Udland

Vulkanudbrud i New Zealand

Hvad sker der? En vulkan gik mandag morgen dansk tid i udbrud på øen White Island i New Zealand.

Hvordan er situationen? 47 personer befandt sig på øen, blandt andre krydstogtturister. Fem er bekræftet døde, og otte personer savnes. Alle savnede formodes døde.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Savnede fra flere lande

Det er nu tirsdag morgen i New Zealand, der er 12 timer foran dansk tid.

Premierminister Jacinda Ardern holder pressemøde, hvor også politiet deltager.

Jacinda Ardern oplyser, at de otte savnede personer er fra New Zealand, Australien, Storbritannien, USA, Kina og Malaysia.

Politiet har oplyst, at man ikke forventer at finde flere i live på White Island.

Otte fortsat savnet

Politiet i New Zealand har på et pressemøde mandag aften dansk tid givet følgende opdatering:

  • 47 personer befandt sig på øen, da vulkanen gik i udbrud.
  • 31 er på hospitalet.
  • 3 er udskrevet fra hospitalet.
  • 5 personer er bekræftet døde.
  • 8 personer er savnede.

Fem bekræftede omkomne er fra flere lande

De fem bekræftede omkomne i forbindelse med vulkanudbrud i New Zealand kommer fra en "række lande", oplyser newzealandsk politi.

Vil sende droner i luften ved daggry

For at fastslå, hvor mange der har mistet livet på White Island i forbindelse med dagens vulkanudbrud, vil myndighederne tirsdag morgen (Newzealandsk tid) sende droner i luften over øen. Tidligere har myndighederne sagt, at op mod 27 mennesker kan have været strandet på øen.

Politi: Alle savnede efter vulkanudbrud formodes døde

New Zealands Politi oplyser, at man ikke mener, at der er flere af de savnede, der har overlevet vulkanudbruddet på White Island natten til mandag. Det skriver Reuters. Det er endnu uvist, præcis hvor mange det drejer sig om. Newzealandsk politi har dog tidligere meddelt, at mindst ti personer skulle opholde sig på øen, efter at redningsmandskabet forlod White Island. Fem personer er bekræftet døde.

- Politiets helikopter, redningshelikoptere og NZDF-fartøjer har foretaget nogle overflyvninger over øen siden udbruddet.

- Baseret på de oplysninger, som vi har, så tror vi ikke, at der er nogen overlevende på øen, lyder det i en pressemeddelelse fra politiet. Det skriver New Zealand Herald.

Tidligere borgmester: Guide død under vulkanudbrud

En af de døde skulle have været guide hod firmaet White Island Touts, siger tidligere borgmester.

Ifølge den tidligere borgmester i Whakatane, Tony Bonne, er én af de omkomne en erfaren guide fra selskabet 'White Island Tours'. Det skriver New Zealand Herald. Firmaets hjemmeside er midlertidigt lukket ned og erstattet af en besked om, at de lige nu er i en nødsituation. 

Krydstogtpassagerer skal blive på skibet

Passagerer på krydstogtskibet 'Ovation of the Seas' har fået at vide, at de ikke må forlade skibet, som vil forblive i havnen i Tauranga på fastlandet i New Zealand indtil videre. Skibet skulle ellers have forladt havnen til aften. Flere af de personer, der opholdt sig på White Island, da vulkanen gik i udbrud, var passagerer fra krydstogtskibet. Om nogle af passagererne er blandt de fem omkomne er endnu uvist.

Askepartikler kan være sundhedsskadelige

New Zealands nationale katastrofeberedskab advarer om, at det er farligt at opholde sig i nærheden af vulkanen Whakaari. Hvis man befinder sig i området, skal man ifølge myndighederne holde sig inden døre med lukkede døre og vinduer, da asken fra vulkanudbruddet kan være sundhedsskadelig. Især hvis man lider af åndedrætsbesvær. Askepartikler kan være spredt flere kilometer væk fra vulkanen.

Vidne: Eksplosion blev større og større

Fisker Dan Harvey befandt sig på havet 30 kilometer fra øen White Island i New Zealand, da øens vulkanen gik i udbrud, skriver Ritzau.

