Dagens overblik: - Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der er børn i dag, der lever med vold og svigt

16x9
Statsminister Mette Frederiksen fremlagde i dag regeringens plan for, hvordan tvangsfjernelser skal foregå fremadrettet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

’Barnets lov’. Flere unge misbrugere. Dansk-syrisk dokumentar Oscar-nomineret. Demonstrationer i Teheran og gulerodsnødhjælp i Australien.

Velkommen til dagens overblik.

’Barnets lov’

Udenrigsminister Jeppe Kofod, Statsminister Mette Frederiksen og Social- og indenrigsminister Astrid Krag fremlagde 'Barnets Lov'.
Udenrigsminister Jeppe Kofod, Statsminister Mette Frederiksen og Social- og indenrigsminister Astrid Krag fremlagde 'Barnets Lov'. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Siden statsministerens nytårstale har regeringen ladet fortælle, at den vil gøre det lettere at tvangsfjerne børn. I dag fremlagde den så med udspillet ’Barnets lov’, hvordan det skal foregå.

Her stod det klart, at børn fremover skal kunne sige nej til samvær med en forælder. Tvangsfjernelser skal være billigere for kommunerne. Anbragte børn skal uddannes bedre, og vi skal undgå stigmatisering af anbragte børn - det skal undgås ved at tale dem op i stedet for ned. Det kan konkret ske ved at omdøbe aflastningsfamilier til venskabsfamilier.

Mette Frederiksen ville ikke sige noget om, hvor mange børn der skal tvangsfjernes, men hun slog fast, at behovet er der.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der er børn i dag, der lever med vold og svigt, sagde hun.

Unge kokainmisbrugere

Dobbelt sĂĄ mange unge tager kokain nu i forhold til 2014.
Dobbelt sĂĄ mange unge tager kokain nu i forhold til 2014. Foto: Rotorhead/freeimages.com

Dobbelt sĂĄ mange unge som for fem ĂĄr siden tager kokain, og brugerne er yngre og kommer fra alle dele af samfundet. Det viser en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning.

Helt konkret svarer tre procent af de unge mellem 15-25 ĂĄr, at de inden for den seneste mĂĄned har taget kokain. Det svarer til 24.600 og en fordobling i forhold til 2014.

Samlet set har 11 procent unge, svarende til 89.500, et forbrug af illegale stoffer – inklusiv cannabis, som stadig er det mest udbredte stof. Ifølge rapporten har flere af de unge et så stort forbrug af hårde stoffer og cannabis, at det kræver behandling.

Dansk-syrisk Oscar-nominering

Instruktøren Feras Fayyad er nomineret til en Oscar for den dansk-syriske film 'The Cave'. Arkivfoto.
Instruktøren Feras Fayyad er nomineret til en Oscar for den dansk-syriske film 'The Cave'. Arkivfoto. Foto: Valerie Macon / Scanpix Denmark

Den dansk-syriske dokumentarfilm 'The Cave' er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Dokumentarfilm. ’The Cave’ handler om en kvindelig læge, der leder et underjordisk hospital i den syriske provins Al-Ghouta.

Filmen er instrueret af syriske Feras Fayyad, der bor i Danmark, og den har både danske producere, klippere og lydmænd. Den er desuden støttet af TV 2.

Her kan du se den fulde liste af nomineringer.

Demonstrationer i Teheran

Regeringskritiske demonstrationer har ramt Teheran i kølvandet på nedskydningen af et passagerfly.
Regeringskritiske demonstrationer har ramt Teheran i kølvandet på nedskydningen af et passagerfly. Foto: Mona Hoobehfekr / Ritzau Scanpix

Den iranske hovedstad, Teheran, er ramt af regeringskritiske demonstrationer, som har stĂĄet pĂĄ gennem weekenden.

Demonstranterne er vrede over, at de iranske myndigheder lørdag indrømmede, at det var et iransk missil, der onsdag skød et ukrainsk passagerfly ned og dræbte 176 mennesker – heriblandt 82 iranere. Noget, de først havde benægtet.

I forsøg på at opløse demonstrationerne har de iranske myndigheder brugt tåregas og knipler, men søndag aften blev en kvinde skudt i benet med skarpe skud. Ifølge TV 2-korrespondent Simi Jan er urolighederne kun toppen af bjerget af utilfredshed.

Gulerodshjælp til dyrene

En Wallaby spiser af guleroder, der er kastet ud til dem.
En Wallaby spiser af guleroder, der er kastet ud til dem. Foto: Nsw Dpie / Ritzau Scanpix

Australien skriger på regn, der kan slukke de mange forfærdelige skovbrande, som i månedsvis har hærget landet med store konsekvenser til følge. Ikke mindst for dyrelivet. Det vurderes, at mere end en milliard dyr har mistet livet.

Og i første omgang er det dyrene, som assistancen kommer regnende ned over. Desværre ikke i form af vand, men i stedet i form af gulerødder og søde kartofler, der fra helikoptere bliver smidt ned over den australske delstat New South Wales.

Myndighederne har allerede smidt mere end et ton grøntsager ned til de hårdtprøvede dyr.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor en af landets største turistmagneter – ikke mindst blandt kinesiske turister – Den Lille Havfrue blevet udsat for et politisk attentat. På stenen, hun sidder på, var der i nattens mulm og mørke blevet skrevet ’Free Hong Kong’ eller ’Befri Hongkong’.

Vi læses ved i morgen.