Nyheder

Dagens nyheder 3. december

Google-stiftere træder tilbage fra topposter i moderselskab

Googlestifterne Larry Page og Sergey Brin træder tilbage som henholdsvis direktør og præsident i Googles moderselskab Alphabet Inc. Begge vil dog stadig være en del af bestyrelsen. Den øverste direktør for Google, Sundar Pichai, overtager posten som direktør for moderselskabet.

23 døde efter tankvogn eksploderede i Sudan

23 personer er tirsdag omkommet, og flere end 130 er blevet kvæstet i forbindelse med en eksplosion i Sudans hovedstad, Khartoum. Her eksploderede en tankvogn, hvilket udløste en brand i en nærliggende fabriksbygning i den nordlige del af byen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Hooligans begår hærværk mod FCK's træningsanlæg

En flok hooligans har sent mandag aften eller natten til tirsdag begået hærværk mod FC Københavns træningsanlæg på Jens Jessens vej på Frederiksberg. Det skriver Ekstra Bladet, der har fået hændelsen og tidspunktet bekræftet af FC København.

Vrede Bordeaux-fans afbryder ligakamp i 20 minutter

Den franske ligakamp mellem Bordeaux og Nimes blev tirsdag aften afbrudt i næsten 20 minutter, fordi vrede Bordeaux-fans invaderede et område lige bag det ene mål. Fodboldmæssigt skulle fansene dog få en opmuntring, da Bordeaux efter afbrydelsen leverede et sandt målshow og knuste Nimes med 6-0.

Rapport: Trump misbrugte sin magt

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus frigiver en 300 sider lang rapport, som fastslår, at USA's præsident, Donald Trump, misbrugte sin magt ved at forsøge at få Ukraine til at hjælpe ham med at blive genvalgt i 2020. Det skriver New York Times.

Kyllingekød trukket tilbage

Hakket kyllingekød bliver trukket tilbage, efter at der er påvist fund af salmonella. Kødet er blevet solgt i Rema 1000-butikker landet over og har sidste anvendelsesdato 4. december. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Kongepyton på fri fod i Nykøbing Falster

En kongepyton er undsluppet fra en adresse i Kraghave i Nykøbing Falster. Slangen er en meter lang og ikke giftig, skriver politiet på Twitter.

 

Politiet jager to personer efter biljagt

Syd- og Sønderjyllands Politi søger tirsdag aften efter to mænd i et skovområde ved i Løgumkloster. De to mænd er flygtet til fods efter en biljagt i området omkring klokken 17.30. Det fortæller politiet til TV 2.

Kamala Harris opgiver kandidatur til præsidentvalget

Den amerikanske senator Kamala Harris skriver på Twitter, at hun stopper sin kamp for at blive Demokraternes præsidentkandidat.

 

A$AP Rocky vil optræde i svensk fængsel

Den amerikanske rapper A$AP Rocky vil optræde i Kronobergsfængslet eller et andet fængsel i nærheden af den svenske hovedstad, Stockholm. Han har via sine juridiske rådgiver sendt en ansøgning til kriminalforsorgen i Sverige om at få lov at optræde på en af dens anstalter. Det skriver avisen Expressen ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

To anmeldelser om knivstik i København

Københavns Politi har fået to anmeldelser om knivstk på henholdsvis Halmtorvet og Telemarksgade. Politiet har ikke yderligere i sagen på nuværende tidspunkt, skriver politiet på Twitter.

Missiler rammer amerikansk militærbase

Fem missiler har tirsdag ramt Ain al-Asad luftbasen i Anbra-provinsen i Irak. Basen huser amerikanske styrker i provinsen i Irak, oplyser militærkilder i Irak ifølge nyhedsbureauet Reuters. Der er meldes ikke om sårede.

Hovedvej åben igen

Vardevej nord for Østerhedevej rute 11 i Jylland, som har været spærret efter et færdselsuheld, er nu åben igen, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

19-årig idømt otte måneders fængsel for grov vold mod kæreste - løsladt efter dom

En 19-årig mand er ved retten i Herning blevet idømt otte måneders fængsel for grov vold med saks, hammer og ledning mod jævnaldrende kæreste, oplyser anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi. Den 19-årige modtog dommen, og han blev løsladt efter domsafsigelsen.

