Dagens overblik: Uffe Elbæk færdig som politisk leder

16x9
Uffe Elbæk stopper 1. februar næste år som politisk leder af Alternativet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

En partileder takker af, en ny svindelsag har set dagens lys, og fnat har sendt hundredevis af værnepligtige hjem fra deres kaserner.

Velkommen til dagens overblik.

Kvinde anholdt i sag om to forladte børn

De to småbørn, der lørdag blev fundet alene på Park Allé i Aarhus.
De to småbørn, der lørdag blev fundet alene på Park Allé i Aarhus. Foto: Østjyllands Politi

Østjyllands Politi har mandag anholdt en 54-årig kvinde og administrativt frihedsberøvet yderligere to personer.

Det sker, efter en cirka etårig pige og en dreng på cirka to og et halvt år i weekenden blev fundet efterladt på Park Allé i Aarhus.

Den anholdte kvinde er ifølge anklageren farmor til børnene. Hun blev efter et grundlovsforhør løsladt, men er sigtet for vanrøgt af de efterladte børn.

Elbæk går af som partileder

Alternativets politiske leder og medstifter, Uffe Elbæk.
Alternativets politiske leder og medstifter, Uffe Elbæk. Foto: Asbjørn Sand / Scanpix

Fra 1. februar 2020 vil Uffe Elbæk ikke længere være politisk leder af Alternativet. Partiet, han selv har været med til at stifte.

Det meddelte han i dag på et pressemøde, hvor han opfordrede til, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært landsmøde 1. februar, hvor der skal findes en ny politisk leder.

Indtil da fortsætter han på posten. Elbæk afviser selv at pege på sin arvtager, men da han på et pressemøde mandag eftermiddag fik spørgsmålet om, hvorvidt Alternativets nuværende politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, ville være et godt bud, sagde han, at det er han overbevist om, at Nordqvist vil være. Elbæk ved dog ikke, om Nordqvist har de ambitioner.

I artiklen her kan du læse mere om, hvordan det bliver besluttet, hvem der skal overtage Uffe Elbæks post.

Ny svindelsag om millionbeløb

Det er i dag kommet frem, at flere personer er sigtet for at have svindlet Sygehus Lillebælt for op mod halvanden million kroner.

Sygehuset indgav en politianmeldelse 4. oktober, og i forbindelse med politiets efterforskning har betjente ransaget en række adresser flere steder i landet - blandt andet i Vejle, på Fyn og på Sjælland.

Baggrunden for politiaktionen var anmeldelsen fra Sygehus Lillebælt, der mistænker en tidligere medarbejder og to tidligere samarbejdspartnere for i fællesskab at have foretaget fiktive indkøb og oprettet falske fakturaer.

Anholdelse førte til spærrede broer

Politiet har afspærret Langebro og Knippelsbro.
Politiet har afspærret Langebro og Knippelsbro. Foto: Mathias Øgendal / presse-fotos.dk

Søndag aften måtte bevæbnet politi spærre Langebro og Knippelsbro i København, og nu viser det sig, at det skyldtes en anholdelse, der løb af sporet.

Personen, der skulle anholdes, er en af de absolutte hovedpersoner i en rekordstor svindelsag, den såkaldte Operation Greed.

Vedkommende er mistænkt for at forsøge at påvirke vidner i sagen. En svindelsag, der handler om hvidvask for 530 millioner kroner og svindel for 297 millioner kroner.

Københavns Politi var derfor på vej til at anholde den 46-årige mand, da han stak af fra politiet i Dragør og under flugten var ved at påkøre nogle politifolk, der endte med at afgive skud.

Fnat sender værnepligtige hjem

Det er ikke kun efterskoler og gymnasier, der de seneste måneder har måttet sende elever og studerende hjem på grund af smitte med fnat, som mange danskere lige nu kæmper med at slippe af med.

Også flere af landets kaserner har været ramt – og det i en sådan grad, at alle 140 værnepligtige på Oksbøl Kaserne i november blev sendt hjem i en uge.

Også i Høvelte, hvor Den Kongelige Livgarde holder til, døjer de med fnat. I foråret hjemsendte man her begge værnepligtskompagnier, hvilket er mellem 300 og 400 mand, og i sidste uge blev et nyt tilfælde konstateret.

***

Mandag blev også dagen, hvor TV 2 så sig nødsaget til at undskylde.

Nissehuer magen til den, Tinka fra julekalenderen 'Tinka og Kongespillet' bærer, er nemlig blevet revet væk fra hylderne. Det har skuffet mange børn og gjort både forældre og bedsteforældre vrede, så nu har TV 2 altså beklaget.

Det var alt for dagens overblik.