Dagens overblik: Minimumsnormeringer bliver en realitet

Donald Trump møder ikke op til høringer, unge ved ikke nok om grøntsager, og britiske politikere udnytter terrorangreb i valgkampen.

Det er første mandag i december, og man kan bruge tid på at sætte julelys op - som Werner Lund fra Grenaa, der med sine 40.000 lyspærer skaber en sand lysfest i Grenaa.

Eller man kan bruge tiden på at læse mandagens udgave af Dagens overblik.

Velkommen til.

Finansloven på trapperne: Enighed om minimumsnormeringer

Pia Olsen Dyhr, SF, har haft minimumsnormeringer med til finanslovsforhandlingerne som krav. Ønsket ser ud til gå i opfyldelse.
Pia Olsen Dyhr, SF, har haft minimumsnormeringer med til finanslovsforhandlingerne som krav. Ønsket ser ud til gå i opfyldelse. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Det plejer at være et genkendeligt skuespil i flere akter, hvor slutningen er givet på forhånd. Og i år er ingen undtagelse.

Spillet om finansloven har været gang i et stykke tid, men nu nærmer slutningen sig. Mandag aften forventes det, at finansloven bliver præsenteret af regeringen og dets støttepartier.

Et af elementerne i finansloven bliver, at der indføres lovbundne minimumsnormeringer i de danske daginstitutioner og børnehaver. Det erfarer TV 2.

Planen er, at der i 2025 maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Normeringerne skal indføres, ved at området gradvist tilføres flere penge de kommende år, så der ved den fulde indfasning i 2025 afsættes 1,6 milliarder kroner årligt.

Følg aftenens politiske drama om finansloven live på tv2.dk og TV2 NEWS.

Trump afviser at deltage i høring

Donald Trump vil ikke være til stede ved høringerne i den indledende rigsretsproces mod den amerikanske præsident.
Donald Trump vil ikke være til stede ved høringerne i den indledende rigsretsproces mod den amerikanske præsident. Foto: ROBYN BECK / Scanpix

Det Hvide Hus kommer ikke til at være repræsenteret ved høringer i rigsretsprocessen onsdag.

Retsudvalget i Repræsentanternes Hus inviterede ellers i sidste uge præsident Donald Trump og hans jurister fra Det Hvide Hus til at udspørge vidner og være til stede ved de offentlige høringer.

- Man kan ikke forvente af Trump og hans jurister, at de vil deltage i en høring, så længe der ikke er sat navn på vidner, og mens det stadig er uklart, om retsudvalget vil give præsidenten en fair proces igennem yderligere høringer, siger Pat Cipollone, der er rådgiver for præsident Donald Trump.

Samtidig oplyser Cipollone, at præsidenten slet ikke er i USA onsdag, hvor han er til NATO-topmøde i London.

Skorzonerrod, pastinak eller grønkål? Hvilken grøntsag er det?

Mange danske unge kan ikke genkende specifikke grøntsager.
Mange danske unge kan ikke genkende specifikke grøntsager. Foto: Scanpix

Den søde juletid er over os, og kulinarisk er der nok mest fokus på netop det "søde". Og spørgsmålet er, om det ikke også er sådan i resten af årets 11 måneder - i hvert fald blandt unge.

En ny undersøgelse, som Madkulturen, en organisation under Miljø- og Fødevareministeriet, netop har offentliggjort, viser, at danske unge mellem 18-25 år har svært ved at sætte navn på helt almindelige danske grøntsager.

58 procent af de unge kan ikke genkende de tre grøntsager, de blev bedt om at identificere i testen. For de ældre mellem 65-80 år, står det langt bedre til. Her kan 22 procent ikke genkende grøntsagerne.

Kan du? Prøv selv her.

Terror-offers far: Stop med at misbruge min søn

25-årige Jack Merritt var det ene af to ofre ved angrebet på London Bridge.
25-årige Jack Merritt var det ene af to ofre ved angrebet på London Bridge. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Fredagens terrordrab i London har fået premierminister Boris Johnson til at kræve en markant skrappere kurs over for terrordømte.

Men faderen til det ene af ofrene, den Cambridge-studerende Jack Merritt, har på Twitter opfordret til, at drabet på hans søn ikke blev anledning til krav om kriminalpolitiske stramninger:

- Min søn Jack, som blev dræbt ved angrebet, ville ikke ønske, at hans død bliver anledning til at indføre strengere straffe eller til at indespærre folk unødvendigt længe, skriver faderen David Merritt på Twitter.

Men det ønske fik han ikke opfyldt. Ifølge Boris Johnson skyldes problemerne tidligere Labour-regeringers blødsødne politik med prøveløsladelser. Labour forsvarer politikken, og nu er det blevet til et varmt emne i valgkampen frem mod valget 12. december.

Rasende demonstranter vælter stillads

Stilladsarbejdere har væltet et stillads og smadret en Porsche.
Stilladsarbejdere har væltet et stillads og smadret en Porsche. Foto: TV 2

Demonstranter væltede mandag formiddag et stillads i Lundtoftegade i København. Inden da raserede de op mod 300 demonstranter en hvid Porsche, der blev smadret og vendt på hovedet.

Uroen har ulmet i flere dage, fordi stilladsarbejderne mener, at stilladset er opsat ulovligt, og at arbejdsgiveren på byggepladsen bruger arbejdskraft, som forvrider konkurrencen.

Fagforbundet 3F oplyser til TV 2, at der har kørt en faglig sag mod arbejdsgiveren om underbetaling af udenlandske arbejdere på byggepladsen.

Derudover har man indsendt en anmeldelse til Arbejdstilsynet om et stillads, som er blevet sat op i strid med arbejdsmiljølovgivningen og bekendtgørelsen om stilladsopsætning.

***

Det var ugens første udgave af Dagens overblik.

Vi vender tilbage med en ny udgave i morgen.