Krimi

Stor aktion mod terror - ni anholdte fremstillet i grundlovsforhør torsdag

Hvad skete der? I alt 22 personer blev onsdag anholdt i en storstilet aktion mod terror. 

Ni anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør torsdag, men retten nåede kun til en afgørelse i fire af sagerne.

Tre personer - en kvinde og to mænd - er sigtet for forsøg på bombesprængninger i Danmark eller udlandet. De er alle varetægtsfængslet i 27 dage.

En person blev fremstillet i grundlovsforhør i Odense Byret. Her var der dobbetlukkede døre, og sigtelsen er derfor ukendt for offentligheden. Han er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

De resterende fem - en kvinde og fire mænd - er sigtet for forsøg på at købe eller finansiere våben til brug ved terror. Deres grundlovsforhør i Københavns Byret blev ikke afsluttet torsdag og fortsætter altså fredag klokken 8.30.

Grundlovsforhøret stopper for i aften

Københavns Byret har valgt at udskyde den sidste del af grundlovsforhøret mod de sidste fem personer, der er sigtet for at forsøge at skaffe våben til terror. Det fortsættes i morgen klokken 8.30, har dommer Lone Molsted besluttet.

Årsagen er, at man efter hendes opfattelse ikke kan nå at gennemgå den resterende del af grundlovsforhøret. Det er simpelthen blevet for sent. Man regner med at være færdig til frokost fredag.

Grundlovsforhør af de fem øvrige sigtede fortsætter

Politiet skrev kort efter klokken 20, at det andet grundlovsforhør, som også foregår i Københavns Byret og involverer fem sigtede, ville blive sat i bero. Dette var ikke tilfældet. Grundlovsforhøret fortsætter torsdag aften.

Forsvarsadvokat: - Min klient nægter sig skyldig

Ulrik Sjølin er forsvarsadvokat for én af de to sigtede unge mænd, som er sigtet for forsøg på at fremstille bomber.

Da der er navneforbud og lukkede døre er det begrænset, hvor meget han kan sige, men han fortæller, at hans klient nægter sig skyldig.

- Man skal forestille sig, at når man bliver anholdt i sådan en her sag og præsenteret for dette her, så er det ikke sjovt for nogen. Slet ikke når man er hovedperson. Selvom han er fattet, når han sidder sammen med mig, så er han selvfølgelig rystet, siger advokaten.

Tre personer varetægtsfængsles

To 21-årige mænd og en 38-årig kvinde varetægtsfængsles frem til 8. januar. De er alle sigtet for at have forsøgt at fremstille sprængstof.

En af de sigtede har valgt at kære afgørelsen om fængslingen, mens en anden har bedt om betænkningstid til at overveje, om afgørelsen skal kæres.

Politi opretholder sigtelser mod 13 personer

Københavns Politi oplyser til TV 2, at de 13 personer, som blev anholdt onsdag, men siden løsladt, endnu er sigtede.   

Der er tale om sigtelser efter terrorparagraffen, men politiet ønsker ikke at oplyse, hvilke dele af Straffelovens paragraf 114, de er sigtet efter.

Lovtekstens punkter breder sig over flere sider, så det er endnu svært at sige noget om, hvor alvorlige sigtelserne er. Det er dog helt almindeligt, at en sigtelse opretholdes indtil politiet har efterforsket sagen.

Grundlovsforhør fortsætter i København

Otte personer fremstilles endnu i grundlovsforhør i København torsdag eftermiddag. Det vides ikke, hvornår der falder en afgørelse i de to retslokaler.

Far fortæller om anholdt: Begyndte at komme i lukket miljø

En af de anholdte ved aktionen onsdag er en ung kvinde fra Valby. TV 2 har været i kontakt med kvindens familie, og hendes far fortæller, at han ikke har set meget til datteren i omkring et år.

Ifølge ham begyndte datteren at komme i "en lukket gruppe af meget religiøse unge mennesker" i en moske i København. Faren har derfor været bekymret for hende, fortæller han, men han havde ikke regnet med, at hun ville blive anholdt og sigtet. 

Kvinden blev anholdt onsdag eftermiddag, men løsladt igen natten til torsdag. Det er usikkert, om kvinden endnu er sigtet. 

Varetægtsfængslet 29-årig kærer afgørelse

Den 29-årige mand fra Østfyn, som har været for retten i Odense, er ikke enig i afgørelsen om, at han varetægtsfængslets frem til 9. januar 2020 klokken 08.30 og kærer altså rettens afgørelse til Østre Landsret.

Ifølge TV 2s oplysninger handler sigtelsen om søgninger på nettet.

Sammenfald mellem sager

Overfor TV 2 bekræfter anklageren Klaus Lauridsen efter grundlovsforhøret af en 29-årig mand i Odense, at der er "sammenfald" mellem sagen på Fyn og grundlovsforhørerne i terrorsagen i København torsdag.

