Politik

DF utilfredse med Sjælsmark-beslutning: De bliver hængende i Danmark til evig tid

Dansk Folkeparti får opbakning fra Venstre.

Mens regeringens støttepartier glæder sig over, at børnefamilierne til næste år kan rykke ud af Sjælsmark, er der bekymring hos de borgerlige partier.

- Jeg synes virkelig, det skrider. Vi skal huske på, at de mennesker, der er på Sjælsmark, ikke er flygtninge. Det er folk, der kan vende tilbage til deres hjemland, hvis de selv er interesseret i det, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2.

- Med regeringens og støttepartiernes træk giver vi dem besked om, at hvis de kæmper imod længe nok og ikke retter sig efter de danske regler, så giver vi efter. Hvorfor i al verden skulle de mennesker så rette sig efter de danske regler og rejse hjem. Det giver sig selv, at de så kommer til at blive hængende i Danmark til evig tid, siger han.

V: Underlig måde at indrette retsstat

Til trods for at tidligere formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen i sommerens valgkamp åbnede for mere lempelige forhold på Sjælsmark, bakker Venstres integrations- og udlændingeordfører, Mads Fuglede, op om bekymringen hos Dansk Folkeparti.

- Det er en underlig måde at indrette en retsstat på, når man indordner regler efter nogen, der nægter at lytte til de danske myndigheder. Og det, der presser de her børn, er, at deres fremtid er usikker. Og den usikkerhed skyldes, at forældrene ikke vil adlyde den ordre, de har fået af de danske myndigheder, siger Mads Fuglede til TV 2.

Det er særligt udflytningen fra Sjælsmark og oprettelsen af en vuggestue, der får hårene til at stritte på Venstre-manden.

Giv et økonomisk incitament

- Alt det, der handler om, at man vil normalisere det at være afvist asylansøger i Danmark, synes vi er rigtig skidt. For vi tror på, at der er flere børn, der ender som gidsler af deres forældres beslutning, hvis man gør det mere normalt at få at vide, at man skal forlade landet, men bare nægter, siger Mads Fuglede.

Han har dog grundlæggende forståelse for, at man forbedrer vilkårene på udrejsecenteret.

Det kan være pædagogiske forløb på Sjælsmark og økonomisk incitament til at rejse tilbage, hvor de kom fra, og hvor de ikke er forfulgt, siger Venstre-manden.