Mand død efter togpåkørsel - trafik påvirket

En mand er afgået ved døden som følg af en personpåkørsel på Ny Ellebjerg St. i København. Det bekræfter politiet til TV 2. De pårørende er endnu ikke underettet. DSB oplyser, at der ikke kører Fjern- og Regionaltog til og fra stationen på grund af påkørslen.

Vej spærret efter uheld

Vardevej nord for Østerhedevej rute 11 i Jylland er spærret efter et færdselsuheld. Politiet skriver, at Falck er på vej til stedet med udrykning for at slæbe de implicerede køretøjer væk.

17-årig idømt otte års fængsel for seksdobbelt drabsforsøg

En 17-årig dreng er tirsdag blevet idømt otte års fængsel for at have affyret mindst otte skud mod en gruppe unge ved Retten på Frederiksberg. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Eftersøgt 20-årig svensk kvinde fundet død

20-årige Emilia Lundberg, der har været forsvundet siden 22. november, er blevet fundet død. Det skriver Aftonbladet.

To mænd dømt i sag om skydevåben og kokain

En 42-årig mand er idømt fængsel i 10 år og en 39-årig mand fængsel i ni år i en sag om besiddelse af skydevåben og kokain. De to mænd var tiltalt for at have besiddet et våbenlager på en adresse i Skævinge i Nordsjælland. Lageret bestod af 12 gaspistoler og to revolvere med tilhørende ammunition. Gaspistolerne var omdannet, så de fremstod som pistoler af mærket Glock og kunne affyre skarp ammunition. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Kenneth Carlsen færdig som Davis Cup-kaptajn

Kenneth Carlsen er færdig som Davis Cup-kaptajn for det danske herrelandshold i tennis. Han bliver afløst af Frederik Løchte Nielsen, skriver Dansk Tennis Forbund i en pressemeddelelse.

Gemte maskinpistol hos mor og far

En 20-årig mand er ved Retten i Aarhus blevet idømt to et halvt års ubetinget fængsel, efter at Østjyllands Politi i september i år fandt en halvautomatisk maskinpistol gemt i en taske under sengen hjemme hos hans forældre i Risskov. I hans egen lejlighed fandt politiet syv kilo hash og mange tusinde kroner i kontanter.

Australsk politi finder eftersøgt person i live efter to uger i ødemarken

Australske politifolk har fundet en person under en langvarig eftersøgning efter tre savnede i landets store øde nordlige områder. Efter at have været savnet i næsten to uger blev den 40-årige Phu Tan fundet i live af en lokal farmer, efter at han og to af hans venner havde været savnet i ødemarken siden 19. november. Det skriver BBC.

E-boks virker igen

Driftsproblemerne for e-Boks er tirsdag eftermiddag løst, og der er igen adgang til den digitale postkasse. Det oplyser kommunikationschef Susanne Søndahl Wolff fra virksomheden e-Boks A/S, der driver systemet.

HBO klar med første danskproducerede serie

Streamingtjenesten HBO Europe er nu klar med sin første danskproducerede tv-serie. Der er tale om en dramaserie baseret på Erlend Loes roman "Muleum". Seriens otte afsnit er skrevet af forfatter og manuskriptforfatter Johanne Algren og instrueres af filminstruktør Annette K. Olesen. Optagelserne begynder til januar, oplyser HBO Europe i en pressemeddelelse.

Fransk politi undersøger bil tæt ved julemarked efter bombealarm

Fransk politi har afspærret et stort område i byen Lille efter fund af en mistænkelig bil. Ifølge lokale medier er der slået bombealarm. Ifølge La Voix du Nord er der blandt andet fundet gasbeholdere i bilen. Bilen stod parkeret nogle hundrede meter fra et julemarked. Politiets bombegruppe er ankommet til stedet, skriver NTB. 

