Følg mødet mellem Mette Frederiksen og Macron

Hvad skete der? Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes med den franske præsident Emmanuel Macron i Paris.

Hvad drøftede de? Mette Frederiksen ville på mødet forsøge at få Macrons hjælp til at få skabt et helt nyt asylsystem.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Interview med Mette Frederiksen på vej

Mødet er nu slut, og vi forventer at have et interview med den danske statsminister inden længe. Til gengæld bliver der ikke noget fælles pressemøde.

Da begivenheden er slut, lukker vi livebloggen ned nu. Følg med her på tv2.dk for at se interviewet med Mette Frederiksen senere.

Hvordan skal asylansøgere fordeles?

Et af de vigtige spørgsmål er, hvem der skal stå for fordelingen af asylansøgere i et eventuelt nyt asylsystem. I dag er det afgørende, hvilket land den enkelte asylansøger anmoder om asyl i. Men hvis man vil stoppe muligheden for spontant at søge om asyl i et bestemt land, skal fordelingen ske på en anden måde. Macron har luftet tanker om, at EU skal stå for den fordeling, og det bekymrer blandt andet DFs formand Kristian Thulesen Dahl.

Mette F. gav interview om asylsystem

I weekenden gav statsministeren i øvrigt et større interview til Politiken om netop mødet med Macron og arbejdet med at skabe et nyt asylsystem. Du kan læse det her.

Planen kaldes urealistisk

En af de store udfordringer for Mette Frederiksens asylplan er, at det kræver, at der er lande udenfor Europa, som vil gå med til at oprette såkaldte 'modtagercentre'. Her skal spontane asylansøgere, der møder op ved den danske grænse og søger asyl, sendes til og have deres sag behandlet. Men foreløbig har ingen lande signaleret, at de er interesserede i at huse sådanne centre. Og Mette Frederiksen har ikke sagt, hvem hun forestiller sig, at hun ville kunne lave en sådan aftale med. 

Det har fået en del kritikere til at kalde hendes plan for "urealistisk".

Europa er under pres

- Vi er på et tidspunkt, hvor Europa er under pres. Verden er blevet mere urolig. Vi står ved en skillevej i Europa, og vi har behov for at komme tættere på de udfordringer, vi står overfor. Vi skal sætte en tydeligere retning for det europæiske samarbejde, lød det også fra Mette Frederiksen inden mødet.

Mødet er igang

Pressebriefingen er nu slut, og de to er gået ind i tilstødende lokaler for at afholde det egentlige møde. Vi forventer, at det tager en times tid, og at Mette Frederiksen efterfølgende kommer ud og svarer på spørgsmål.

Vil lave "inhumant" system om

Lige nu holder Mette Frederiksen og Macron en indledende pressebriefing, inden de tager hul på mødet. Her siger Mette Frederiksen blandt andet, at det nuværende asylsystem er "inhumant", og at hun håber på fransk opbakning til et nyt system.

- Det er uholdbart, at så mange mister livet på vejen til Europa. Og vi har oveni det mange afviste asylansøgere, vi ikke kan sende tilbage. Vi skal hjælpe flere i nærområderne, siger Mette Frederiksen.

Her er Frederiksens plan

Sidste år præsenterede Socialdemokratiet et stort udspil under overskriften 'Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark'. Her lagde partiet op til at ændre asylsystemet grundlæggende. Blandt andet skulle det fremover slet ikke være muligt at få tildelt asyl i Danmark ved at rejse hertil og ansøge om det. Du kan læse mere om planen her.