Udland

Australien brænder

Hvad sker der? Brandfolk og redningsmandskab kæmper mod flammerne i de hundredvis af skovbrande, som har hærget Australien i flere måneder.

Myndighederne forventer, at lørdag bliver en af de værste dage, da der er optimale vejrforhold til at brandene kan sprede sig yderligere.

Livebloggen opdateres ikke længere.

STATUS: Hundredvis af skovbrande stadig yderst aktive

Klokken nærmer sig midnat i Australien, og myndighederne på tværs af landet har stadig nok at se til. Her er en status over situationen, som den ser ud lige nu:

  • I delstaten New South Wales raserer mere end 150 forskellige skovbrande stadig. De værste befinder sig omkring byerne Nowra og Eden, som ligger på den sydlige kyst.
  • I samme delstat melder lokale politistyrker om omfattende brandskader på privat bebyggelse. Omfanget af skaderne vil først være kendt, når det bliver lyst igen.
  • I delstaten Victoria er omkring 50 skovbrande stadig aktive, primært i statens nordøstlige, alpine område.
  • I delstaten South Australia er der i det forløbne døgn blevet bekræftet to dødsfald på Kangaroo Island.
  • Brandene fører også massive udfald på strømnettet med sig, især i Victoria og New South Wales.

Stort vandbassin er revnet efter brand - flere hjem bliver oversvømmet

Brandskader på et stort vandbassin har ført til, at det er revnet og lækker omfattende mængder vand, som nu skaber oversvømmelser i byen Cooma i delstaten New South Wales. En kvinde er blevet lettere kvæstet, mens vandmasserne har oversvømmet flere hjem. Det bekræfter den lokale politistyrke fra New South Wales på Facebook. Vandreservoiret indeholdt 4,5 millioner liter vand, før det brast.

Totalforbud og undtagelsestilstande på tværs af landet

Flere regionale myndigheder oplyser lørdag aften lokal tid, at der søndag stadig er totalforbud mod brug af åben ild, ligesom mange af de distrikter, som er hårdest ramt af skovbrandene, opretholder den undtagelsestilstand, som man tidligere har indført for at sikre borgernes sikkerhed.

Omfattende brandskader på ejendomme

Det lokale brandvæsen i distrikterne Snowy Mountains og Southern Highlands melder ifølge The Guardian om omfattende brandskader på private boliger i områderne. Derudover er der stadig 10 såkaldte emergency fires, brande der stadig er kritisk store, som skal bekæmpes i løbet af natten.

- Det bliver en meget lang nat for både brandfolk og indbyggerne, som bor nær disse brande, siger vicekommissær Rob Rodgers.

Indbyggere kan konstant høre sirenerne

Selvom mørket er faldet på, kører der stadig udrykningskøretøjer i pendulfart rundtom i Australien. The Guardians korrespondent i landet, Helen Davidson, skriver på Twitter, at hun kan høre sirenerne fra udrykningen hver 10. minut i byen Nowra på den sydlige kyst.

- Jeg tror ikke, der er nogen, som får sovet særlig meget i nat, fortæller hun.

Adskillige brande stadig på kritisk højt niveau

Naturbranden Adaminaby Complex, som hærger området omkring Snowy Mountains i delstaten New South Wales, raserer stadig på et kritisk højt niveau. Det skriver fotojournalist for The Sydney Morning Herald på Twitter. Flere andre brande i de sydøstlige egne af Australien er ligeledes stadig kritiske.

Premierminister i modvind efter kampagnevideo om skovbrande

Mens skovbrandene raserer det meste af Australien, er landets premierminister Scott Morrison selv havnet i lidt af et stormvejr, da han bliver beskyldt for at slå politisk plat på den alvorlig naturkatastrofe. I en kampagnevideo prøver han at præsentere regeringens initiativer, men hverken befolkningen eller landets beredskab har taget særligt godt imod videoen, som de mener er at udnytte skovbrandene politisk.

