Dagens overblik: Historisk rigsretssag venter Donald Trump

16x9
Donald Trump er på vej mod en rigsretssag i januar i Senatet. Foto: TV 2

Nu kommer der loft over renten på kviklån, thailandske Mint må blive i Danmark, og Nordqvist vil afløse Elbæk.

Andeby, Gilead, Wakanda.

Hvis man som nation skal have peppet sin økonomi op, kan man eventuelt tilføje fiktive byer og lande a la ovenstående som handelspartnere.

Måske var det derfor, at USA's landbrugsministerium havde landet Wakanda - et fiktivt land fra tegneserien og filmen 'Black Panther' - på listen over officielle handelspartnere. Læs mere her.

Måske Donald Trumps modstandere gerne ser ham eksporteret til Wakanda.

I hvert fald har Demokraterne nu taget et dramatisk skridt mod at fjerne præsidenten. Også selv om det sandsynligvis ikke sker.

Forklaring følger i Dagens overblik.

På vej mod en rigsretssag

Donald Trump bliver med stor sandsynlighed frikendt i Senatet.
Donald Trump bliver med stor sandsynlighed frikendt i Senatet. Foto: TV 2

For tredje gang i historien bliver en amerikansk præsident stillet for en rigsret.

Efter mere end 11 timers debat stemte et flertal i Repræsentanternes Hus natten til torsdag ja til en rigsretssag mod Donald Trump. En rigsretssag, der formentlig begynder i januar i Senatet.

Donald Trump anklages blandt andet for at forsøge at afpresse Ukraines præsident, misbruge sit embede og for at forhindre rettens gang. Forstå sagen her.

Trump selv har kun hån til overs for rigsretssagen, som han kalder for "illegal, forfatningsstridig og partisk". Rigsretssagen kommer med stor sandsynlighed ikke til at koste ham præsidentlivet, fordi Republikanerne har flertal i Senatet.

Fra Elbæk til Nordqvist?

Politisk ordfører Rasmus Nordqvist vil gerne afløse Uffe Elbæk som Alternativets leder.
Politisk ordfører Rasmus Nordqvist vil gerne afløse Uffe Elbæk som Alternativets leder. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Alternativet skal have ny leder, efter at stifter og leder Uffe Elbæk mandag meddelte, at han stopper som leder i februar næste år.

Nu har tre kandidater meldt sig på banen. En bane, hvor Rasmus Nordqvist er den kandidat, der fylder mest. Han har været med, fra partiet blev stiftet, og har som politisk ordfører stået på mål for partiets politik i Folketingssalen og i offentligheden.

Tidligere torsdag meldte partiets regionsmedlem i Region Midtjylland, Rasmus Foged, og folketingskandidat på Fyn Mette Rahbek sig som kandidater. Den nye leder for Alternativet bliver valgt på et ekstraordinært landsmøde den 1. februar i København.

Klaus Riskær Pedersen skifter navn...

Klaus Riskær Pedersen fortsætter i dansk politik.
Klaus Riskær Pedersen fortsætter i dansk politik. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

...altså partiet Klaus Riskær Pedersen, som nu bliver til Borgerlisten.

Trods løfter om det modsatte giver finansmanden nu dansk politik endnu en chance og vil gøre et nyt forsøg på at komme i Folketinget. Det skyldes en erkendelse af, at der på de områder, der er vigtige for Borgerlisten, "ikke sker det, der skal ske", fortæller han:

- Der bliver afsat for få penge til klima. Der bliver ikke ryddet op i Skat. Og der bliver ikke gjort noget for at genskabe arbejdsglæden hos de mange tusinde mennesker, der er ansat i den offentlige sektor.

Borgerlisten stiller op under bogstavet E. Hvis folketingsvalget bliver udskrevet efter 18. august 2020, skal det igen finde de 20.000 underskrifter, det kræver, for at man kan stille op ved folketingsvalget.

Nu må Mint blive i Danmark

Mint både taler dansk og har gået i dansk skole, men fik afslag på opholdstilladelse, da det blev vurderet, at hun ikke kunne integrere sig i Danmark.
Mint både taler dansk og har gået i dansk skole, men fik afslag på opholdstilladelse, da det blev vurderet, at hun ikke kunne integrere sig i Danmark. Foto: TV 2

Den 14-årige thailandske pige Mint får nu alligevel en ny mulighed for at blive i Danmark.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog torsdag en lov, der afskaffer den integrationsvurdering, der hidtil har stået i vejen for, at hun og 82 andre børn kan få opholdstilladelse.

I stedet får børnenes forældre nu en frist på tre måneder til at søge familiesammenføring. Loven træder i kraft 1. januar 2020, men kommer til at fungere med tilbagevirkende kraft.

Nu kommer der loft over renten på kviklån

Det er erhvervsminister Simon Kollerup, der har forhandlet aftalen om et ÅOP-loft for kviklån.
Det er erhvervsminister Simon Kollerup, der har forhandlet aftalen om et ÅOP-loft for kviklån. Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Fremover skal det være slut med kviklånsudbydere, der holder låntagere fanget i gældsfælder, de ikke kan komme ud af.

Et bredt flertal på Christiansborg besluttede torsdag aften at indføre et loft over, hvor meget de samlede omkostninger ved at tage et lån må være.

Hvor der før ingen begrænsning var, har partierne nu vedtaget, at de årlige renter og omkostninger (ÅOP) maksimalt må være 35 procent af det samlede lån.

Desuden må virksomheder, der udbyder lån til en ÅOP over 25 procent ikke markedsføre for det.

***

Det var torsdagens nyhedsoverblik.

Vi vender tilbage med ugens sidste overblik i morgen.