Danske roere i problemer midt på Atlanterhavet
De fire danske mænd deltager i en kapsejlads, hvor de skal ro tværs over Atlanten i en specialbygget robåd.
En ulykke kommer sjældent alene.
Det har fire danske roere måttet indse, efter de med flere dage i direkte modvind, hvor de rykkede sig minimalt, nu er blevet ramt af en alvorlig knæskade til deres roer Mikkel Fredensborg Schmidt.
Knæskaden kommer som et hårdt slag for besætningen, der deltager i Talisker Whisky Atlantic Challenge, som er en sejlads, hvor man skal krydse Atlanterhavet i en robåd udelukkende ved hjælp af muskelkraft og bådens årer.
Lørdag aften forbedrede vindforholdene sig, men den alvorlige knæskade sætter nu yderligere pres på de øvrige tre besætningsmedlemmer.
- Mikkel er kommet galt afsted med knæet, som er hævet og betændt i en sådan grad, at han ikke kommer til at ro før om nogle dage igen. Han er blevet sat på penicillinkur, og vi håber, at det kan slå det ned hurtigst muligt, skriver kaptajn Lasse Wulff Hansen i en Facebook-opdatering.
Under normale forhold ror de i hold af to mænd i to timer, hvorefter man hviler sig i to timer. Sådan fortsætter de i alle døgnets 24 timer.
Mens Mikkel Fredensborg Schmidt bliver behandlet med penicillin, ror kaptajnen Lasse Wulff Hansen den ene vagt alene i de kommende dage.
En sejltur på 4800 kilometer
Torsdag 12. december sejlede de fire danske mænd ud fra kysten på den kanariske ø La Gomera. Herfra havde de omkring 35 dage og 4800 kilometer foran sig. Målet er øen Antigua i det caribiske øhav.
På nuværende tidspunkt har besætningen på den danske robåd Fenris tilbagelagt omkring 2000 kilometer.
Ingen af de fire mænd i båden er professionelle roere. Men det mener holdets presseansvarlige, Sanni Wulff Vangsø Hansen, der også er gift med kaptajnen, ikke er afgørende for denne type kapsejlads.
- Det har ikke relevans at være professionel. Det, som de gennemgår, er hårdt på alle parametre. Ikke kun fysisk. Her er det mindst lige så vigtigt at være psykisk udholdende, siger Sanni Wulff Vangsø Hansen.
Normalt bruger man omkring to år på at forberede sig til denne type udfordring, forklarer Sanni Wulff Vangsø Hansen.
Men holdet på Fenris har kun haft ni måneders forberedelse, eftersom Lasse Wulff Hansen først kom tilbage fra sidste års udgave af sejladsen i januar, som han gennemførte i en robåd med plads til to mand.
- Drengene har været særligt pressede i deres forberedelse. De har skullet bestå en masse prøver, bygge båden og træne næsten 100 timer på åbent hav. Det har de alt sammen klaret på under den halve tid, siger Sanni Wulff Vangsø Hansen.
5000 kalorier dagligt
I gennemsnit forbrænder hver roer omkring 5000 kilokalorier og drikker ti liter vand dagligt. Derfor skal der provianteres fornuftigt. For en sikkerheds skyld har de mad nok ombord på båden til 55 dage - mad, der sammenlagt indeholder 1,6 millioner kalorier.
På trods af det voldsomme kalorieindtag taber hvert besætningsmedlem omkring 12 kilo i løbet af turen på tværs af Atlanten.
Den specialbyggede robåd, som de kæmper sig over Atlanten i, er bygget i Essex i England og vejer cirka 940 kilo og er 8,5 meter lang.
Den har to kabiner, hvor to personer kan hvile sig ad gangen og tre pladser, hvor man kan ro fra. Båden er også udstyret med solpaneler og lithiumbatterier, der giver besætningen strøm.
På trods af de forskellige problemer, som robåden Fenris er stødt på, holder de fire danske roere en flot position i det samlede løb, hvor de søndag eftermiddag ligger på en femteplads ud af 35.
De mange både dyster om æren. Der bliver nemlig ikke udloddet pengepræmier i forbindelse med ræset.
Hvis de kan holde farten oppe og ikke støder på for mange problemer, regner de med at nå målet på Antigua mellem 17. og 20. januar.
Du kan følge med i Fenris' videre færd ved at spore båden her.