- White Island ryger ofte en lille smule, men så kunne vi se en mindre sprængning, og den tog til og blev bare større, og det lignede, at en eksplosion fra helvede var under opsejling, siger han til den newzealandske tv-station TVNZ.

UM: Ingen danskere blandt tilskadekomne

Udenrigsministeriets Borgerservice i Danmark har ingen meldinger om, at der skal være danskere iblandt de tilskadekomne i New Zealand efter et voldsomt vulkanudbrud, der har kostet mindst fem personer livet.

- Generalkonsulatet i Auckland og den danske ambassade i Canberra følger situationen tæt og er i dialog med de lokale myndigheder, lyder det fra borgerservice.

Fem døde i vulkanudbrud

Politiet har netop bekræftet at mindst fem mennesker er døde i vulkanudbruddet på White Island. En talsmand for politiet siger, at man endnu ikke kan komme ud til øen på grund af udbruddet. Ifølge politiet er det endnu for tidligt at sige præcis, hvor mange mennesker, der er tilbage på øen. De fem omkomne er blandt de 23, der tidligere på dagen blev reddet bort fra øen. De omkomne har flere nationaliteter, oplyser politiet.

Militær assisterer politiet

Det New Zealandske militær skal assistere politiet i redningsaktionen på White Island. Blandt andet har flyvevåbnet sendt et fly over øen, og der er blevet sendt to redningshelikoptere afsted til Whakatane på fastlandet.

 

20 australiere på ø under vulkanudbrud

Mere end 20 australske statsborgere var på White Island, da vulkanen gik i udbrud. Det skriver The Guardian Australia. Det er endnu uvist, hvor mange af disse der er blevet reddet fra øen. Det New Zealandske politi siger, at mindre end 50 mennesker var på øen, da vulkanen gik i udbrud.

Australien tilbyder hjælp

Australiens premierminister, Scott Morrison, har tilbudt at hjælpe New Zealand i forbindelse med vulkanudbruddet. Samtidig bekræfter han, at flere australske statsborgere er involveret i begivenhederne.

- Vi arbejder lige nu på at fastslå deres tilstand, skriver Morrison på Twitter.

 

Forbud mod at flyve over ø

For at hjælpe redningsholdene har myndighederne oprettet en zone på 48 kilometers radius omkring øen, hvor det er forbudt at flyve. Resten af flytrafikken - både inden- og udenrigsfly - er ikke påvirket af vulkanudbruddet.

UM: Følg de lokale myndigheders anvisninger

Udenrigsministeriets Borgerservice råder danskere i New Zealand til at følge de lokale myndigheders anvisninger.

 

Folk på vej væk fra øen

Her reddes en gruppe personer væk fra øen.

Twitter-brugeren Michael Schade var på vej væk fra øen, da vulkanen gik i udbrud. Han tog dette billede af en gruppe personer, der blev reddet bort fra øen. Ifølge Michael Schade blev billedet taget 14 minutter efter udbruddet. I alt er 23 personer blevet reddet bort fra øen. Flere personer frygtes stadig at være på øen.

New Zealands mest aktive vulkanø

Dette billede er taget kort før vulkanen gik i udbrud.

Whakaari, også kendt som White Island, ligger cirka øst for New Zealands nordø. Det er landets mest aktive vulkanø og er en populær turistdestination og forskningsgrund. Omkring 10.000 turister besøger vulkanøen hvert år. Vulkanen var sidst i udbrud i 2016. White Island er en såkaldt stratovulkan, som er opbygget af mange lag af lava.

Syv personer kritisk tilskadekomne

En tilskadekommet person køres bort i ambulance.

Ud af de 23 mennesker, der er blevet reddet bort fra øen, er syv kritisk tilskadekomne, skriver The Guardian.

Større turgruppe ikke vendt tilbage fra ø

Krydstogtselskab bekræfter nu, at der var 30 til 38 passagerer på tur på White Island, da vulkanen gik i udbrud. Turgruppen er ikke vendt tilbage, siger Kevin O´Sullivan fra New Zealand Cruise Association. Passagerernes navne og nationaliteter er blevet udleveret til politiet.

- Vores håb er, at de vil blive reddet uden skader, og at de vender tilbage til skibet, siger han ifølge The Guardian.