Dagens overblik: Kæmpemeteor ramte Jorden – nu har forskere fundet krateret

16x9
En video fra iransk stats-tv viser missiler blive skudt af fra Iran med kurs mod militærbasen Ain al-Asad i Irak, hvor amerikanske og danske soldater er udstationeret. Foto: Irib Handout / Ritzau Scanpix

Regeringen var advaret om missilangreb. 17-årig udleveret i fangeflugtssag. 240.000 på flugt i Australien, og Trump vil udvide NATO-samarbejdet.

Velkommen til dagens overblik.

Advaret om missilangreb

De danske myndigheder var advaret forud for angrebene.
De danske myndigheder var advaret forud for angrebene. Foto: Ritzau Scanpix

Da iranernes missiler natten til onsdag regnede ind over to militærbaser i Irak, var de danske myndigheder advaret om angrebet allerede seks timer inden.

Advarslen betød, at både de danske og amerikanske soldater, som befandt sig på Ain al-Asad-basen i det vestlige Irak, var i sikkerhed, da de ballistiske missiler ramte basens bygninger.

Ifølge en lektor ved Forsvarsakademiet giver det god mening, at Iran advarede forinden, da de på den måde både kunne vise styrke, men samtidig undgå at udløse en kæmpe krig.

Kæmpemeteor ramte Jorden

En kunstnerisk visualisering af et gigantisk meteornedslag på kloden for millioner af år siden.
En kunstnerisk visualisering af et gigantisk meteornedslag på kloden for millioner af år siden. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Bolaven Plateauet i Laos er kendt for sine naturskønne vandfald og frodighed, men for 800.000 år siden var det et enormt krater på kloden.

For netop her slog en sten fra det ydre rum med en diameter på to kilometer ned. Nedslaget var så voldsomt, at forskere har fundet spor fra det tusindvis af kilometer fra stedet.

Krateret i Laos måler 13 gange 17 kilometer, og stenen vurderes at kunne dække et omfang af 20 fodboldbaner.

17-årig udleveret til Danmark

Det var fra retspsykiatrisk Sygehus Slagelse, at bandelederen flygtede.
Det var fra retspsykiatrisk Sygehus Slagelse, at bandelederen flygtede. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Politiet har nu fremstillet alle anholdte i sagen om fangeflugten fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse 19. november. Her lykkedes det en håndfuld gerningsmænd at befri den 24-årige bandeleder Hemin Dilshad Saleh.

Den sidste, politiet manglede, var en kun 17-årig mand, der efter aktionen var flygtet til Tyskland. Dagen efter flugten anholdt politiet to personer, og yderligere to personer er hentet hjem fra Spanien.

Bandelederen, der før befrielsen havde siddet varetægtsfængslet siden september 2018 mistænkt for et groft overfald, er dog stadig på fri fod.

Australien er på flugt

240.000 borgere har fået besked på at evakuere i den australske delstat Victoria.
240.000 borgere har fået besked på at evakuere i den australske delstat Victoria. Foto: Torsten Blackwood / Scanpix Denmark

Næsten en kvart million mennesker i delstaten Victoria er fredag blevet opfordret af de australske myndigheder til at forlade deres hjem som følge af de fortsat omfattende bushbrande i landet.

Vejrforholdene på tværs af Victoria bliver forværret frem til fredag aften med blandt andet kraftige vinde, der endnu en gang kan forværre situationen for de hårdt prøvede indbyggere. Også beboere i delstaterne New South Wales og South Australia er blevet opfordret til at forlade deres hjem.

Skovbrandene har siden oktober fortæret mere end 103.000 kvadratkilometer land. Til sammenligning er hele Danmark knap 43.000.

NATO-udvidelse

Donald Trump har åbnet for muligheden for en mellemøstlig udvidelse af Nato-samarbejdet.
Donald Trump har åbnet for muligheden for en mellemøstlig udvidelse af Nato-samarbejdet. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Hvis det står til den amerikanske præsident, Donald Trump, bør en række mellemøstlige lande optages i NATO.

Udmeldingen kom i forbindelse med, at præsidenten krævede flere tropper til Mellemøsten, der kunne assistere med at holde Iran i skak.

Donald Trump var dog ikke klar til at sætte navn på, hvilke lande der skulle optages, og før det eventuelt kunne ske, skal repræsentanter fra alle 29 medlemslande være enige om at sende en invitation.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor der også var godt nyt til de personer, som går og drømmer om at blive sygeplejerske. Regeringen og Danske Regioner er nemlig blevet enige om en 900 millioner kroners plan, der skal sikre 1000 flere sygeplejersker på de danske hospitaler.

Rigtig god weekend.