på syv og fem år, samt en stor familie og en bred vennekreds.

Danskerne lærte Bent Bredvig Sandfeld at kende, da han i forbindelse med Knæk Cancer-showet fortalte, hvordan han på usædvanlig og åben vis havde valgt at tage den svære samtale om sin sygdom med sin omgangskreds.

Bent Bredvig Sandfeld fik det dårligt i julen 2018. Få måneder senere fandt lægerne to kræfttumorer i hans hoved, der desværre ikke kunne fjernes. Her sidder han med sønnerne Noah (tv) og Hjalte (th).

Holdt tale for 150 mennesker med sørgelig besked

Da han fik konstateret kræft i hjernen i begyndelsen af 2019, var det vigtigt for ham at fortælle det til alle sine familiemedlemmer, venner og bekendte på én gang.

Derfor inviterede han 150 gæster til sin og hustruens kro. Her forklarede han dem, at han var uhelbredeligt syg, og at lægerne kun havde givet ham cirka 14 måneder at leve i.

Det var en hård besked. Men Bent Bredvig Sandfeld ville gerne sikre sig, at alle vidste det hele, så de ikke behøvede at gå på listefødder og være berøringsangste omkring ham og hans sygdom.

Hans åbenhed fik stor betydning for familien, der mærkede en kæmpe opbakning fra alle.

Bent og Louise Bredvig Sandfeld mødte hinanden i 2001. For seks år siden overtog de sammen Filskov Kro i Grindsted, og familien flyttede ind i lejligheden ovenpå kroen.

Familien håbede på, at Bredvig Sandfeld kunne trodse lægernes ord og leve længere end de 14 måneder, men desværre gik det ikke sådan.

Bent havde en vigtig julegave

I december besluttede familien sammen med lægen at stoppe behandlingen, fordi Bent Bredvig Sandfeld fik færre og færre kræfter og sov mere og mere.

Efter den beslutning så de frem mod juleaften, som han ville nå at opleve med sine børn. Det fortæller Louise Bredvig Sandfeld.

Han havde nemlig forberedt en helt særlig gave til sine to sønner.

Bent Bredvig Sandfeld havde lavet en bog til dem hver, hvor han havde beskrevet sin barndom, ungdom, sin karriere som fodboldgolfmester, mødet med Louise og meget mere.

- Det var en stor ting for ham at se deres reaktion på bogen. Hjalte begyndte at græde, det var nok både af glæde og sorg. Men de sad sammen og læste i den bagefter, fortæller Louise Bredvig Sandfeld.

Bent Bredvig Sandfelds store passion var fodboldgolf, som han har vundet både EM og VM i. Han og Louise har også fået lavet en fodboldgolfbane i kroens baghave.

Hjalte og Noah vidste godt, at deres far snart skulle dø. Bent Bredvig Sandfeld og Louise har fulgt mantraet om åbenhed hele vejen igennem sygdomsforløbet – også over for deres børn.

Så begge sønner havde fået at vide, at deres far ikke havde langt igen.

Derfor havde syvårige Hjalte været med til at vælge blomster til kisten sammen med sin far. Teksten på gravstenen havde de også talt om inden.

Både Hjalte og Noah brugte også en del af julen på at lave tegninger og breve, der skulle med i kisten, når Bent Bredvig Sandfeld skulle begraves.

En utrolig smuk afsked

Da Bent Bredvig Sandfeld sov ind tidligt søndag morgen, 12. januar, var han omgivet af sin familie. Louise lå ved hans side, holdt om ham og kyssede ham på panden.

Straks efter blev drengene vækket, så de også kunne komme ind og tage afsked.

- Det var faktisk så utrolig smukt. Drengene var selvfølgelig kede af det, men hold nu op, hvor har de taget det flot. Jeg er overbevist om, at det er fordi, de har fået lov til at være med til det hele. Vi har ikke skjult noget for dem, siger Louise Bredvig Sandfeld.

Bent Bredvig Sandfeld og hans yngste søn Noah. Storebror Hjalte har været med til at bestemme, at der på farens gravsten skal stå "far, vi elsker dig nu og for altid".

Bagefter kom bedsteforældre og søskende hjem til dem, og alle kunne gå ind og "tale lidt med Bent", inden han blev "sunget ud" i sin kiste.

Familien sang 'Stjernestøv' og 'Om lidt', mens medarbejderne på kroen bar ham ud.

Der blev drukket champagne

Bent Bredvig Sandfeld havde oprindeligt en drøm om, at han skulle nå at holde en sidste fest for familie og venner med masser af champagne, inden han gik bort. Det nåede han ikke.

Louise og Bent blev gift i 2011 og var i hele deres omgangskreds kendt som nogen, der kunne samle folk og holde en god fest.

Men champagne nåede der heldigvis at blive drukket masser af.

For da Bent og Louise Bredvig Sandfeld kom hjem efter at have deltaget i Knæk Cancer-showet 26. oktober, blev de overrasket af familie og venner med en surprisefest.

- Bent blev så glad. Det betød virkelig meget for ham, og der blev åbnet masser af champagneflasker, fortæller Louise.

Hvad ville Bent have gjort?

Den åbenhed, Bent insisterede på at have igennem hele sit sygdomsforløb, har Louise Bredvig Sandfeld været lykkelig for – også nu efter hans død.

- Det er bare en kæmpe fordel, at folk ved, hvor de har os. Folk er ikke bange for at spørge mig, hvordan jeg har det. De kommer og giver kram, hilser, skriver og ringer. De ved godt, at hvis jeg ikke orker at tale, så lader jeg bare være med at tage telefonen, siger hun.

Louise Bredvig Sandfeld har ofte spurgt sig selv: "Hvad ville Bent have gjort?", når hun har været i tvivl om noget i den seneste tid.

Bent Bredvig Sandfeld ved køkkengryderne på sin højtelskede kro, Filskov Kro.

Derfor skrev hun også ud til cirka 200 venner og familiemedlemmer få dage før Bents død, hvor hun fortalte, hvordan han havde det, og at familien nu forventede, at han ville gå bort om kort tid.

- Så var jeg lidt på forkant med tingene, og folk ville ikke blive så chokeret, når jeg skrev, at han var død, siger hun.

Nu står omgangskredsen i kø for at hjælpe Louise efter Bents død. Lige nu er hun mest fokuseret på at få arrangeret begravelsen og føler, at hun kører på en uforklarlig adrenalin.

- Men jeg kan godt mærke et tomrum, og engang imellem bliver jeg super ked af det, siger hun.

Bents vigtige budskab

Selvom Bent Bredvig Sandfeld er gået bort, har han på ingen måder forladt familien endnu.

Han har nemlig lavet optagelser af sig selv, som er klar til både Louise og sønnerne, hvor han fortæller, hvad de har betydet for ham og giver dem et par gode råd med på vejen.

Bent Bredvig Sandfeld med en VM-pokal og sine to sønnerne i armene til et fodboldgolfarrangement i 2018.

Et af hans vigtigste råd handler om, at man skal være god mod andre og hjælpe alle dem, man kan – fordi man kan.

Det råd har han selv fulgt hele livet, og han mente selv, at det var derfor, familie og venner stod i kø for at hjælpe ham, da han blev syg og selv fik brug for hjælpen.

Bent Bredvig Sandfeld bliver begravet ved Filskov kirke lørdag 18. januar klokken 11.00.