Dagens overblik: Denne sang ødelægger julestemningen i Folketinget

16x9
Bertel Haarders julesang skaber polemik blandt folketingsmedlemmer. Foto: Skærmbillede

'Årets Bil 2020' er en elbil, tre mænd er kendt delvist skyldige i terrorsag, og eksperter advarer før black friday.

Det er torsdag aften og tid til endnu en udgave af Dagens overblik.

Velkommen til.

Tre mænd delvist skyldige i terrorsag

Billedet er fra en video, hvor terrororganisationen Islamisk Stat først fra en drone smider en granat over fjendtlige soldater, hvorefter en selvmordsbil detonerer. Det hele filmes fra dronen. Arkivfoto.
Billedet er fra en video, hvor terrororganisationen Islamisk Stat først fra en drone smider en granat over fjendtlige soldater, hvorefter en selvmordsbil detonerer. Det hele filmes fra dronen. Arkivfoto. Foto: Propagandavideo

Tre mænd er i Københavns Byret kendt delvist skyldige i flere anklager om terror ved gennem en fireårig periode at have sendt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

To af mændene var ligeledes tiltalt for at have medvirket til konkrete terrorangreb på en syrisk militærbase i 2014. Men her blev de frikendt.

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte i perioden fra 2013 til 2017 for 420.000 kroner indkøbt blandt andet hobbyfly, droner, termiske kameraer, komponenter, værktøj og tilbehør hertil i Danmark og herefter sendt udstyret til Islamisk Stat.

De tre mænd nægtede sig alle skyldige. Strafudmålingen vil finde sted 6. december.

Black friday lurer - pas på fupshops og kopivarer

Der er penge at spare på black friday, men også risiko for at blive snydt.
Der er penge at spare på black friday, men også risiko for at blive snydt. Foto: Scanpix

I morgen går det løs. Landets butikker tænder lunten til et tilbudsfyrværkeri med det nydanske navn black friday.

Men et tilbud kan være for godt til at være sandt, og derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom. It-kriminelle har nemlig forberedt sig på dagen og er klar til at snyde folk, skriver Peter Kruse, der er ekspert i it-sikkerhed, på sin Twitter-profil.

- Vi har registreret flere end 10.000 nye domæner, som vi kan knytte til fupshops. Så pas på, lyder advarslen fra sikkerhedseksperten.

Patent- og Varemærkestyrelsen advarer desuden om kopivarer og direkte farlige varer, eksempelvis varer med sundhedsskadelige stoffer eller på andre måder ikke lever op til danske sikkerhedsstandarder.

Minister om teleskandale: Uskønt forløb, som rokker ved tilliden

Justitsminister Nick Hækkerup (S) var kaldt i samråd om teledatasagen (Arkivfoto).
Justitsminister Nick Hækkerup (S) var kaldt i samråd om teledatasagen (Arkivfoto). Foto: Scanpix

Der gik flere måneder, før offentligheden og retsvæsen blev orienteret om teledatasagen. Og det er for dårligt, erkender justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag på et samråd.

En af årsagerne til forsinkelsen var, at justitsministeriet op til folketingsvalget, der blev udskrevet i maj, havde besluttet sig for at forholde sig passivt i behandlingen af teledatasagen.

- Myndighedernes redegørelse viser alt i alt et meget uskønt forløb, som kan rokke ved tilliden. Der går for lang tid, før forsvarerne og domstolen orienteres om fejlen, siger Nick Hækkerup.

I løbet af 2020 regner ministeren med, at man er færdig med at gennemgå alle sagerne, hvor teledata indgår. Han kan ikke komme datoen nærmere.

Bertel Haarders julesang i modvind: - Rystende og uværdigt

Bertel Haarders julesang anno 2019, som TV 2 er kommet i besiddelse af.
Bertel Haarders julesang anno 2019, som TV 2 er kommet i besiddelse af. Foto: Skærmbillede

Når juletiden sig nærmer, sætter Venstres Bertel Haarder den lyriske pen til papiret for at skrive årets julesang til Folketinget. Men Haarders nye julesang er ikke blevet modtaget i julens ånd.

Bertel Haarder bliver af flere folketingsmedlemmer kritiseret for at gøre grin med voldtægt i sangens sidste vers. Her refererer Haarder til den sag, hvor en mand blev idømt et års fængsel for at have voldtaget en kvinde i den københavnske teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsens, seng:

- Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen: Én var ej nok, han vill´ ha´ to med i borgmestersengen! Han møved´ med dem begge, og han pilled´ lidt for meget! Han tro´de, at i Enhedslisten var der fælleseje! M E N hvorfor skal de vær´ så striks´ og hindre Enhedsliste-sex, lad ham dog få en dejlig heks med hjem til jul!

Enhedslistens leder, Pernille Skipper, kalder det "rystende og uværdigt", mens Bertel Haarder siger, at han "ikke drømte om, at nogen ville tage anstød", og at han nu vil tage kontakt til Pernille Skipper.

'Årets Bil 2020' er en Tesla

Årets Bil i Danmark 2020: Tesla Model 3
Årets Bil i Danmark 2020: Tesla Model 3 Foto: Lucy Nicholson / Ritzau Scanpix

Tesla Model 3 er blevet kåret til 'Årets Bil i Danmark 2020'.

Det er første gang nogensinde, at en ren elbil vinder titlen, der er blevet uddelt i 52 år af foreningen Danske Motorjournalister.

Tesla Model 3, der koster fra 370.000 kroner, kom på det danske marked i februar og er i løbet af ti måneder den klart mest solgte elbil. Til og med oktober 2019 var der solgt 1800 Tesla Model 3 i Danmark.

Tesla Model 3 vandt foran Peugeot 208, mens BMW 3-serie blev nummer tre. Fælles for hele finalefeltet er, at de på en eller anden måde er elektrificeret - eller vil blive det på et tidspunkt.

***

Det var torsdagens udgave af Dagens overblik.

På en dag, hvor familien Helmig fik styr på deres sommerplaner til næste år. Familieudflugten går til Roskilde Festival, hvor både Thomas Helmig og hans søn Hugo skal spille. Læs mere her.

Vi er tilbage i morgen med ugens sidste nyhedsoverblik.