26-årige Alberto Fernando sidder i sin stue lidt uden for Barcelona og kigger på et stykke papir fra Danske Bank.
- Den kan jeg ikke genkende. Sådan ser min underskrift ikke ud. Den er sådan her.
Han sætter sin underskrift på et rent stykke papir og giver det til Morten Spiegelhauer. Spiegelhauer sammenligner de to underskrifter. De ligner ganske rigtigt ikke hinanden.
Underskriften på papiret fra Danske Bank er blevet brugt til at oprette en erhvervskonto i Alberto Fernandos navn. Men den 26-årige spanier kender hverken til kontoen eller det danske firma, den er blevet oprettet til. Han har ikke selv underskrevet papiret, siger han.
Læk afslører bankers rolle
Papiret fra Danske Bank er et af mange tusinde dokumenter, som er blevet lækket til 'Operation X'. Det er en del af politiets efterforskning af den omfattende sag om skattesvindel og hvidvask, Operation Greed.
Dokumenterne afslører, hvordan syv danske banker er involveret i sagen:
Danske Bank, Sydbank, Nykredit, Jyske Bank, Handelsbanken, Merkur Andelskasse og Københavns Andelskasse.
12 skraldespandsselskaber
De syv banker har oprettet erhvervskonti til Alberto Fernando og otte andre udenlandske mænd, som anklagemyndigheden mener, har fået misbrugt deres identitet og er blevet indsat som stråmænd i 12 danske skraldespandsselskaber. Selskaberne kan betegnes som skraldespandsselskaber, fordi de efter kort levetid gik konkurs med en kæmpe gæld til Skat.
På bare to år har de 12 selskaber ifølge politiets efterforskning omsat for 530 millioner kroner. Pengene er ført gennem bankerne, videre til en række vekselbureauer og siden hævet i kontanter. De mange konti i de syv banker har altså været afgørende for, at det har været muligt at køre en hvidvaskmølle, som anklagemyndigheden mener, er blevet styret af et kriminelt netværk.
Ifølge anklagemyndigheden har møllen kunnet køre rundt, fordi omkring 900 danske firmaer enten har ønsket at hvidvaske penge, snyde med moms, slippe for at betale skat eller dække over sort arbejde.
Politiet mener, de har købt fiktive ydelser af de 12 skraldespandsselskaber på falske fakturaer med det formål at sende deres penge gennem hvidvaskmøllen og få dem tilbage i kontanter.
17 mænd er tiltalt for at stå bag, men de nægter sig alle skyldige.
Blev lovet arbejde, men endte som direktører
Alberto Fernando fortæller, at han frygter for sin sikkerhed på grund af retssagen, der kører i Danmark nu.
- Jeg tænker på sagen hele tiden. Selv når jeg går på gaden, er jeg ikke tryg. Lige nu frygter jeg det værste, siger han.
Foruden den unge spanier er det lykkedes Operation X at finde frem til syv andre mænd, som ifølge politiet har været indsat som stråmænd i skraldespandsselskaberne. De er fra Litauen og Spanien, og fælles for dem er, at de har været i Danmark for at arbejde – enten som håndværkere eller i rengøringsbranchen.
Mændene fortæller samstemmende til Operation X, at de hverken kendte noget til deres direktørposter i danske selskaber, eller at der var oprettet erhvervskonti i deres navne.
I listen herunder kan du se, hvem af mændene de syv banker har oprettet konti til – og hvor mange millioner, der ifølge anklagemyndigheden er blevet hvidvasket gennem dem.
Sydbank
Fire litauiske smænd har haft tilsammen seks konti i Sydbank:
Arturas Zalandauskas havde en konto med en omsætning på 49,2 millioner kroner.
Sigitas Maciulis havde to konti med en omsætning på 29 millioner kroner.
Andrius Andrikis havde to konti med en omsætning på 8,5 millioner kroner.
Tomas, som kun står frem med fornavn af frygt for repressalier, havde en konto med en omsætning på 38 millioner kroner.
Ifølge politiets efterforskningsmateriale har Sydbank lagt konti til hvidvask af i alt 134,7 millioner kroner.
Sydbank har ikke ønsket at stille op til et interview om bankens rolle i sagen. Kommunikationschefen Louise Degn-Hansen forklarer, at banken ikke kan gå i detaljer med, hvad der er blevet undersøgt i forbindelse med sagen.
- Vi har kigget på det og vendt det hele på hovedet. Vi kan heldigvis sige, at vi har gjort det, vi skal. Det er ikke det samme som at sige, at vi ikke kan være blevet misbrugt, siger hun.
Nykredit
To af de litauiske mænd havde til sammen tre konti i Nykredit.
Sigitas Macilius havde en konto med en omsætning på 11,9 millioner kroner.
Arturas Zalandauskas havde to konti med en omsætning på 11,2 millioner kroner.
I alt er der strømmet 23,1 millioner kroner gennem konti i Nykredit, som ifølge politiet er blevet hvidvasket.
