Oscar

Tre film i tæt kamp om hovedprisen til Oscar-uddelingen

Oscar-prisen uddeles 9. februar i Hollywood.  John Gress / Scanpix

Tre film ligner favoritter i kampen om den største pris i Hollywood, vurderer filmekspert. Men en sydkoreansk film kan måske komme ind fra højre.

Mandag blev det afsløret, hvilke film og skuespillere der er nomineret til den prestigefyldte filmpris Oscar, som uddeles i Hollywood 9. februar.

Et akademi bestående af over 8500 filmfagfolk stemmer om, hvilke film der i sidste ende bliver nomineret. I år faldt valget på ni film i hovedkategorien Bedste Film:

  • 'Ford V Ferrari'
  • 'The Irishman'
  • 'Jojo Rabbit'
  • 'Joker'
  • 'Little Women'
  • 'Marriage Story'
  • '1917'
  • 'Once Upon A Time... In Hollywood'
  • 'Parasite'

Filmen 'Joker', hvor skuespilleren Joaquin Phoenix spiller hovedrollen, er nomineret i flest kategorier. Filmen har mulighed for at vinde i 11 statuetter.

Alligevel placerer anmelder og filmekspert Ann Lind Andersen ikke 'Joker' som en af de tre film, som ifølge hende kæmper om hovedprisen.

Hun peger i stedet på 'Once Upon A Time... In Hollywood', '1917' og 'The Irishman', der alle tre er nominerede i ti kategorier.

- Det er svært at udpege én film som den klare favorit, så jeg peger på tre. Konkurrencen er meget tæt, og det siger en del om, hvor godt et filmår det har været, siger Ann Lind Andersen.

Utrolig tæt felt

'1917', der handler om Første Verdenskrig, er instrueret af den britiske instruktør Sam Mendes og blev 6. januar kåret til årets bedste ved Golden Globes-prisuddelingen.

- '1917' er en film på et meget teknisk højt niveau. Den er filmet på en måde, så den fremstår som ét langt klip. Det er en meget ambitiøs film, siger Ann Lind Andersen.

Instruktøren Martin Scorsese, der står bag den Netflix-producerede gangsterfilm 'The Irishman', bliver rost for det filmiske håndværk bag en af de andre favoritter til prisen.

- Han lykkedes rigtig godt med sin film, der eksperimenterer digitalt med en særlig effekt, der kan få skuespillerne til at se yngre ud, end de er, forklarer Ann Lind Andersen.

Quentin Tarantino står bag 'Once Upon A Time... In Hollywood' med Leonardo DiCaprio og Brad Pitt i de bærende roller. Han har skabt en metafilm om filmbranchen i Hollywood i slutningen af 60'erne.

- Det er en film for rigtige filmnørder, og det kan Oscar-Akademiet altid godt lide, siger Ann Lind Andersen.

Sydkoreansk outsider

Det store sydkoreanske Oscar-håb er filmen 'Parasite', der er instrueret af Bong Joon-ho. Filmen er nomineret til seks Oscars, herunder Bedste Film og Bedste Internationale Film.

Ann Lind Andersen er ikke i tvivl om, at den løber med prisen som Bedste Internationale Film, men spår den også chancer i hovedkategorien.

- 'Parasite' har faktisk en reel mulighed for at vinde prisen foran de store amerikanske film. Men det er en dark horse, siger hun.

Den sydkoreanske dark horse handler om en fattig familie, der langsomt begynder at overtage en velhavende families hjem. Den samfundssatiriske film løb sidste år med Guldpalmen, der er hovedprisen ved den prestigefyldte filmfestival i Cannes.

Uddelingen af Oscar-statuetterne finder sted 9. februar i Dolby Theatre i Hollywood. Her er der også håb om en pris til den dansk-syriske film 'The Cave', der er nomineret i Bedste Dokumentar-kategorien.