97 'Myren'-stole stjålet fra universitet

Vær på vagt hvis du bliver tilbudt billige designermøbler, advarer Midt- og Vestjyllands Politi. I nat blev der stjålet over hundrede designermøbler, heriblandt 97 Fritz Hansen stole af typen Myren, 11 Nanna Ditzel stole og fire Fritz Hansen cafeborde fra Aarhus Universitet i Herning. Der er ikke umiddelbart tegn på indbrud i bygningen. Det er derfor uvist, hvordan tyvene har skaffet sig adgang til bygningen.

100 ton guldbarrer transporteret til Polen i al hemmelighed

Sikkerhedsfirmaet G4S har i det forgangne år transporteret 100 ton guld - 8000 guldbarrer - fra London til Warsawa i Polen. Guldet har været opbevaret i London siden Anden Verdenskrig, fordi den polske regering frygtede, at det ville falde i nazisternes hænder. Polen vil nu have guldet hjem for at "styrke landet". Det skriver G4S

Mange danskere lukket ude fra e-boks

Mange danskere kan tirsdag ikke tilgå deres e-boks, oplyser kommunikationschef Susanne Søndahl Wolff fra e-Boks A/S. Der er problemer med at logge ind på nettet og på appen samt på hjemmesiden borger.dk. Der er endnu ingen tidshorisont for, hvornår problemet er løst.

Banedanmarks direktør forlader jobbet

Banedanmarks direktør Per Jacobsen har valgt at sige sin stilling op. Det oplyser Banedanmark i en pressemeddelelse. Han fortsætter indtil en afløser er fundet.

Klimaaktivisten Greta Thunberg tilbage i Europa

Greta Thunberg ankommer her til Lissabon.

Klimaaktivisten Greta Thunberg er nået til Portugal efter at have krydset Atlanten med sejlbåd. Fra Portugal tager hun videre til Madrid i Spanien for at deltage i FN's klimamøde. Thunberg nægter at flyve på grund af de store CO2-udslip. Hun rejste også med sejlbåd fra Europa til USA i august for at deltage FN's klimatopmøde i New York.

Tidligere TV 2-direktør bliver formand for Københavns Universitet

Merete Eldrup.

Den tidligere TV2-direktør Merete Eldrup bliver formand for Københavns Universitet. Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse. Hun afløser Mads Krogsgaard Thomsen, til daglig forskningsdirektør for Novo Nordisk.
 
 

Mand anholdt for ulovligt arbejde efter uro på Nørrebro

Tirsdag morgen er en person blevet anholdt og sigtet for ”ulovligt arbejde” på den omstridte byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade på Nørrebro, der de seneste dage har dannet ramme om vold og optøjer. Det oplyser Københavns Politi til Fagbladet 3F, ifølge Ritzau.

Finlands statsminister træder tilbage efter postkrise

Finlands socialdemokratiske statsminister, Antti Rinne, vil træde tilbage tirsdag, meddeler den finske præsident. Det sker efter en langvarig krise, som har rødder i en arbejdskonflikt i det finske postvæsen, Posti.

Falsk fodboldspiller sigtes for bedrageri

Midt- og Vestjyllands Politi sigter hollænderen Bernio Verhagen, der indgik en kontrakt med fodboldklubben Viborg FF på falske præmisser, for bedrageri. Det siger efterforskningsleder Christian Toftemark til B.T.

Kommune taber sag mod Skattestyrelsen

En af landets rigeste kommuner får ikke medhold i en strid med Skattestyrelsen. Det har Østre Landsret afgjort tirsdag formiddag. Gentofte Kommune havde anlagt sagen mod Skattestyrelsen vedrørende om 71 dødsboer, der drejer sig om fortolkning af en regel om en skæringsdato, og hvordan den nærmere skal forstås. Kommunen krævede en betaling på 16,4 millioner kroner.

Mor mistænkes for drab og drabsforsøg

Norsk politi efterforsker sag om død mor, der blev fundet livløs med sine børn i havet ved Tromsø, som drab og forsøg på drab. Det skriver NTB. Kvinden, som var i 20'erne, blev fundet i vandet sammen med tre børn, hvor af det ene, en pige på syv år, også er dødt. De to andre børn på ét og fire år er overført til sygehuset i Oslo. 