Nykredit har ikke ønsket at stille op til interview, men banken skriver i en mail til redaktionen, at Operation Greed er en sag, myndighederne og finanssektoren skal lære af.
- Vi har som resten af sektoren fokus på at sikre, at der er de rette systemer og værktøjer på tværs af organisationen, så vi står så stærkt rustet som muligt i kampen mod den type af svindel, der angiveligt er foregået i Operation Greed.
- Vi kan ikke kommentere på de konkrete virksomheder, bl.a. fordi der er tale om en verserende retssag. Helt overordnet kan vi sige, at vi har foretaget mange underretninger på den type kunder, der spørges til, og at vi selvfølgelig samarbejder aktivt med de relevante myndigheder. Vi synes, at det er positivt, at der tages retslige skridt i sager af denne type.
Handelsbanken
I en periode på omkring tre måneder havde den litauiske mand Arturas Zalandauskas én konto med en omsætning på 13,9 millioner kroner i Handelsbanken.
I en mail til Operation X skriver direktør i Handelsbanken, Jakob Nordahl Weber, at de ikke kan kommentere på konkrete kundeforhold eller udtale sig om, hvorvidt de har indberettet sagen til politiet.
- Handelsbanken tager kampen mod hvidvask og anden økonomisk kriminalitet meget alvorligt. Generelt kan vi sige, at en adfærd, som den der beskrives, som udgangspunkt vil føre til en indberetning. Handelsbanken accepterer ikke, at kunder afgiver urigtige oplysninger, og vi vil i sådan en situation træffe forholdsregler, hvilket kan føre til en opsigelse af kundeforholdet, skriver direktøren.
Københavns Andelskasse
To spanske mænd havde på papiret to konti i Københavns Andelskasse.
Christhian Delgado Viveros havde en konto med en omsætning på 61,9 millioner kroner.
Kevin Paul Velez Echeverria havde en konto med en omsætning på 63 millioner.
I alt har Københavns Andelskasse lagt konti til formodet hvidvask for 124,9 millioner kroner.
Københavns Andelskasse er i dag overtaget af Finansiel Stabilitet, som er statens skraldespand for nødlidende pengeinstitutter. De overtog banken sidste sommer efter Finanstilsynet var kommet frem til, at banken havde store problemer med at overholde hvidvaskloven.
Operation X har kontaktet den tidligere bankdirektør, Kenneth Ullmann Eenholt, som var direktør i den periode, hvor politiet mener, hvidvasken er foregået. Han ønsker ikke at kommentere sagen.
Jyske Bank
Den spanske mand, Angel Medina Vasques, havde én konto i Jyske Bank. På de to år, den formodede hvidvask ifølge politiet nåede at stå på, løb der 115 millioner kroner gennem kontoen.
Jyske Bank har ikke ønsket at stille op til interview, men kommunikationsdirektøren, Erik Qvirin Hansen, skriver i en mail til Operation X:
- I den pågældende sag, som nu kører i retten, har Jyske Bank efter vores bedste overbevisning levet op til alle forpligtelser, både ved kundeoprettelsen og ved efterfølgende underretninger til SØIK.
Danske Bank
Danske Bank oprettede to konti, som politiet mener, blev brugt til hvidvask.
Paulius Vitkus havde en konto med en omsætning på 51 millioner kroner.
Alberto Fernando en konto med en omsætning på 17,9 millioner kroner.
Ifølge politiets efterforskningsmateriale har Danske Bank lagt konti til hvidvask af i alt 68,5 millioner kroner.
Danske Bank har ikke ønsket at stille op til interview. I en mail skriver Danske Banks compliance chef, Philippe Vollot, at banken ikke kan kommentere på konkrete sager, kundeforhold eller eventuelle tiltag eller underretninger til myndighederne.
- Når vi bliver opmærksomme på noget mistænksomt, reagerer vi på det, og rapporterer det til myndighederne i overensstemmelse med Hvidvaskloven. Vi har styrket - og styrker fortsat - vores forsvar mod at blive misbrugt til mulige kriminelle aktiviteter. I de kommende år vil vi investere yderligere op mod to milliarder i bekæmpelsen af hvidvask og finansiel kriminalitet, skriver Phillippe Vollot.
Merkur Andelskasse
Den spanske mand Alberto Fernando har haft én konto i Merkur Andelskasse med en omsætning på 47,8 millioner kroner.
Operation X har forelagt dette for banken, som ikke ønsker ikke at stille op til interview. I en mail skriver kommunikationskonsulent, Anja Nyvold Christophersen, at Merkur Andelskasse er underlagt tavshedspligt omkring kundeforhold og derfor ikke kan kommentere på konkrete sager.
- Vi er bekendt med 'Operation Greed', men er ikke part i sagen. Merkur Andelskasse følger sine interne procedurer for bekæmpelse af hvidvask, og det er også sket i den konkrete sag, skriver hun.