Det værste år i det britiske kongehus siden Dianas død, siger ekspert

Skandaler har overskygget alt i det britiske kongehus i 2019, og det kan risikere at fortsætte i 2020, mener kongehusekspert.

To britiske prinser har brugt 2019 på at ligge i åben krig med pressen.

Og det har ført det britiske kongehus tilbage på et skandaleniveau, man ikke har set i over tyve år siden Dianas død, mener kongehusekspert.

Det er prins Harry og hans onkel prins Andrew, der af to meget forskellige årsager er raget uklar med den britiske presse og befolkningen.

- Det har været et ret voldsomt år, som har været præget af mange sager og skandaler, siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der er lektor og ph.d. ved Professionshøjskolen Absalon og fortsætter:

- Det er noget af det værste, vi har set i det britiske kongehus, siden prinsesse Diana døde, og kongehuset mødte massiv kritik for deres håndtering af ulykken.

I 'De kongelige øjeblikke' ser TV 2 tilbage på året, der gik i kongehusene i både ind- og udland. Og her fokuseres der blandt andet på Harry og Andrews skandalesager.

Prins Andrew i fatalt interview

I løbet af efteråret havnede prins Andrew i en stor sag om prostitution og trafficking. To kvinder hævder, at de er blevet betalt for sex med prinsen, hvoraf den ene blot var 17 år, da det skulle være sket.

Episoderne skulle have fundet sted hos prinsens ven, finansmanden Jeffrey Epstein, der var anklaget for at have solgt over 50 unge kvinder til sex. Epstein tog sit eget liv i fængslet i år som følge af skandalen.

Prins Andrew forsøgte i lang tid at undgå at kommentere skandalerne, men valgte til sidst at deltage i et interview i november. Og det blev fatalt.

- Han viste ingen empati. Han stod fast på, at han ikke havde gjort noget forkert. Han viste, at han var ude af kontakt med omverdenen, vurderede TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen på TV 2 NEWS i forbindelse med interviewet.

Under interviewet fastslog prins Andrew blandt andet, at han ikke fortrød sit venskab med Epstein, som havde ”givet ham mange gode muligheder”.

Han fastholdt, at han aldrig havde mødt eller haft sex med en 17-årig pige, selvom de to er fotograferet sammen.

Prins Andrew ærgrer sig på daglig basis over at have boet ved den afdøde rigmand Jeffrey Epstein, der var dømt for at have sex med en mindreårig. Video: Mads Buur Bach & Mads Buur Bach

Overklassens selvforståelse afsløret

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen bliver de store klasseskel i England tydelige i situationer som disse. For prins Andrew repræsenterer et meget konservativt kongehus, der opererer i den højeste og rigeste klasse.

Og det er problematisk.

- De britiske kongelige har altid være rigere, haft flere privilegier og følt sig højt hævet over resten af befolkningen. I interviewet fremstår prins Andrew som en person, der føler, at han kan tillade sig mere end almindelige mennesker, siger han.

Nogle dage efter interviewet meddelte prins Andrew, at han trak sig fra alle sine royale pligter, da sagerne nu overskyggede hans arbejde.

Prins Harry og hustru i åben krig med pressen

Prins Harry har ligesom sin onkel Andrew prydet mange forsider med negative historier. I lang tid har den britiske tabloidpresse boret i han og hertuginde Meghan Markles private relationer.

Prins Harry er blevet beskyldt for at være raget uklar med sin bror. Hertuginde Meghan er blevet beskyldt for at være en Hollywood-diva, der bruger for mange penge. Og i efteråret udgav en række aviser et privat brev fra hertuginde Meghan til hendes far.

Når pressen går så kritisk til prins Harry og hertuginde Meghan, er det ifølge Lars Hovbakke Sørensen endnu engang udtryk for det klasseopdelte samfund.

- Dele af pressen har meget imod overklassen og bliver aggressive på vegne af den del af befolkningen, der virkelig hader dem, forklarer han.

En tydeligt berørt hertuginde Meghan fortæller om det at være nybagt mor og nygift kvinde i mediernes intense søgelys.

Valgte sagsanlæg

I oktober valgte prins Harry at sagsøge tre britiske medier for at have offentliggjort et privat brev mellem hans hustru og hendes far.

Det er højst usædvanligt, at kongehuset lægger sag an mod nogen, fordi det kan betyde, at kongehusmedlemmerne skal i retten og vidne.

Det vil de som regel helst undgå, fordi de kan blive bedt om at svare på alle former for spørgsmål, som forsvareren finder relevant.

Skandalerne kan fortsætte i 2020

De to skandaler har fyldt meget i det britiske kongehus i år. Faktisk har de overskygget de positive begivenheder i kongefamilien, der ikke har fået megen plads, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Men meget tyder på, at skandalerne fortsætter ind i 2020.

Prins Harry og hans hustru står nemlig over for den snarlige retssag, der vil betyde, at de britiske aviser endnu engang vil have massivt fokus på parret.

Samtidig er det uvist, om der vil komme flere anklager mod prins Andrew. Det er også usikkert, om han kan risikere at blive hevet i retten i USA.

Du kan se 'De kongelige øjeblikke' på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag klokken 20.35.