Politik

Pressemøde om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Hvad skete der? Forsvarsminister Trine Bramsen afholdt pressemøde om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her kom det blandt andet frem, at en direktør og en chef er blevet fritaget fra tjeneste som følge af sagen.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Se hele pressemødet på TV 2 Play.

Trine Bramsen: Kan ikke udelukke yderligere konsekvenser

Trine Bramsen siger til TV 2, at hun indtil videre kun kan træffe beslutninger på baggrund af redegørelsen i sagen fra departementet. 

- I den redegørelse er der ikke noget, der peger på, at det er departementschefen, der har forsøgt at forhindre, at jeg skulle få oplysninger om sagen. Han er også meget sent ifølge redegørelsen blevet gjort opmærksom på sagens karakter. Derfor synes jeg ikke, det er det rigtige at rette skytset mod ham.

Men hvordan kan du stole på den redegørelse, når den kommer fra departementschefen selv?

- Hvis der kommer nye oplysninger frem, kan jeg ikke afvise yderligere konsekvenser, men jeg har ingen grund til at tro, at noget bliver holdt tilbage i den redegørelse, jeg har fået, og de beslutninger, jeg har truffet nu, er sket på baggrund af den.

Hans Engell: Lægger tydelig luft til departementschef

- Det er helt tydeligt, at Trine Bramsen virkelig lægger luft til sin departementschef. Når hun siger værsgo, nu kan I ringe til ham, nu stiller han op til interview, så er det det samme som at sige, at hun ikke vil tage ansvar for oplysninger, hun har fået fra ham, siger Hans Engell, der er politisk kommentator.

Politisk redaktør: Sagen kan få yderligere personalemæssige konsekvenser

Trine Bramsen har afsluttet pressemødet. TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, peger på, at der stadig er et udestående efter dagens pressemøde. Nemlig hvilken rolle departementschefen spillede i sagen.

- Hvornår er han blevet informeret, og hvornår har han informeret videre i systemet. Man kan roligt sige, at Trine Bramsen med sine svar om tillid til departementschefen har skabt kold luft imellem de embedsmænd, der er tilbage, og sig selv. Min forudsigelse er, at det ikke er det sidste, vi har set i forhold til personalemæssige konsekvenser, som sagen kan få.

Fritaget direktør blev forlænget for få uger siden

Direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans J. Høyer, fik for få uger siden forlænget sin kontrakt med fire år. Det har styrelsen bekræftet over for Altinget. Han er nu fritaget fra tjeneste.

Trine Bramsen: Alvoren gik ikke op for departementschefen

Trine Bramsen bliver spurgt til, hvordan hun fortsat kan have tillid til departementschefen, der blev orienteret 13. maj om, at Rigsrevisionen ville indlede en forundersøgelse. 

- Der er mange klokker, der burde have bimlet og bamlet gennem hele forløbet. Som jeg har forstået redegørelsen, går sagens alvor og sagens indhold ikke op for departemenschefen. Ordvalget i forundersøgelsen er også af en karakter, som gør, at man ikke umiddelbart kan gennemskue, at der tale om direkte svindel.

Har stadig tillid til departementschef

Departementschef Thomas Ahrenkiel erkender, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) burde have været informeret om mulig millionsvindel i Forsvaret "væsentligt tidligere end det rent faktisk skete". Hun har dog fortsat tillid til sin departementschef.

- Med de oplysninger, jeg har på nuværende tidspunkt, er også departementschefen sent blevet orienteret om det store billede i sagen. Det er derfor, jeg kan have tillid til min departementschef, siger hun på pressemøde.

Trine Bramsen: Ministerbetjeningen har været dybt kritisabel

- Jeg tror, at det er tydeligt for enhver, at ministerbetjeningen i sagen har været dybt kritisabel. Det fremgår af den redegørelse, som ministeriet har lavet til mig, siger Trine Bramsen.

Leder af rejsehold fritaget fra tjeneste

Trine Bramsen fortæller, at lederen af et rejsehold, som var sat i verden for at undersøge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, var den samme person, som ikke havde leveret en tilfredsstillende ministerbetjening i sagen. Derfor har hun fritaget lederen, som er koncernstyringsdirektør i departementet fra tjeneste. Lederen vil blive overført til en anden tjeneste. Hun fastslår dog, at rejseholdet vil bestå, og skal kortlægge svindlen i Forsvarsministeriets Ejendendomsstyrelse inden slutningen af januar.

Kan komme yderligere konsekvenser

- Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt afvise, at jeg kommer til at drage yderligere konsekvenser, siger Trine Bramsen.

Trine Bramsen: Har ikke længere tillid til direktør

Der skal iværksættes en ekstern undersøgelse sammen med Folketingets partier af sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendsomsstyrelse. På baggrund af sagen har Trine Bramsen ikke længere tillid til direktøren i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse. Derfor er han indtil videre blevet fritaget fra tjeneste, og en afløser vil blive fundet, siger Trine Bramsen.

Trine Bramsen: Alle sten skal vendes

Trine Bramsen siger på pressemøde, at hun ser på sagen med stort alvor, og at der nu starter et stort oprydningsarbejde.

- Snyd og svindel kan under ingen omstændigheder tolereres. Jeg tager sagen meget alvorligt. Den skal undersøges til bunds. Alle sten skal vendes.

To chefer bliver fritaget fra tjeneste efter mulig svindelsag

I sag om manglende kontrol og svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fritages direktøren i styrelsen fra tjeneste. Og der kommer en kulegravning af indkøb på hele Forsvarets område. Det skriver Forsvarsministeriet på sin hjemmeside. Desuden fritages en chef i departementet. Vedkommende vil blive overført til anden tjeneste.

 

Forsvarsministeriets departement blev orienteret i april

Statsrevisorerne fortalte på et pressemøde fredag, at Forsvarsministeriets departement blev orienteret om rigsrevisionens undersøgelse af den mulige svindel i april, men Trine Bramsen, der blev forsvarsminister i slutningen af juni, fik først noget at vide onsdag i sidste uge.

Revisor fyret

Revisionsfirmaet BDO i Brønderslev fyrede mandag en revisor, der var involveret i sagen. Det oplyste BDO til TV 2.

 

Whistleblower stod frem

Den ene sag udspringer af whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard, der torsdag stod frem hos blandt andet TV 2 og fortalte om mistænkelige transaktioner fra Forsvaret til det entreprenørfirma, hvor han tidligere har været økonomiansvarlig.

Fredag formiddag kom det frem, at der er endnu en sag om mulig svindel i Forsvaret. Midt- og Vestjyllands Politi har tiltalt fem mænd i alderen 34-51 år i en stor sag om blandt andet bestikkelse, mandatsvig og bedrageri.

 

Sådan kan den mulige svindel være foregået

De to sager drejer sig om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvor skatteborgernes penge kan være endt i de forkerte lommer. Det er endnu uvist, hvordan den mulige svindel er foregået, men TV 2 giver dig her et overblik over, hvordan den kan have fundet sted.

 

Forsvarsministeren holder pressemøde

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) holder pressemøde klokken 10 om den mulige svindelsag i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det forventes blandt andet, at hun fortæller, hvorfor hun først blev orienteret om sagen onsdag i sidste uge - dagen før sagen kom frem i medierne.