Mand med rød hue efterlyses for voldtægtsforsøg

Denne mand efterlysys i forbindelse med voldtægtsforsøget.

Københavns Vestegns Politi efterlyser nu en mand med en rød hue. Manden efterlyses i forbindelse med et voldtægtsforsøg den 30. november klokken 03.11 ved Rødovre Station. En 40-årig kvinde var blev lagt ned på jorden og befølt af en gerningsmand. Overfaldet blev stoppet, da kvindens kæreste kom til stedet. Overfaldsmanden beskrives således:  dansk, ca. 35 år gammel, ca. 185-190 cm. høj, alm. af bygning, rødblond kort skæg. Han var iført en mørk jakke og rødlig hue med gult mærke.

Storbank fyrer 8000 medarbejdere

Den italienske storbank UniCredit skal i gang med en større sparerunde, og det koster 8000 medarbejdere jobbet og 500 filialer livet, skriver erhvervsmediet Bloomberg. Formålet med sparerunden er blandt andet at skrue op for udbyttet til bankens investorer. Det skal ske ved at øge den del af bankens overskud, der hvert år udbetales som afkast til aktionærerne i banken.

Drabs- og terrorsigtet 22-årig erklæret egnet til straf

Philip Manshaus kort efter anholdelsen.

Den drabs- og terrorsigtede nordmand Philip Manshaus er egnet til straf. Det har retspsykiatere konkluderet. Dermed kan den 22-årige, der den 10. august i år dræbte sin stedsøster og efterfølgende angreb en moské, dømmes til fængsel. Det oplyser norsk politi i en pressemeddelelse. 

Liberal Alliance fusionerer vigtige poster

Liberal Alliance fusionerer partileder- og landsformandsposten. Det oplyser partiet i en pressemeddelelse. Det betyder, at der ved partiets næste landsmøde til april næste år skal vælges en formand. Eneste kandidat i øjeblikket er partileder Alex Vanopslagh. Tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) havde meldt sig som kandidat til at afløse Leif Mikkelsen (LA) som landsformand. Men hun har trukket sit kandidatur af arbejdsmæssige årsager, meddeler hun.

Pisa: Drengene sakker bagud

De danske skoleelever klarer sig ringere i naturfag end tidligere, og det ser særligt drengene, der er gået tilbage. Det viser Pisa-undersøgelsen, der offentliggøres hvert tredje år. Danske elever ligger dog fortsat over gennemsnittet i OECD i både læsning, matematik og naturfag. Det var også tilfældet i 2015.
I læsning og matematik er udviklingen stabil for danske elever samlet set, men drengene er gået tilbage i matematik.

Kvinde fundet i havet død

En kvinde, som blev fundet livløs sammen med tre børn i havet ud for Tromsø, er død. Et af børnene døde tidligere. To piger er sendt til Rikshospitalet i Oslo. Alle fire er udenlandske statsborgere. Det skriver NTB.

Advokat vil stævne prins Andrew i Epstein-sag

Advokaten til fem kvinder, der anklager den amerikanske milliardær Jeffrey Epstein for at have misbrugt dem seksuelt, vil have den britiske prins Andrew til at vidne i retten. Deres advokat, David Boies, vil stævne prins Andrew for at få ham til at vidne i alle de fem kvinders sager. Det siger han til det britiske medie BBC. Han hævder, at prins Andrew kan have vigtige informationer om menneskehandel.
 

USA truer Frankrig med told på champagne, ost og håndtasker

USA truer Frankrig med store toldafgifter, efter at Frankrig har indført en særlig skat rettet mod it-giganter. Det oplyser USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer. Den amerikanske regering truer således med at indføre en toldafgift på op mod 100 procent på varer fra Frankrig for 2,4 milliarder dollar. Det vil blandt andet kunne ramme franske produkter såsom champagne, håndtasker og ost.

Første navne til Heartland-festival offentliggjort

Indierock-bandet The National, den svenske popgruppe The Cardigans og den danske duo Phlake er blandt de første navne på plakaten til festivalen Heartland i 2020. Tirsdag har Heartland offentliggjort i alt 11 musiknavne, der spiller på den fynske festival i maj. Den foregår i Slotsparken omkring Egeskov Slot på Midtfyn.

