Dagens overblik: Julian Assange slipper for voldtægtssag i Sverige

16x9
WikiLeaks-stifteren Julian Assange. Foto: Hannah Mckay / Ritzau Scanpix

Godt nyt til naboer til vindmøller, dårligt nyt til borgere der kører bil til arbejde, og jagten på EM-billetter sættes nu ind.

Glædelig tirsdag.

Andet kan man da ikke ønske, når Danmark atter er blevet slutrundedeltager i herrefodbold.

Læs mere om dét og fire andre historier i Dagens overblik.

Sverige dropper voldtægtssag mod Julian Assange

Assange er i USA anklaget for gennem WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak.
Assange er i USA anklaget for gennem WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak. Foto: Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Den svenske anklagemyndighed dropper efterforskningen af en ni år gammel voldtægtssag mod WikiLeaks-stifteren Julian Assange. Han blev i august 2010 sigtet for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

- Vi finder ikke, at beviserne har været tilstrækkelige. Og når det ikke er tilfældet, skal det besluttes, at sagen ikke fortsætter, siger vicestatsanklager Eva-Marie Persson.

Ifølge anklagemyndigheden har sagsøgerne "efterladt en troværdig og pålidelig historie", men beviserne er med tiden blevet så svækkede, at der ikke har været grundlag for at rejse tiltale.

Naboer til vindmøller får håndsrækning

Naboer til fremtidens vindmøller og solcelleanlæg får bedre vilkår.
Naboer til fremtidens vindmøller og solcelleanlæg får bedre vilkår. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Et bredt flertal på Christiansborg har indgået en aftale, der skal give naboer til vindmøller og solcelleparker bedre mulighed for enten at sælge eller få økonomisk støtte.

Som en del af aftalen vil kommuner kunne få 88.000 kroner per opstillet megawatt vedvarende energiproduktion i form af eksempelvis vindmøller eller solcelleparker.

For almindelige borgere vil den nye aftale betyde, at folk, der bor tæt på nye vindmøller, vil kunne sælge deres bolig til dem, der opstiller vindmøllerne, til en pris vurderet af en uafhængig myndighed. Det vil ske i en afstand på fire til seks gange vindmøllens højde.

De nye regler vil gælde for nye projekter, der bliver startet fra 2020. Læs mere her.

Jeppe Kofod: USA's kursskifte er dårligt nyt

Demonstration i Gaza, som Israel okkuperede i juni 1967.
Demonstration i Gaza, som Israel okkuperede i juni 1967. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

USA støtter Israels bosættelser på Vestbredden og betragter dem ikke længere som i strid med folkeretten. Det meddelte USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, mandag aften.

Kursskiftet falder ikke i god jord hos den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

- Den amerikanske udmelding er desværre dårligt nyt for fredsprocessen. Den svækker udsigterne til en snarlig genoptagelse af meningsfulde fredsforhandlinger, siger Jeppe Kofod.

Danmark vil ifølge udenrigsministeren fortsat tage afstand fra de israelske bosættelser på Vestbredden, som han kalder for "ulovlige i henhold til folkeretten."

Kampen om EM-billetter er begyndt

De danske landsholdsspillere efter triumfen i Dublin.
De danske landsholdsspillere efter triumfen i Dublin. Foto: Ritzau Scanpix

Dublin, Martin Braithwaite, jubel, ekstase, EM.

Mandag aften strakte Braithwaite sit ben og scorede i det 73. minut i kampen mod Irland i Dublin, hvor 1-1 sendte det danske herrelandshold til EM i 2020.

Danmark er ét af 12 værtslande, og landsholdet skal som minimum spille to EM-kampe i Parken. En lodtrækning skal afgøre, om Danmark eller Rusland bliver vært for den tredje kamp - og nu er kampen om billetter begyndt.

Men der er kun få billetter til de danske roligans. Til hver af de danske gruppekampe bliver der 4. december sat omkring 5000 billetter til salg, og for at komme i betragtning til billetterne skal man være medlem af Herrelandsholdets Fanklub. Læs mere her.

Inden EM i juni næste år spiller Danmark testkamp mod England på Wembley i London 31. marts.

Kørselsfradraget falder i 2020

 Danskere, der kører mere end 24 kilometer på arbejde, vil få et mindre fradrag næste år.
Danskere, der kører mere end 24 kilometer på arbejde, vil få et mindre fradrag næste år. Foto: Ritzau Scanpix

Borgere, der kører langt i bil på arbejde eller til og fra arbejde, kan trække mindre fra i skat til næste år.

- Det skyldes, at benzinpriserne forventes at blive lavere i 2020, og at bilerne fortsat kører længere på literen. Hertil kommer et fald i udgifterne til bilforsikringer, skriver formand for Skatterådet Hanne Søgaard Hansen i en pressemeddelelse.

Her er tallene for 2020:

Hvor kørselsfradraget i 2019 lød på 1,98 kroner per kilometer mellem 25 og 120 kilometer vil det i 2020 lyde på 1,96 kroner. For kørsel over 120 kilometer lød det i 2019 på 99 øre per kilometer, men falder til 98 øre i 2020.

For den såkaldte befordringsgodtgørelse, der tæller kørsel i egen bil, falder den fra 3,56 kroner per kilometer for de første 20.000 kilometer til 3,52 kroner. Over 20.000 kilometer falder den fra 1,98 kroner til 1,96 kroner.

***

Det var tirsdagens fem udvalgte historier.

Dagens overblik er tilbage i morgen.