Se selv videoen her: 

Currowan-brand spreder sig over 264.000 hektar land

Alene Currowan-branden spreder sig ifølge The Guardian nu over et areal på mere end 264.000 hektar land ved byerne Nowra og Kiola nær den australske østkyst, og det er ikke længere muligt for beboere at komme sikkert væk.

Naturbrand spreder sig uventet - beboere skal søge ly

En af naturbrandene, døbt Currowan-branden, har nu spredt sig til Kangaroo Valley, der ligger i det sydøstlige hjørne af Australien. De lokale brandmyndigheder havde ikke forventet, at branden ville nå at sprede sig så langt i dag, og derfor opfordres alle beboere i området nu til at søge ly fra flammerne.

Meteorologisk satellit fanger skovbrandene fra rummet

En japansk meteorologisk satellit har fanget en timelapse-video af skovbrandene fra rummet, da satellitten passede Australien. På videoen kan man se, hvordan naturbrandene i New South Wales og Victoria bevæger sig østover mod det Tasmanske Hav.

Tantholdt i Australien: Flere reddet ud med militærhelikoptere

TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt befinder sig i Bairnsdale i delstaten Victoria. Her var det forventet, at skovbranden ville ramme i løbet af dagen, men i stedet bevægede den sig længere nordpå, hvor folk derfor skulle reddes ud af området med militærhelikoptere.

Så omfattende er ødelæggelserne

Naturbrandene i Australien har siden september hærget landet, der har været ramt af rekordhøje sommertemperaturer og tørke. Her er et hurtigt overblik over, hvilke konsekvenser brandene indtil nu har haft:

  • Naturbrandene har kostet mindst 19 mennesker livet
  • Et areal på fem millioner hektar er gået op i røg. Det er et område på størrelse med Danmark
  • Biologer estimerer, at 480 millioner dyr, herunder 8000 koalaer, er omkommet i flammerne
  • Værst ramt er delstaten New South Wales. Her er mindst otte mennesker døde alene siden mandag, og 18 personer savnes. Flere end 50.000 mennesker er uden strøm, og over 1300 hjem er brændt ned
  • Røgpartikler kan nu spores helt til Antarktis, hvor NASA har registreret en stigning i sort kulstøv fra brandene i Australien

Skovbrande tager til i nationalpark - folk kan ikke længere slippe væk

Inden for kort tid har myndighederne i den sydlige delstat Victoria udsendt flere nødvarsler for skovbrandene omkring disktrikterne Buchan, som ligger inde i Snowy River National Park, samt Brookville og Omeo, som ligger nær Alpine National Park. Her er det nu for sent for indbyggerne at forlade området.

- Den mest sikre mulighed er at søge ly indendøre, lyder det fra beredskabet.

Stærke vindstød puster liv i skovbrandene

Det kraftige vinde fra syd har ramt byen Nowra i delstaten New South Wales. En journalist fra den australske tv-station ABC er i byen, hvor hun beretter om, at røgen er så tyk, at farven på himlen er skiftet. Vindene vil desuden puste ekstra liv i Currowan-skovbranden, der er på vej mod Kangaroo Valley.

Myndigheder advarer: Forlad området omgående

I delstaten Victoria har myndighederne netop udsendt et nødvarsel, hvori de advarer mod skovbrande i områderne omkring Benambra, The Brothers, Tom Groggin og Uplands.

- Det er mest sikkert at forlade området omgående, lyder det i advarslen.

Video viser voldsomme røgskyer fra brandene

En civil har lagt en video ud på Twitter, som viser dannelsen af meget voldsomme røgskyer i delstaten New South Wales, som er hårdt ramt af skovbrandene. De lokale brandmyndigheder beretter på Twitter, at skyerne er formet omkring klokken 19 lokal tid ved Suttons Forest.

Opsigtsvækkende beretning fra Australien: Det regner med aske

Solen er snart på vej vej ned i Australien, men hvor der nu skulle være skumringslys i Narooma, er der i stedet helt mørkt, og det regner med aske. Det skriver Jonathan Hair, der er lokal journalist på tv-stationen ABC, på Twitter.