Dagens overblik

Dagens overblik: Iran lovede hævn - USA slap 'utrolig billigt', lyder det

Landstræner er færdig, Bjarne Riis er tilbage, og minister vil stoppe studieture med høj egenbetaling.

Her er dagens overblik.

Iransk hævnakt mod USA

To amerikanske militærbaser i Irak blev i nat ramt af mindst 12 ballistiske missiler fra Iran, som ikke lægger skjul på, at angrebet var hævn for drabet på den iranske generalmajor Qassem Soleimani i fredags.

Ifølge Donald Trump kostede angrebene ingen amerikanske eller irakiske menneskeliv. Omkring 130 danske soldater befandt sig på den ene base, Ain Al-Asad, men ingen danskere kom noget til. Danmark har efterfølgende besluttet at flytte en del af de danske soldater midlertidigt til Kuwait.

Siden det amerikanske missilangreb, der dræbte Qassem Soleimani, har iranerne svoret en brutal hævn. Men hvis ikke der kommer flere iranske angreb, er USA sluppet utrolig billigt, mener flere analytikere.

Vi har samlet et overblik over alt det, vi ved, og alt det, vi endnu mangler svar på. Find det her.

176 døde i flystyrt

Vi bliver ved Iran, for i nat styrtede et Boeing-fly fra Ukraine International Airlines ned i landet efter at være lettet fra den internationale lufthavn i hovedstaden, Teheran.

Alle 167 passagerer – heriblandt svenskere, tyskere og canadiere – og ni besætningsmedlemmer omkom.

Ifølge de første udmeldinger skyldtes styrtet en fejl i flyets motor, men den forklaring trak Ukraine siden tilbage igen. Umiddelbart bliver det ikke Boeing, der skal finde årsagen til styrtet. Iran nægter nemlig at udlevere flyets sorte boks til den amerikanske flyproducent.

Klavs Bruun er færdig på landsholdet

Det danske kvindelandshold i håndbold skal have ny træner efter fire og et halvt år med Klavs Bruun Jørgensen som chef.

Ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Håndbold Forbund (DHF) er parterne blevet enige om at stoppe samarbejdet efter en grundig evaluering.

Klavs Bruun Jørgensen - der efter VM i december slog fast, at han ingen planer havde om at takke af - siger dog samtidig, at han ærgrer sig over at skulle stoppe som landstræner.

Bjarne Riis er tilbage i cykelsportens superliga

Bjarne Riis bliver igen en del af World Touren, der er cykelsportens højeste niveau. Han bekræftede i dag på et pressemøde, at Virtu Cycling, som Bjarne Riis ejer sammen med rigmændene Lars Seier og Jan Bech Andersen, køber en tredjedel af det sydafrikanske hold NTT.

NTT, der sidste år kørte under navnet Dimension Data, har i forvejen flere danskere omkring holdet. Blandt andre sportsdirektør Lars Michaelsen og stjernerytteren Michael Valgren.

Bjarne Riis solgte i 2013 sit eget cykelhold, der på det tidspunkt hed Team Saxo-Tinkoff, til russeren Oleg Tinkov. Riis fortsatte på holdet som manager, indtil han blev fyret i 2015, og siden har han været væk fra cykelsportens øverste niveau. Han vender nu tilbage i en rolle som teammanager med ansvar for det sportslige på NTT-holdet.

Gymnasier: Der bliver trængsel i Rostock og Malmø

Nu skal det hele ikke handle om sport og ting, der sker i Iran. Her på falderebet skal det nemlig handle om ungdomsuddannelsernes studieture, som nogle gange bliver så dyre for den enkelte elev, at mindre bemidlede elever er tvunget til at blive hjemme.

Det siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som nu vil sætte en stopper for dyre studieture med høj egenbetaling. Hun foreslår derfor et loft over deltagerbetaling på 3000 kroner. Samtidig vil hun gøre studieturene obligatoriske.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning ser positivt på forslaget, mens Danske Gymnasier er mere skeptiske. Formand Birgitte Vedersø mener, at forslaget, hvis det realiseres, vil sætte væsentlige begrænsninger for studieturene og skabe ”trængsel i Rostock og i Malmø”.