Dette er en ny oplysning, da det hidtil har været uklart, hvordan sagerne hænger sammen.

Varetægtsfængslet i fire uger

Den 29-årige mand, der er blevet fremstillet i grundlovsforhør i Odense, er blevet varetægtsfængslet i fire uger. På grund af dobbeltlukkede døre er sigtelsen fortsat ukendt.

Tidligere PET-chef: - Sigtelser er ikke særligt skarpe

Sigtelserne mod de otte personer, der torsdag fremstilles i grundlovsforhør i Københavns Byret er "ikke særligt skarpe". Det siger tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau: 


 - Det er diffuse sigtelser. Men meget tyder på, at de har været i den indledende forberedelseshandling.

Søgning på computer førte til ransagning

I sagen fra Odense Byret er der tale om en 29-årig mand fra Fyn. Da der er dobbeltlukkede døre, kender offentligheden ikke sigtelsen. Men ifølge TV 2s oplysninger omhandler sagen blandt andet en IP-adresse, der kan knyttes til mandens computer. Her skulle der være søgt på oplysninger, som førte til politiets ransagning. Manden selv skulle ifølge TV 2s oplysninger være forundret over anholdelsen.

13 personer er nu løsladt igen

Københavns Politi oplyser til TV 2, at 13 af de personer, der blev anholdt i terroraktionen onsdag, er blevet løsladt igen. I alt blev 22 personer anholdt i forbindelse med aktionen onsdag, men da den ene af de anholdte lige nu fremstilles i grundlovsforhør i Odense Byret for dobbeltlukkede døre, er det uvist, om denne sag har forbindelse til sagerne i Københavns Byret.

Nægter sig skyldige

Grundlovsforhøret med de fem sigtede er nu genoptaget. De nægter sig alle skyldige i forsøg på at købe eller finansiere våben til brug ved terror. Dermed har syv af de otte, der er blevet fremstillet i Københavns Byret, nægtet sig skyldige. Det er fortsat uvist, hvordan den sidste - den 38-årige kvinde - forholder sig. 

Nu fremstilles den niende anholdte i sagen

Den niende anholdte fremstilles nu i grundlovsforhør i Odense Byret. Manden er 29 år og har kort sort hår og skæg. Han er iført briller, arbejdsbukser og sko af mærket Airtox. Han bliver tolket på engelsk. 

Der er nedlagt navneforbud, og der er dobbeltlukkede døre i sagen. Det betyder, at offentligheden ikke får sigtelsen at vide.

Hvem er de otte sigtede?

I sigtelsen mod de tre personer er der tale om en 38-årig kvinde og to mænd på 21 år. 

Under retssagen er kvinden iført sort niqab, så håret er dækket. På hænderne har hun lange sorte handsker. Hun talte meget kortfattet og dækkede sig for munden med sit tørklæde. 

Mændene er begge 21 år. De har skæg, og den ene har samlet sit hår i en knold, den anden er korthåret. 

I den anden retssag er alle fem i alderen 19 til 28 år.

Der er tale om en 26-årig mand iklædt ternet skjorte, en 25-årig mand iklædt sort trøje og sort vest samt en kvinde på 28 år, der bærer en sort klædedragt og sort slør.

De resterende to er en mand på 19 år med langt skæg og stribet polotrøje samt en 24-årig mand med halvlangt krøllet hår, sort T-shirt og blå joggingbukser. 

Der er nedlagt navneforbud i sagen. 

Pause i retten

Der er nu pause i retten med de fem sigtede frem til klokken 13. 

To nægter sig skyldige

Tre af de anholdte er sigtet for at forberede bombesprængning i Danmark eller i udlandet. De skal blandt andet have forsøgt over to omgange at skaffe sprængstoffet TATP, som kaldes "Satans Mor".

Der er ingen detaljer i sigtelsen om, hvor eller hvornår bombesprængningerne skulle finde sted. To af de sigtede nægter sig skyldige. Den tredje har endnu ikke taget stilling til sigtelsen. 

Det er ligeledes uvist, hvordan de fem personer i den anden retssag forholder sig. 

Endnu en person sigtes efter terroraktion

Endnu en af de i alt 20 personer, der blev anholdt under politiets aktion onsdag, bliver nu fremstillet i grundlovsforhør. Personen bliver fremstillet i Odense Byret, oplyser Fyns Politi. Dermed sigtes i alt ni personer i forbindelse med terroraktionen. Få de fulde overblik over alle sigtelser her: 

De fem resterende fremstilles nu i grundlovsforhør

De resterende fem anholdte bliver netop nu fremstillet i grundlovsforhør. Der er tale om en kvinde og fire mænd, der alle sigtes for at have forsøgt at købe eller finansiere våben og ammunition til brug ved terror.