Demonstranter er nu spærret inde på universitetsområde

Hvad sker der? Demonstranter har barrikaderet sig på Hongkongs polytekniske universitet, og det har udviklet sig til voldsomme kampe mellem demonstranterne og politiet.

Hvorfor? Uroen i Hongkong begyndte i juni som følge af et kontroversielt lovforslag om udlevering af borgere fra Hongkong til Kina. Efter voldsomme demonstrationer blev lovforslaget i september trukket tilbage, men demonstrationerne er fortsat.

Godnat

Det er nu langt over midnat i Hongkong, og vi afslutter vores livedækning for i dag.

EU opfordrer til fredelige forhandlinger i Hongkong

EU opfordrer både demonstranter og myndigheder til at søge en fredelig løsning på den spændte situation i Hongkong.

- Enhver form for vold er uacceptabel, og politimyndighedernes indgriben må holde sig indenfor det proportionale. De fundamentale frihedsrettigheder, blandt dem Hongkong-borgernes ret til at samles på fredelig vis, må fastholdes, hedder det i en udtalelse fra EU’s repræsentant for udenrigsanliggender, italienske Federica Mogherini.

EU opfordrer samtidigt til, at Hongkongs særlige selvstyre bliver respekteret:

- EU har tætte forbindelser til Hongkong under det særlige princip om ’et land, to systemer’ og lægger stor vægt på dets stabilitet og økonomiske fremgang, hedder det i udtalelsen.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod kalder på Twitter EU-udtalelsen for ’vigtig’:

- Har fra starten opfordret til dialog, deeskalering, gensidig respekt for ytrings- & forsamlingsfrihed. Eneste vej frem, skriver han.

Demonstranter flygter fra universitet

Byens polytekniske universitet er besat af demonstranter og omringet af politi, mens demonstranter desperat forsøger at flygte fra univesitetsområdet. Tidligere lykkedes det op mod 50 studerende at flygte ved at kravle ned fra en vejbro. På vejen nedenunder ventede andre demonstranter på motorcykler og scootere,  klar til at køre dem væk.

Politiet har nu lukket den flugtvej.

 Her kan man se, hvordan demonstranterne får sig firet ned til de ventende scottere og motorcykler:

Demonstranterne er skræmte, siger en af dem

De demonstranter, der befinder sig på det barrikaderede universitetsområde, er urolige og skræmte og bange for, hvornår politiet vil storme området, fortæller en demonstrant, der selv er derinde til The Guardian.

26-årigee Seze Li fortæller, at demonstranterne render rundt for at lede efter flugtmuligheder eller gemmesteder inde i bygningerne, mens andre forsøger at samle demonstranterne for at kæmpe sig vej ud til de demonstranter, der befinder sig uden for universitetsområdet.

- Vi forsøger at samle demonstranterne. Vi er adspredt, gemmer os i kontorer og små lokaler, forskanser os for at gemme os fra politiet. Vi forsøger at finde dem alle og sige, at vi vil kæmpe, siger hun til britiske avis.

Demonstranter bruger sværd, katapulter og napalm

Efterhånden som sammenstødene mellem demonstranter og kampklædt politi i Hongkong er eskaleret, er stadigt flere våben blevet taget i brug.

Særligt de studerende, der mandag er forskanset på byens polytekniske universitet, har tyet til alt fra molotovcocktails og knive til katapulter og bue og pil i et forsøg på at holde myndighederne ude.

Her har TV 2 samlet et overblik over demonstranternes arsenal:

66 har modtaget behandling på hospitalet

Mindst 66 personer har mandag modtaget behandling på hospitaler i Hongkong under de voldsomme kampe mellem demonstranter og politi. Det skriver CNN. 

Nogle af de 66 personer er kommet til skade ved det polytekniske universitet, der har været barrikaderet af demonstranter, men som politiet nu har skaffet sig adgang til. Flere demonstranter har dog fortsat barrikaderet sig på området.

Universitetet har været under belejring i mere end 24 timer - demonstranterne har fået at vide, at de ikke kommer til at kunne forlade området uden at blive anholdt. Flere studerende har forsøgt at flygte fra universitetet, men er blevet forfulgt af kampklædt politi.

En talsmand fra Røde Kors, der har fået adgang til området, fortæller til CNN, at op til 50 personer er blevet behandlet på universitetsområdet - heraf er seks personer blevet sendt til hospitalet. Ifølge talspersonen er alle de tilskadekomne teenagere eller unge voksne. 

TV 2-fotograf ramt af kasteskyts

I forbindelse med urolighederne i Hongkong blev TV 2s fotograf ramt af kasteskyts. Derfor måtte livesendingen på TV 2 NEWS afbrydes. Fotografen modtog straks behandling på stedet og bliver nu tilset af en læge.

