Politik

Finansloven for 2020 er på plads

Hvad skete der? Regeringen, SF, Alternativet, Enhedslisten og Radikale Venstre præsenterede madnag aften finansloven for 2020.

Søren Pape Poulsen: Vi har fået en ræverød regering

 

Sådan finansieres finanssloven

Finansloven finansieres blandt andet gennem:

- Tredobling af afgift på bæreposer og engangsservice.

- Skattelettelse af fri telefon aflyses.

- Forhøjelse af bo- og arveafgift.

- Tinglysningsafgiften forhøjes. 

Afgifter til bæreposer og engangsservice tredobles

Afgifterne på bæreposer og engangsservice bliver tredoblet i forhold til gældende niveau.

Nærmer sig reduktion på "en procent"

Morten Østergaard siger, at man nærmer sig reduktion på "en procent" af Danmarks CO2-udledning med finansloven. Dermed tager regeringen og partierne i rød blok hul på målsætningen om en reduktion på 70 procent i 2030.

600 millioner til psykiatrien

Med finansloven for 2020 er der afsat 600 millioner kroner til psykiatrien, og det er en tiltrængt håndsrækning, mener foreningen Bedre Psykiatri.

- Det betyder, at vi kommer i gang med at løfte indsatsen i forhold til de sværest ramte psykisk syge.

- Noget af det, der betyder allermest for behandlingen af psykisk syge, er, at der er tid til at lave en ordentlig behandling.

- Alt for mange oplever i dag, at de bliver udskrevet, før de egentlig er blevet raske, siger landsformand Knud Aarup.

Cigaretpriserne stiger

Morten Østergaard siger, at cigaretter kommer til at koste 60 kroner som del af finansloven. Men de bliver fem kroner billigere de første år.

Pernille Skipper: Ikke tilstrækkeligt med penge til minimumsnormeringer

Pernille Skipper (Ø).

Pernille Skipper siger, at hun ikke mener, at parterne har afsat tilstrækkeligt penge til at indføre de minimumsnormeringer i 2025, som vælgerne er blevet stillet i udsigt:

- Vi kan ikke levere det, som er beskrevet som minimumsnormeringer med de penge, der er afsat nu. Der kommer flere pædagoger i daginstitutionerne næste år, men der skal mere til, hvis vi skal sikre, at der kommer reelle minimumsnormeringer, så der er to voksne til 12 børn, siger Pernille Skipper.

Uddannelsesloftet fjernes

Et af hovedpunkterne i finansloven er, at Folkeskolen skal løftes med 275 millioner kroner i 2020 stigende til cirka 800 millioner kroner i 2023. Det skal give kommunerne mulighed for at ansætte flere lærere fra næste år. Derudover afskaffest uddannelsesloftet fra 2020.

Uffe Elbæk: Grønneste og klogeste finanslov nogensinde

 Alternativets leder, Uffe Elbæk, siger om finanslovsaftalen:

- Det er blevet den mest grønne, klogeste og progressive finanslov nogensinde. I kommer til at kunne læse, at det er tilfældet, siger Uffe Elbæk.

Han fremhæver desuden kulturen:

- Vi har formået at stoppe nedskæringerne på kulturen og samtidig løftet nogle af institutionerne.
 

Nicolai Wammen: En ny retning

Finansminister Nicolai Wammen siger om finanslovsaftalen:

- Danmark har her til aftenen fået en finanslov. Vi tager nogle af de første af mange store skridt. Det har været en lang proces, men vi har gjort os umage med, at resultatet er blevet godt.

- Vælgerne besluttede, at der skulle sættes en ny retning. I aften leverer vi store skridt ved at sætte velfærden først med 1000 flere sygeplejersker, styrkelse af psykiatrien, folkeskole, miniumumsnormeringer og den grønne dagsorden, siger Nicolai Wammen.

- Det er en ny retning for Danmark med velfærd først og en markant grøn dagsorden, siger Nicolai Wammen.
 

