Dagens overblik: Dement mand risikerer dom for overfald, han ikke kan huske

16x9
En ældre, dement mand er tiltalt for et overfald, han ikke kan huske. Arkivfoto. Foto: Mads Nissen / Scanpix Denmark

En e-mail belaster Britta Nielsen, to gigantiske vindmøller flyttet, smykker for milliarder er stjålet og en valgsejr til prodemokraterne i Hongkong.

Velkommen til dagens overblik.

Dokumenter offentliggjort i svindelsagen

En mail til en tidligere kollega kan vise sig problematisk for Britta Nielsen.
En mail til en tidligere kollega kan vise sig problematisk for Britta Nielsen. Foto: Socialstyrelsen

En mail til en tidligere kollega er en belastning for den svindeltiltalte Britta Nielsen. Det står klart på den ottende dag i retssagen.

I mailen søger Britta en udbetaling til et projekt, men problemet er bare, at projektet ikke eksisterede. Det har revisionsselskabet PWC konkluderet i en rapport. CVR-nummeret var til en større offentlig institution, og kontonummeret var Britta Nielsens eget.

Udbetalingsblanketten var underskrevet af en revisor fra netop PWC, men Britta Nielsen har tidligere erkendt, at hun havde forfalsket den.

Dokumenterne har været overstreget i henhold til efterforskningen, men er blevet offentliggjort, da flere af de personer, der vidnede i sagen i dag, er omtalt i anklagemyndighedens dokumentation.

Dement mand skal for retten

En ældre, dement mand er tiltalt for et overfald, han ikke kan huske. Arkivfoto.
En ældre, dement mand er tiltalt for et overfald, han ikke kan huske. Arkivfoto. Foto: Mads Nissen / Scanpix Denmark

Onsdag skal en 72-årig mand for retten tiltalt for vold mod tjenestemand, efter han tog kvælertag på en mand, som passede ham.

Den tiltalte er dement og kan ikke selv huske, at han har begået overfaldet, men ifølge den tiltaltes bror, tager sagen meget hårdt på manden, når han bliver gjort opmærksom på den.

Ifølge offerets fagforening har mange af deres ansatte slet ikke lyst til at anmelde arbejdsskader, som i den pågældende sag, fordi det kan ende med politianmeldelser. Dette skyldes, at de ikke mener, det handler om den enkelte patient, men om et systematisk svigt.

Ender det med, at den 72-årige bliver dømt, så vil han få en behandlingsdom, der betyder, at han skal blive på det plejehjem, hvor han allerede bor.

Mega-møller blev flyttet

Vindmøllehuset blev trukket af to lastbiler, da det skulle fra Hanstholm til Østerild.
Vindmøllehuset blev trukket af to lastbiler, da det skulle fra Hanstholm til Østerild. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Veje blev lukket, og borgere i området bedt om at forlade deres hjem, da to gigantiske vindmøller skulle transporteres fra Hanstholm til det nationale testcenter for store vindmøller ved Østerild i Thy.

De to møller vejer tilsammen 1000 ton, og turen på 23 kilometer foregik med en hastighed på kun tre og en halv kilometer i timen.

Vindmølletårnet blev transporteret stående, og vindmøllehuset blev flyttet på en blokvogn, som blev trukket af to lastbiler.

Valgsejr til prodemokraterne

Prodemokraterne blev de helt store vindere ved søndages valg i Hongkong.
Prodemokraterne blev de helt store vindere ved søndages valg i Hongkong. Foto: Adnan Abidi / Ritzau Scanpix

Søndagens distriktsvalg i Hongkong endte med massiv opbakning til prodemokraterne. Det står klart, efter deres kandidater endte med 347 pladser ud af distriktsrådets 452 pladser, mens kandidater, der støtter det kinesiske styre, kun fik 60.

Det betyder, at prodemokraterne har fået kontrollen over 17 af landets 18 distriktsråd. Tidligere var alle 18 under kontrol af Kina-venlige kandidater.

Med en stemmeprocent på 71,2 var der rekordmange ved stemmeurnerne, og resultatet sendte et klart signal om, at modsat hvad landets leder, Carrie Lam, og det kinesiske styre siger, så er der bred opbakning til protestbevægelsen, der har været på gaden i snart seks måneder.

Spektakulært smykketyveri

Politiets teknikere har været i gang ved Grünes Gowölbe, hvor tyveriet fandt sted.
Politiets teknikere har været i gang ved Grünes Gowölbe, hvor tyveriet fandt sted. Foto: Filip Singer / Ritzau Scanpix

Der har været indbrud på museet Grünes Gewölbe (De Grønne Hvælvinger red.) i Dresden, der rummer fyrste August den Stærkes enestående samling af sølv- og guldsmedekunst fra det 16. til 18. århundrede.

Her blev der stjålet smykker, perler og ædelsten til en værdi af svimlende syv milliarder kroner.

Tyvene gik målrettet efter de skinnende genstande, mens museets omfattende samling af malerier ikke blev rørt.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor vi endnu engang kunne se rekorden for mængden af Co2 i atmosfæren blive slået.

Det er FN's Meteorologiske Verdensorganisation, WMO, som drager konklusionen i en ny rapport, og det sker på trods af, at hovedparten af verdens lande i 2015 blev enige om, at kurven skulle vendes.

Faktum er dog, at det kun bliver værre og værre.

Vi læses ved i morgen.