Bredbåndspuljen kører videre

Boligejere og virksomheder i områder med dårligt internet får en lidt bedre chance for at få bedre dækning i fremtiden. Bredbåndspuljen, der blev søsat i 2016, kører således videre næste år. Der er afsat 100 millioner kroner som en del af finansloven for 2020. Puljen, som for eksempel kommuner og grundejerforeninger kan søge, går til at etablere hurtigere bredbånd i områder, hvor tele- og energiselskaberne ikke ser en økonomisk fidus i at gøre det.

Milliardær dømt til at betale kæmpeerstatning for seksuelle krænkelser

Den græske milliardær Alkiviades "Alki" David er blevet dømt til at skulle betale 58 millioner dollars -omkring 393 millioner kroner - til en filmassistent i en af de hidtil største amerikanske sager om seksuelle krænkelser. Det skriver AFP

Kommune på Sjælland topper listen over klamydiatilfælde

Sidste år blev 33.415 danskere testet positive for den mest udbredte kønssygdom herhjemme, klamydia. Langt størstedelen var unge mellem 15 og 29 år. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Solrød var den kommune, hvor der med 33 klamydiatilfælde per 1000 unge i aldersgruppen 15 til 29 år var flest tilfælde – efterfulgt af Halsnæs, Kerteminde og Aalborg. Kommunernemed færrest tilfælde er Ærø og Samsø. Her blev der kun registreret henholdsvis otte og 12 tilfælde.

Kraftig tyfon rammer Filippinerne

Beboere står i et af de områder, der er blevet hårdt ramt af tyfonen.

Mere end 100.000 mennesker i Filippinerne er blevet evakueret efter en tyfon har ramt landet. Tyfonen ramte landet med vindstød på op mod 65 meter i sekundet. Flere har mistet al strøm, huse er ødelagte og der har været oversvømmelser i flere centrale områder. Mindst én person har mistet livet. 

Mand anholdt for drab

Politiet i Malmø har natten til tirsdag anholdt en mand i 20-års-alderen i forbindelse med drabet på en jævnaldrende mand. Manden blev skudt og dræbt på gaden i Malmø mandag aften. Det skriver Sydsvenskan. 

Astronauter på rumvandring

Astronauterne Luca Parmitano og Andrew Morgan har været på rumvandring på ydersiden af den internationale rumstation for at installere nye pumper på en stråledetektor til to milliarder dollars. Rumvandringen var den tredje på næsten tre uger for de to astronauter. 

Trump nægter Bloomberg-journalister adgang til vælgermøder

Journalister fra Bloomberg vil ikke længere få adgang til Donald Trumps valgmøder, fordi præsidenten ikke tror, at de vil være upartiske i dækningen. Det sker efter Bloomberg News-ejer, Michael Bloomberg, har meldt sig som demokratisk kandidat til præsidentembedet. 

Ny energiminister udnævnt i USA

Dan Brouillette.

Dan Brouillette, som hidtil har været viceenergiminister, bliver ny energiminister i USA. Han overtager jobbet fra Rick Perry, skriver New York Times. Han blev godkendt af senatet med 70 mod 15 stemmer. 

Nasa finder forulykket rumfartøj på månen

Billedet viser det område, hvor Vikram forulykkede.

Det indiske landingsfartøj Vikram, der forulykkede under sit landingsforsøg på Månens overflade i september, er fundet. Det meddeler USA's rumfartsadministration, Nasa, der mandag har offentliggjort billeder af nedslagsområdet. Vikram skulle have gjort Indien til den fjerde nation nogensinde til at lande et fartøj på Månen. Det mislykkedes dog, da man mistede kontakten til det ubemandede fartøj, omkring 2,1 kilometer fra overfladen.

Bangladesh blokerer for uddannelse til Rohingya-børn

Regeringen i Bangladesh blokerer for uddannelse til rohingya-børn, mens den afventer børnenes tilbagevenden til Myanmar. Det konkluderer Human Rights Watch i en rapport. Menneskerettighedsorganisationen opfordrer til, at restriktionerne ophæves. Det skriver nyhedsbureauet dpa.