Finansloven er på plads

Efter adskillige uger med langstrakte forhandlinger er det nu officielt. Der er enighed om en ny finanslov for 2020. Aftalen er indgået mellem S-regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet og er netop blevet præsenteret i Finansministeriet.

Pia Olsen Dyhr fra forhandlingerne: - Lige om lidt

Pia Olsen Dyhr har netop tweetet dette billede af forhandlerne. 

 

Politisk redaktør: Nu skal Olsen Dyhr stå til regnskab for vælgerne

Minimumsnormeringer var en af SF's helt store mærkesager i forbindelse med valget og finanslovsforhandlingerne. 

- Nu skal Pia Olsen Dyhr stå til regnskab for de vælgere, som under valgampen fik at vide, at for SF skulle det ske med det samme. Nogen vil måske mene, at det ikke er særligt hurtigt med den nye aftale. Det er en forklaringsøvelse, som SF skal ud i, siger TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg, efter at TV 2 kan erfare, at minimumsnormeringerne bliver indfaset over en periode på seks år.

Politisk Redaktør: Yderpartierne er meget forskellige

Troels Mylenberg, der er politisk redaktør på TV 2, peger blandt andet på forskellen mellem de to yderpartier i forhandlingerne de radikale og Enhedslisten, som en grund til at forhandlingerne har trukket ud. 

- De vil grundlæggende nogle meget forskellige ting med samfundet. De har virkelig nogle forskellige holdninger. Især når det handler om dagens store tema finasniering - altså økonomi. De Radikale er et borgerligt parti, når det handler om økonomi og Enhedslisten er socialister. 

Enhedslisten var utilfreds med finansiering

Mandag var det Enhedslisten, der stillede sig utilfredse overfor et forslag om, om at der skulle findes penge ved at lade nogle afgifter stige. Det kunne eksempelvis være på øl, vin, spiritus, chokolade, tinglysning og emballage. Enhedslistens betænkelighed ved at lade sådanne afgifter stige er, at det forholdsmæssigt rammer danskere med lavere indkomster hårdest.

 

Analytiker: De er tæt på

Ifølge Peter Lautrup-Larsen, der er politisk analytiker på TV 2, er aftalen på trapperne.

- De er tæt på. Jeg er ret sikker på, at vi får en finanslovsaftale snart. Om den så bliver præsenteret i aften, er jeg mere usikker på. De er tæt på hinanden, og der er optimistiske toner, men hvis de først er enige klokken 23, så er det måske ikke det beste tidspunkt at præsentere den, hvor aviserne er kommet i trykken. Så kan det være, der istedet kommer et møde i morgen formiddag, og de så præsenterer den der. Det ved vi ikke. Men vi ved, at de er forholdsvis tæt på hinanden, og at finansieringen skulle være på plads.

Knasterne

Finansieringen har været den helt store knast i finanslovsforhandlingerne, der har strukket sig over adskillige uger. 

Her er et overblik over de største knaster i løbet af forhandlingerne.

  • Udlændinge: Her har især Radikale Venstre krævet indrømmelser, så der hurtigt igen tages imod kvoteflygtninge, og at gebyrer på tolkebistand fjernes.
  • Det grønne område: Støttepartierne mener ikke, at regeringen er ambitiøs nok på klimaområdet, og en af knasterne har blandt at være at forhindre stigninger i elbilernes registreringsafgift fra 2021.
  • Udenlandsk arbejdskraft: Især Radikale Venstre vil gøre det lettere for virksomheder at hente udenlandsk arbejdskraft, men Enhedslisten frygter for social dumping.
  • Øvrig finansiering: Enhedslisten er modstander af at hæve loftet på aktiesparekontoen, så det bliver mere attraktivt at investere. Radikale Venstre ønsker det hævet. En hævelse af arveafgiften er også et område, der skaber uenighed mellem partierne.