Britisk valg

Efter 100 år med Labour stemte arbejdsmanden i arbejderbyen på Boris Johnson

Mange af de områder, hvor briterne tidligere har stemt på Labour, er skiftet til De Konservative. Årsagen findes måske i en lille by i Nordengland.

For få måneder siden var der ikke ret mange, som havde hørt om den lille by Workington i Nordengland.

Vi vil få Workington til at trives igen

Mark Jenkinson, nyvalgt konservativt parlamentsmedlem

Det er en tidligere mineby med 25.000 indbyggere, hvor folk stort set har stemt på arbejderpartiet Labour hver gang de seneste 100 år.

Men ved dette parlamentsvalg skiftede vælgerne i Workington side og stemte på Boris Johnsons konservative parti.

Det samme gjorde vælgerne i Burnley, Redcar, Sedgefield, West Bromwich, Bury South og mange andre af de valgkredse i Nord- og Midtengland, hvor folk stort set kun har stemt på Labour i årtier.

Men Workington er speciel. Med en enkelt undtagelse har folk her stemt på Labour uafbrudt siden 1918, og inden parlamentsvalget identificerede tænketanken Onward "manden fra Workington" som den vigtigste vælger i valgkampen.

Navnet Workington kunne måske lyde som et påfund fra et smart konsulenthus, men det er faktisk navnet på den gamle arbejderby.

Manden fra Workington

Manden fra Workington er en hvid, ældre mand, der kan lide rugby.

Han stemte for Brexit i 2016, og han føler, at Storbritannien er ved at flytte sig væk fra de værdier, som er gode for folk i Workington.

Normalt har mændene i Workington stemt Labour, men ifølge tænketankens undersøgelser, har de svært ved at identificere sig med Labours leder Jeremy Corbyn.

Og så har de brug for sikkerhed.

- De har brug for at få tilbudt beskyttelse fra en moderne verden, hvor liberaliseret økonomisk politik, globalisering og immigration har undermineret arbejdsmarkedet, lønninger og lokalsamfundene, skrev chefen for Onward, Will Tanner, i avisen The Sun før valget.

Boris Johnson og hans konservative parti har tilsyneladende overbevist vælgerne i Workington og andre røde byer om, at der er brug for konservativt lederskab, men noget af forklaringen, skal sandsynligvis også findes hos Labour-lederen Jeremy Corbyn.

Det vurderer TV 2's korrespondent i London, Divya Das.

- Hvis du spørger Labour, vil de sige, at nederlaget skyldes Brexit, men det er ikke hele forklaringen. Det skyldes også partiets politik, som har bevæget sig langt til venstre under Jeremy Corbyns ledelse, og så skyldes det også Jeremy Corbyn selv, hans personlighed er der også mange, der har vendt sig imod, siger hun.

Vinderen

I Workington hedder det nyvalgte konservative parlamentsmedlem Mark Jenkinson.

Han holdt sin sejrstale i de tidlige morgentimer fredag. Uddrag af den kan læses i lokalavisen Times and Star.

- En mand fra Workington er intet uden sin kvinde fra Workington ved siden af, sagde Mark Jenkinson og takkede sin hustru Dawn.

Og så sagde han, at Boris Johnsons sejr har givet det britiske folk en besked, som, han håber, giver genlyd over hele Storbritannien.

Brexit skal gennemføres, som 60 procent af vælgerne i Workington stemte for i 2016.

- Vi vil levere på, hvad Workington stemte ja til for tre år siden og vi vil få gennemført Brexit. Vi vil få Workington til at trives igen, sagde han.

Mark Jenkinson vandt i øvrigt sin kreds med 20.488 stemmer mod Labour-kandidatens 16.312.