Dagens overblik: Iran lægger sig fladt ned – en utilgivelig fejl

16x9
Den iranske præsident Hassan Rouhani lagde sig fladt ned efter nedskydningen af et passagerfly. Foto: Irans President Office Handout / Ritzau Scanpix

Kristian Jensen opfordret til nyt job. Forbud mod sprøjtegift kan være på vej. Model kan dømme Weinstein, og landets bedste bøfsandwich er fundet.

Velkommen til dagens overblik.

Er Kristian Jensen på vej ud af politik?

Kristian Jensen kan være på vej fra Christiansborg til sportens verden.
Kristian Jensen kan være på vej fra Christiansborg til sportens verden. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det har mildest talt været et turbulent halvt år for Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen. Først måtte han droppe formandsambitionerne, og lørdag fik han frataget alle ordførerskaber og udvalgsposter.

Men lysere tider kan være på vej. Han fik for nylig en ny kæreste, og nu kan der også være et nyt job i horisonten uden for Christiansborgs høje mure.

I går kunne vi fortælle, at Jensen forsøgte at få opbakning til at overtage formandsposten i Danmarks Idrætsforbund, og i dag bekræfter han selv, at han er blevet opfordret til at stille op til bestyrelsen i selv samme organisation.

Det virker heller ikke til, at Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen vil savne ham, hvis han smuttede. I hvert fald var formanden igen ude med riven efter Kristian Jensen, som han mente havde ’overtrådt spillereglerne noget så eftertrykkeligt’.

Iran påtager sig ansvaret for nedskydning

Præsident Rouhani sagde i en tv-tale, at Iran bærer ansvaret for det nedskudte passagerfly.
Præsident Rouhani sagde i en tv-tale, at Iran bærer ansvaret for det nedskudte passagerfly. Foto: - / Ritzau Scanpix

Den iranske præsident Hassan Rouhani siger, at landet bærer ansvaret for de 176 personer, der mistede livet, da et ukrainsk fly blev skudt ned i sidste uge.

Rouhani kaldte desuden fejlen for ’utilgivelig’ og sagde, at den tragiske hændelse skal efterforskes til bunds, så alle ansvarlige kan blive stillet til ansvar.

Og noget kunne tyde på, at præsidenten mener det alvorligt. I hvert fald oplyser en talsperson fra det iranske retsvæsen, at de allerede har anholdt flere personer.

’Hvidfisk’ koster otte år i skyggen

Der var mere end bare fisk i nettet, da en 27-årig fisker var på havet i 2017. Arkivfoto.
Der var mere end bare fisk i nettet, da en 27-årig fisker var på havet i 2017. Arkivfoto. Foto: Charly Triballeau / Scanpix Denmark

Det var noget mere værdifuldt end en nytårstorsk, en 27-årig fisker fik i nettet i april 2017. Da fangsten blev set igennem, var der udover lidt fisk også syv kilo kokain.

Den unge mand valgte at give to kilo væk til nogle kolleger og sælge resten. Og det skulle vise sig at være et dårligt valg.

I hvert fald blev han i marts 2019 dømt otte års fængsel for forseelsen. Dommen valgte han dog uden succes at anke til landsretten, der i dag stadfæstede den oprindelige kendelse.

Supermodel kan fælde dom over Weinstein

Den amerikanske supermodel Gigi Hadid kan blive en del af nævningetinget i sagen mod Harvey Weinstein.
Den amerikanske supermodel Gigi Hadid kan blive en del af nævningetinget i sagen mod Harvey Weinstein. Foto: Miguel Medina / Scanpix Denmark

Den amerikanske supermodel Gigi Hadid bliver muligvis en af de 12 nævninge i den igangværende retssag mod den tidligere filmproducent Harvey Weinstein, som er anklaget for flere tilfælde af seksuelle overgreb. Heriblandt voldtægt.

Processen med at udpege de 12 nævninge blev indledt onsdag i sidste uge. Adskillige kandidater er allerede blevet fritaget. Hovedsageligt fordi de ikke mener at kunne være upartiske. Men det, mener Hadid altså ikke, er et problem for hende.

100 potentielle kandidater mødte op i et retslokale på Manhattan, og blandt dem vil 35 blive bedt om at komme tilbage til anden fase af udvælgelsen, hvor de vil blive spurgt nærmere ind til deres baggrund, før en eventuel udvælgelse.

Danmarks Bedste Bøfsandwich

Danmarks Bedste Bøfsandwich 2019.
Danmarks Bedste Bøfsandwich 2019. Foto: TV 2 Østjylland

For anden gang har Rasses Skovpølser i skoven uden for Skanderborg vundet prisen for Danmarks Bedste Bøfsandwich.

Det står klart, efter at De Brune Riddere er færdige med deres vurderinger. De Brune Riddere er en flok udvalgte bøfsandwichentusiaster fra Øst- og Vestdanmark, der hvert år kører landet rundt for at finde den bedste bøfsandwich.

Sidste års vinder, Kohalen i Aarhus, kom på en tredjeplads, mens andenpladsen gik til Restaurant Vestre Baadelaug i Aalborg, der også vandt i 2013.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor Boris Johnson nægtede skotterne en ny folkeafstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien. Borgerne har allerede truffet deres valg, skrev han i et brev med henvisning til en afstemning i 2014, hvor 55 procent stemte mod løsrivelse, mens 45 procent stemte for.

Rigtig god aften.