Samfund

Gæsterne ankommer til dronningens nytårstaffel

Hvad sker der? Dronning Margrethe afholder den traditionsrige nytårstaffel i Christian 7.’s Palæ på Amalienborg 1. januar.

Hvem er kommet? Gæsterne er regeringen, Folketingets formand og repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet.

Gæsterne mødes i Riddersalen

Dronningens nytårstaffel er nu i gang, og gæsterne mødes i Riddersalen. 

Denne liveblog lukker derfor ned nu. 

Dronningen ankommer

Som den sidste ankommer dronning Margrethe til nytårstaflet. 

Kronprinsparret er ankommet

Kronsprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie er ankommet til Amalienborg.

Prinsesse Benedikte ankommer

Som den første fra kongefamilien er prinsesse Benedikte netop ankommet. Hofmarskal Michael Ehrenreich er gået udenfor for at modtage de kongelige.

Ministre ankommer

Blandt de ankomne ministre er Trine Bramsen, Dan Jørgensen, Jeppe Kofod, Magnus Heunicke, Pernille Rosenkrantz-Theil, Joy Mogensen og Mathias Tesfaye.

Ministre og politikere ankommer

Københavns overborgmester, Frank Jensen, er ankommet. Han er den eneste borgmester, der er inviteret til dronningens nytårstaffel i dag.

De første gæster ankommer

De første gæster er ankommet. Blandt andre højesteretspræsident Thomas Rørdam, chef for Den Kongelige Livgarde Mads Rahbek og forsvarschef Bjørn Bisserup.

Når gæsterne ankommer, går de tre forskellige steder hen i Christian 7.’s Palæ. Hoffets damer og herrer skal i Galleriet, regeringen går i Fløjsgemakket, og de øvrige gæster skal være i Kinesisk Salon. Klokken 20.15 samles de alle i Riddersalen, hvor nytårstaflet holdes.  

Riddersalen er pyntet op

På kongehusets Instagram-profil er der blevet lagt billeder af Riddersalen, hvor nytårstaflet skal afholdes.  

Billederne er ledsaget af en tekst, der beskriver udsmykningen:

- Et væld af hvide roser, eukalyptus, sølvgrå telansia samt nelliker og snefnugslignede brudeslør pryder palæet og skal minde gæsterne om de kolde vintermåneder.

Nytårstaffel går flere hundrede år tilbage

Det er et traditionsrigt arrangement, der her 1. januar afholdes på Amalienborg. Det er uvist, hvornår Kongehuset begyndte at holde nytårskur og nytårstaffel, men man ved, at fra midten af 1600-tallet mødtes de kongelige med danskerne omkring årsskiftet for at ønske hinanden et godt nytår.

Gæstelisten er blevet længere siden dengang, og derfor foregår begivenhederne nu over tre dage.

1. januar er det regeringen, Folketingets formand og repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet, der er til nytårstaffel. I morgen 2. januar er der nytårskur for højesteretsdommere, den kongelige livgarde, gardehusarregimentets officerskorps og det diplomatiske korps fra Christiansborg. Og så kommer officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, folk fra store landsorganisationer og kongelige protektioner på Christiansborg til nytårskur 3. januar.