Dagens overblik: Australske brande ude af kontrol

16x9
Store dele af Australien er ramt af naturbrande. Her er det Bilpin 70 kilometer vest for Sydney. Foto: Peter Parks / Ritzau Scanpix

Vindmølle i selsving, Pytlick fyret og kinesisk forsker dømt for genmanipulation af babyer.

Har du styr på, hvad der skete i 2019? Du kan teste din hukommelse med TV 2s store nytårsquiz.

Her er dagens overblik på årtiets næstsidste dag.

For sent at søge væk

Brandene i East Gippsland har vokset sig så stor, at den har skabt sit eget vejrsystem med lynnedslag, som giver yderligere liv til branden.
Brandene i East Gippsland har vokset sig så stor, at den har skabt sit eget vejrsystem med lynnedslag, som giver yderligere liv til branden. Foto: William West / Ritzau Scanpix

Australien er ramt af voldsomme naturbrande. Det fik søndag myndighederne i staten Victoria til at evakuere 47.000 indbyggere og tusindvis af turister fra et område i regionen East Gippsland.

I dag har dem, der blev tilbage, fået besked om, at det er for sent at rejse væk. I stedet blev de opfordret til straks at søge ly inden døre.

Brandene i området har indtil nu været under kontrol i sådan en grad, at de ikke har udgjort en akut fare for befolkningen. Men det har tørt vejr, stærke vindstød og kommende temperaturstigninger på op til 40 grader ændret.

Løbsk vindmølle

Vindmøllen blev standset kort før mørkets frembrud.
Vindmøllen blev standset kort før mørkets frembrud. Foto: TV MidtVest

Dagens store drama her til lands blev leveret af en vindmølle, der gik i selvsving på Limfjordsøen Mors.

Det gjorde den allerede sent søndag aften, men efter at den havde snurret rundt i vildskab hele natten og det meste af dagen, fik myndighederne nok og besluttede, at nu skulle den standses.

Planen var skyde en raket med en wire op over vindmøllen for at bremse de løbske vinger. Og den plan lykkedes i andet forsøg.

Jan Pytlick fyret

Assistenttræner Karen Brødsgaard overtager Jan Pytlicks cheftrænerrolle.
Assistenttræner Karen Brødsgaard overtager Jan Pytlicks cheftrænerrolle. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Som landstræner vandt Jan Pytlick to OL-guldmedaljer og et europamesterskab med de danske håndboldkvinder.

Men som klubtræner i Odense Håndbold nåede han ikke at vinde nogen titler, før han i dag blev fyret. Tre gange fik han ellers klubben i pokalfinalen, men det endte hver gang – senest i søndags – med nederlag.

I forbindelse med ansættelsen af Pytlick i 2016 oprustede klubben gevaldigt og samlede i løbet af årene en række danske og udenlandske landsholdsspillere. I februar i år forlængede han sin kontrakt til sommeren 2022. Men nu har klubben besluttet, at der skal nye kræfter til det.

Danskere vil have strengere krudtregler

I dagene efter jul blev der skudt med fyrværkeri efter busser, taxaer og mennesker på Nørrebro i København.
I dagene efter jul blev der skudt med fyrværkeri efter busser, taxaer og mennesker på Nørrebro i København. Foto: Mathias Øgendal

En god dansk nytårstradition er at skyde raketter af, når det nye år skal fejres. En anden er at diskutere, om det er en god idé at lade private håndtere fyrværkeri. Især den seneste tids krudtaffyringer på Nørrebro i København og andre steder i landet har fyret op under diskussionen.

Og det lader til, at en del danskere ønsker strammere regler i forhold til fyrværkeri. I en måling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, svarer 74 procent af de adspurgte, at brugen af fyrværkeri for private bør begrænses til 31. december og 1. januar. I dag er det tilladt at skyde af fra 27. december til 1. januar.

På spørgsmålet om fyrværkeri helt skal forbydes, er danskerne til gengæld splittede. 47 procent af de adspurgte er helt eller overvejende enige i, at der skal indføres totalforbud mod brug af fyrværkeri for private. 44 procent er helt eller overvejende uenige.

Forsker dømt for genmanipulation af babyer

He Jiankui har formet to tvillinger ved at klippe og klistre i deres dna med en teknik, som er ulovlig over det meste af verden.
He Jiankui har formet to tvillinger ved at klippe og klistre i deres dna med en teknik, som er ulovlig over det meste af verden. Foto: Nordfoto / Scanpix Danmark

Den kinesiske forsker He Jiankui chokerede videnskabsfolk over hele verden, da han sidste år hævdede at stå bag verdens første genmodificerede babyer ved at have ændret fostercellen hos et par tvillingpiger.

Det var uetisk og vækkede mindelser om Frankensteins laboratorium, lød kritikken fra de kinesiske myndigheder. Og det var også strafbart, viser det sig.

He Jiankui er nu blevet idømt tre års fængsel og en bøde på knap 2,9 millioner kroner for ulovlig lægepraksis.