Dagens overblik: USA dræber iransk topgeneral

16x9
Iranere ses brænde et amerikansk flag. Foto: Atta Kenare / Ritzau Scanpix

Tyveknægte har brudt ind på dronningens slot, USA har dræbt en iransk topgeneral, og den norske kongefamilie har sagt farvel til nært familiemedlem.

Velkommen til dagens overblik.

USA dræber iransk topgeneral

Qasem Soleimani - på hånden ses hans karakteristiske røde ring.
Qasem Soleimani - på hånden ses hans karakteristiske røde ring. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Natten til fredag dansk tid har USA udført et luftangreb i den irakiske hovedstad, Bagdad. Her er blandt andre generalmajor Qassem Soleimani, øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde og de facto den næstvigtigste person i Iran, blevet dræbt.

Ordren til angrebet kom fra USA's præsident, Donald Trump, og ifølge det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skyldes angrebet, at generalen Soleimani aktivt var i gang med planer om at angribe amerikanske diplomater og udsendte i Irak og regionen.

USA råder alle amerikanere til at forlade Iran omgående, og herhjemme kalder den danske statsminister Mette Frederiksen (S) situationen "rigtig, rigtig alvorlig". Hun råder alle danskere i regionen til at holde øje med Udenrigsministeriets Borgerservice.

Angreb udløser værste konflikt i 30 år

Trump viser underskrevne sanktioner mod Iran.
Trump viser underskrevne sanktioner mod Iran. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Herhjemme kaldes angrebet en amerikansk krigserklæring, og Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, advarer da også om, at Iran vil hævne sig brutalt på de ansvarlige for drabet på den iranske general.

Angrebet på den iranske generalmajor kan få situationen til at eskalere i Mellemøsten, lyder det fra Kristian Mouritzen, sikkerhedspolitisk korrespondent for Berlingske. Han mener, at drabet har åbnet Pandoras æske og sender konflikten op på et niveau, vi ikke har set i 30 eller 40 år.

Kristian Mouritzen mener, at angrebet på Soleimani kan føre til nye terrorangreb og drab på amerikanere i USA.

USA har fredag aften dansk tid valgt at opruste med tusindvis af soldater i Mellemøsten.

Indbrud hos dronningen

Dronningens sommerresidens Marselisborg Slot i Aarhus danner også ramme for kongefamiliens juleaften.
Dronningens sommerresidens Marselisborg Slot i Aarhus danner også ramme for kongefamiliens juleaften. Foto: Axel Schütt / Scanpix Denmark

Det er lykkedes en eller flere personer at bryde ind på dronningens sommerresidens, Marselisborg Slot i Aarhus. Slottet, hvor dronningen netop har fejret juleaften.

Da politiet ankom til stedet natten til fredag, var der ingen personer at finde på adressen, og det er endnu ikke lykkedes politiet at finde tyveknægtene.

Politiet ønsker ikke at oplyse, om der er forsvundet noget fra slottet.

Verdens mest sikre flyselskab

Listen er lavet af hjemmesiden AirlineRatings.com og udkommer én gang om året.
Listen er lavet af hjemmesiden AirlineRatings.com og udkommer én gang om året. Foto: Grafik: Christoffer Laursen Hald / TV 2

For intet mindre end syvende år i streg er det australske flyselskab Qantas blevet kåret som verdens mest sikre.

Pladserne på listen fordeles ud fra flere faktorer, som for eksempel styrt og alvorlige hændelser, alderen på selskabernes flåde, økonomi og pilottræning.

Listen laves på baggrund af overvågning af 405 selskaber, og skandinaviske SAS er at finde på en 14. plads.

Farvel til Ari Behn

Ari Behns bisættelse.
Ari Behns bisættelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Ritzau Scanpix

Det var et tårevædet farvel, der i dag blev sagt til Ari Behn, den norske forfatter, kunstner og tidligere ægtefælle til Norges prinsesse Märtha Louise.

Ari Behn tog sit eget liv første juledag.

Han er far til tre døtre, der er henholdsvis nummer fem, seks og syv i arvefølgen til den norske trone.

***

Vi slutter dagens overblik af med historien om en havskildpadde på afveje.

Torsdag aften fandt to tyske turister nemlig en lille, afkræftet skildpadde, der var skyllet op på stranden i Blåvand. Nu lyder meldingen, at den efter omstændighederne har det godt.

Den er blevet flyttet til Den Blå Planet i København, hvor den skal være i karantæne, indtil den forhåbentlig er kommet sig helt, så besøgende kan få mulighed for at se den sjældne tilflytter.