Dagens overblik: Efter Putins tale til nationen trĂĄdte premierministeren tilbage

16x9
Premierminister Dmitrij Medvedev siger, han vil give plads til Putins planer om at ændre forfatningen. Foto: Maxim Shipenkov / Ritzau Scanpix

Dansk ordbog er opdateret med ord som 'influencer' og 'bonusdatter', kronprinsen skal løbe i Grønland, og syv personer er udpeget til at fælde Trump.

Velkommen til dagens overblik på en aften, hvor Danmarks chancer for at vinde EM i herrehåndbold desværre gik op i røg.

Ruslands regering gĂĄr af

Dimitrij Medvedev (til højre) var præsident i Rusland fra 2008 til 2012. Imens var Vladimir Putin (til venstre) premierminister.
Dimitrij Medvedev (til højre) var præsident i Rusland fra 2008 til 2012. Imens var Vladimir Putin (til venstre) premierminister. Foto: Maxim Shipenkov / Ritzau Scanpix

Dmitrij Medvedev meddelte i dag, at han trækker sig som Ruslands premierminister og opløser regeringen.

Det gjorde han, efter at præsident Vladimir Putin under sin årlige tale i parlamentet foreslog en folkeafstemning om ændringer i Ruslands forfatning. Med den manøvre vil Putin ifølge iagttagere sikre, at han kan holde fast i magten efter 2024, hvor han ikke længere kan blive siddende som præsident.

Og de planer skal der være plads til, mener Medvedev, som derfor trækker sig for i stedet at blive viceformand for Ruslands Sikkerhedsråd. Vladimir Putin har nu foreslået sin ishockeykammerat Mikhail Mishustin som ny premierminister.

Her er holdet, der skal fælde Trump

Nancy Pelosi (i midten) præsenterer de syv demokrater, der skal føre rigsretssagen mod USA's præsident.
Nancy Pelosi (i midten) præsenterer de syv demokrater, der skal føre rigsretssagen mod USA's præsident. Foto: Leah Millis / Ritzau Scanpix

Formanden for Repræsentanternes Hus i USA, demokraten Nancy Pelosi, satte i dag navn på de personer, der skal fungere som anklagere i rigsretssagen mod Donald Trump.

En amerikansk rigsretssag fungerer normalt sådan, at et antal medlemmer af kongressens ene kammer, Repræsentanternes Hus, skal føre sagen mod præsidenten, mens senatorerne i det andet kammer, Senatet, skal fungere som jury.

Nancy Pelosi har udpeget syv personer, som alle er demokrater, til at føre anklagerne mod den republikanske præsident. Adam Schiff kommer til at lede holdet, der i øvrigt består af Jerry Nadler, Zoe Lofgren, Hakeem Jeffries, Val Demings, Jason Crow og Sylvia Rodriguez Garcia.

Vil stoppe underbetalte chauffører

Udenlandske lastbilchauffører skal have en løn, der ikke afviger væsentligt fra danske forhold, når de kører ture i Danmark.

Det er alle Folketingets partier bortset fra Liberal Alliance blevet enige om i en ny aftale, der skal forhindre løndumping i transportbranchen.

Aftalen gælder dog kun cabotagekørsel, hvor udenlandske chauffører efter en tur til Danmark kører flere ture her i landet, og ikke den internationale kørsel, hvor chauffører blot kører igennem Danmark.

Aftalen sætter ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Aftalen sætter ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) "en meget stor stopklods for de horrible lønninger og uretfærdige arbejdsvilkår, vi har set i transportbranchen." Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Nye ord i ordbog

Influencer, daybed, bonusdatter og langtidsstegning.

Det er nogle af de 205 mere eller mindre eksotiske danske ord, der blev tilføjet den digitale udgave af Retskrivningsordbogen ved den årlige opdatering i december.

Ordene er ikke nødvendigvis nye i det danske sprog, men har hidtil været fraværende i Retskrivningsordbogen.

Og det vil de fortsat være i den trykte ordbog, der senest udkom i 2012. Men alle 205 ord kan ses her - så kan du selv tilføje dem med en tusch, hvis du ønsker en opdateret udgave.

Kronprinsen skal løbe i Grønland

Det første Royal Run blev afholdt i 2018 i anledning af kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag.
Det første Royal Run blev afholdt i 2018 i anledning af kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Endnu en by er blevet føjet til programmet for Royal Run, der afholdes for tredje år i træk. Løbet kommer nemlig forbi Nuuk i Grønland 28. maj, og det samme gør kronprins Frederik.

Den grønlandske etape lanceres som en kickstart af Royal Run, der fortsætter 1. juni med arrangementer i Sønderborg, Aalborg, Odense, København og på Bornholm.

Kronprins Frederik skal i Grønland løbe den længste distance, som er ti kilometer.

***

Hvis nogle nu sidder og tænker, om det mon bliver koldt for kronprinsen at løbe i Grønland, kan jeg oplyse, at gennemsnitstemperaturen er fem grader i maj.

Det er ingenting i forhold til nogle af dagens temperaturer i Danmark, hvor der i dag blev sat varmerekord for januar.