Politik

Politikere accepterer baby fra Syrien, men DF har et forbehold

Lige præcis den baby er det i orden at tage imod, lyder det.

Det er i orden, at den 11 måneder gamle baby fra al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien nu er hentet til Danmark. Men det betyder bestemt ikke, at andre i tilsvarende situationer nødvendigvis også er velkomne, siger Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin.

- De her sager er jo hjerteskærende, men også svære for Danmark. I den konkrete sag virker det ok, at vi henter et dansk, forældreløst barn hjem. Og så må vi gøre det bedste, vi kan, siger han til TV 2.

Venstre er blandt de partier, der ellers er meget forbeholdne over for at få mennesker med relation til terrororganisationen Islamisk Stat til Danmark. Hvad enten de er voksne eller børn af fremmedkrigere.

- Det er et kompliceret dilemma, og derfor har jeg ikke lyst til at forholde mig til andre sager. Jeg vil meget nødig ud i en diskussion, hvor vi konkluderer generelt ud fra konkrete sager. Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at de mennesker, der er rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, har vendt Danmark ryggen. Vi skal som folketing gøre alt for, at de ikke kommer til Danmark, siger Morten Dahlin.

'Er forældrene nu også døde?'

Også Dansk Folkparti vil gøre, hvad partiet kan, for at holde mennesker med relation til IS-krigen uden for landets grænser. Og partiets retsordfører, Peter Skaarup, vil også kun nødtvunget acceptere at tage imod den 11 måneder gamle baby.

- Det er en forfærdelig sag. Det ser ud til, at barnet er uden forældre og selvfølgelig skal tages godt om. Også i Danmark, når det kommer hertil, siger Peter Skaarup til TV 2 og fortæller omgående om sit 'men':

- Man kan forestille sig, at der kommer nogle forældre med alligevel. Man siger ganske vist, at forældrene er døde, men problemet er bare, om vi kan stole på, at oplysningerne er korrekte? Ellers kan det betyde en familiesammenføring på sigt, siger han.

Peter Skaarup siger, at det kan være svært at få de rigtige oplysninger fra eksempelvis Somalia og Syrien på grund af indbyrdes stridigheder i områderne, og at det tidligere er set, at der senere kommer nye oplysninger frem.

- Derfor vil jeg gerne være sikker på, at de oplysninger, vi får, er korrekte. Og det rejser det generelle spørgsmål, om fremmedkrigere kan komme til Danmark med deres børn, selv om man først siger, at de er døde. Vi skal sikre, at det ikke bliver tilfældet, siger han.

Børn ønsker død over Vesten

Accepten af den 11 måneder gamle baby er derfor heller ikke automatisk grønt lys til andre forældreløse børn af fremmedkrigere, siger Peter Skaarup.

- Der er jo også børn på 10 og 12 år, der siger, at de ønsker død over Vesten. Og sådan nogle børn ønsker vi ikke til Danmark. De kan godt være en sikkerhedstrussel mod Danmark, selv om det lyder vanvittigt, siger han.

Hos Radikale Venstre er politisk leder Morten Østergaard glad for at have babyen på danske grund.

Det eneste rigtige

- Det er det eneste rigtige at gøre. Det er det eneste menneskelige rigtige at gøre. Det er en lille, forældreløs dreng, der er fanget et af de værste steder i verden at opholde sig lige nu, siger han til TV 2.

Morten Østergaard har respekt for, at det kan være en langsommelig og besværlig proces at få forældreløse børn fra lejrene og her til landet.

- Men jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke gør det rigtige for nogle flere spædbørn i lejrene. Mit hjerte kan godt rumme, at vi tager imod nogle spædbørn, også selv om de ikke er forældreløse. Har de forældre, som er fremmedkrigere, kan vi retsforfølge dem og holde øje med dem i Danmark, siger den radikale leder.