Operation X

Efter 'Operation X': Pengetransportfirma fortryder oprettelse af 'midlertidig konto' for vekselbureau

Da Morten Spiegelhauer konfronterede Loomis med deres involvering i Operation Greed, igangsatte de flere undersøgelser af firmaets rolle i sagen.

'Operation X' afslørede i maj, at pengetransportfirmaet Loomis var involveret i Operation Greed, den omfattende sag om skattesvindel og hvidvask.

Det svenske firma havde leveret kontanter for over en halv milliard kroner til to vekselbureauer på Vesterbro i København, hvor begge direktører er tiltalt for hæleri og hvidvask.

Loomis havde også oprettet en konto i Danske Bank og stillet den til rådighed for det ene vekselbureau, der var blevet opsagt som kunde i sin bank, fordi banken vurderede, at vekselbureauets forretning var alt for risikabel at være involveret i.

'Operation X' er i besiddelse af en kontrakt indgået mellem Loomis og vekselbureauet. Af den fremgår det, at Loomis kendte til vekselbureauets udfordring med at få oprettet en bankkonto, og derfor oprettede en midlertidig konto for at afhjælpe situationen.

På syv måneder strømmede der 169 millioner kroner igennem kontoen i Danske Bank, indtil politiet ransagede og fængslede direktøren i vekselbureauet.

Loomis fortryder samarbejde med vekselbureauer

Loomis’ svenske direktør, Patrik Andersson, fortalte tilbage i maj måned, at de tog hvidvask meget alvorligt og derfor ville sætte både en intern og to eksterne undersøgelser i gang på baggrund af Morten Spiegelhauers dokumentation af Loomis’ involvering.

Resultatet af undersøgelserne ligger klar, og de viser, at Loomis ikke har haft helt styr på de nødvendige tilladelser, kontrol af kunder med høj risiko og rapportering af mistænkelige transaktioner til myndighederne.

I et skriftligt svar til 'Operation X' skriver Patrik Andersson, at firmaet i dag fortryder deres samarbejde og leveringer af kontanter til visse vekselbureauer.

- Set i bakspejlet skulle disse konti aldrig have været åbnet, skriver han.

Jakob Dedenroth er advokat og direktør i den uafhængige rådgivningsvirksomhed Revisorjura.dk, og han er rystet over, at en virksomhed som Loomis overhovedet er blevet involveret i sådan en sag.

- Det er svært at forstå, hvordan i alverden man i Loomis er kommet på den ide at ville agere bank. Ikke bare må de have gjort det hemmeligt, da ingen banker vil godkende sådan et setup, men de er også med til at skjule over for banken, hvem der er den reelle kunde.

Pengene på kontoen beslaglagt

Kontoen i Loomis’ navn blev åbnet i Danske Banks afdeling i Holmens Kanal i København.

Af dokumenterne, som 'Operation X' er kommet i besiddelse af, fremgår det, at der var 1,6 millioner kroner på kontoen, da det københavnske vekselbureau blev ransaget. Beløbet blev efterfølgende overført til politiets konto.

Danske Bank, som Loomis åbnede kontoen i, kan ikke kommentere konkrete kundeforhold, men bankdirektør og chef for Group Compliance i Danske Bank Philippe Vollot skriver til TV 2:

- Vi ville aldrig tillade, at en kunde misbruger en af vores konti til de facto at fungere som en bank for en tredjepart, der ikke kan få adgang til en bank på anden vis. Sådan et setup ville være i direkte strid med Danske Banks principper og compliance-standarder (standarder for opfyldelse af officielle krav og anbefalinger, red.).

Loomis vil ikke kommentere, om pengetransportfirmaet har givet de fulde oplysninger til Danske Bank.

Finanstilsynet i Danmark vil ikke kommentere, om der er iværksat en undersøgelse. Det norske finanstilsyn skriver i en mail til TV 2, at de undersøger Loomis efter de oplysninger, 'Operation X' er kommet frem med.