Vi vender tilbage, når vi har nyt fra vores hold i Hongkong.

Demonstranternes paraplyer har tre funktioner

På mange af optagelserne og billederne fra demonstrationerne i Hongkong kan man se, at demonstranterne bærer paraplyer, ligesom paraplyer også er blevet brugt i forbindelse med barrikaderne af det polytekniske universitet.

Paraplyen har tre funktioner. Den beskytter mod kasteskyts og skjuler demonstranterne i forbindelse med politiets overvågning. Og så er paraplyen blevet et symbol efter paraply-revolutionen i 2014, hvor der også var demonstrationer i flere centrale dele af Hongkong. Dengang var demonstrationerne rettet mod Kinas forsøg på at ændre valgloven for Hongkong.

På TV 2's liveoptagelser kan man se, hvordan Rasmus Tantholdt modtager en paraply af en forbipasserende - formentlig ment som en beskyttelse mod kasteskyts. 

Rasmus Tantholdt: - Det er en krigzone lige nu

TV 2s Rasmus Tantholdt, der lige nu befinder sig i Hongkong under de mest voldsomme demonstrationer siden uroen startede i bystaten i juni, kalder situationen lige nu for en "krigszone."

- Det er lykkedes demonstranterne at trænge politiet væk herfra - det har de gjort med molotovcocktails. Der er ild og eksplosioner, fortæller Rasmus Tantholdt, inden han bliver nødt til at gå væk på grund af tåregas.

Politiet bruger lige nu både tåregas, peberspray og gummikugler mod demonstranterne. Alligevel er det lykkedes tusindvis af demonstranter at trænge politiet tilbage. 

- Der er decideret ild i gaderne lige nu, siger Rasmus Tantholdt og fremhæver, at han ikke har set noget lignende i Hongkong før.

- Det eskalerer virkelig meget lige nu, siger Rasmus Tantholdt.

På liveoptagelserne fra Hongkong kan man se, at gaderne er fyldt med mennesker, og at kasteskyts ligger klar på gaden.

- Politiet forsøger at beskytte universitetet, fordi de ikke ønsker, at demonstranterne skal ind på universitetsområdet.

- Politiet bærer brænde til bålet

Myndighederne i Hongkong bærer brænde til bålet ved at belejre det polytekniske universitet, hvor demonstranter siden lørdag har barrikaderet sig.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Amnesty International i Hongkong.

- Ved (...) at skyde tåregas og gummikugler mod folk, der prøver at flygte, opildner Hongkong-politiet endnu en gang til vold, når de i stedet skulle forsøge at dæmme op for situationen, oplyser direktøren for Amnesty International i Hongkong, Man-Kei Tam.

Ifølge Amnesty International er politiets reaktion på "stort set fredelige demonstrationer" de seneste måneder årsagen til, at situationen i Hongkong er eskaleret.

Danske AAU-studerende er i Hongkong

Mens Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i sidste uge opfordrede sine 36 studerende i Hongkong til at rejse hjem, har Aalborg Universitet (AAU) fortsat fem studerende, der ikke er rejst hjem.

Til TV 2 oplyser AAU, at flere af de studerende er på "feltarbejde" væk fra urolighederne, mens de resterende befinder sig på et universitet, der ligger relativt langt væk fra urolighederne.

Demonstranter ledes væk fra universitet

På billeder fra billedbureauet Scanpix kan man lige nu se flere demonstranter på en lang række blive ledt væk fra det polytekniske universitet. 

Det sker samtidig med, at politiet i Hongkong har meldt ud, at frivillige fra generalforeningen for socialarbejdere i Hongkong har fået adgang til området for at sikre, at de mindreårige, der er blevet arresteret, bliver behandlet ordentligt.

Politiet oplyser samtidig, at der fortsat er mange demonstranter, der har barrikaderet sig på universitetet. 

På billeder kan man desuden se, at en tilskadekommen demonstrant bliver kørt væk i en ambulance. 

Kina til Vesten: Hold op med at blande jer

Kinas ambassadør i London opfordrer udlandet, herunder USA og Storbritannien, til at stoppe med at blande sig i Hongkongs interne affære. Det siger Liu Xiaoming ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Nogle vestlige lande har offentligt støttet de ekstremt voldelige lovovertrædere, siger han.

Udtalelsen kommer efter, en talsmand for den britiske premierminister, Boris Johnson, mandag udtrykte alvorlig bekymring for situationen i Hongkong.

 - Det er vigtigt, at dem der er kommet til skade har adgang til behandling, og at man sikrer en sikker passage til dem, der gerne vil forlade området.

Udmeldingen komme, mens hundredvis af studerende lige nu går ned langs Mody Road mod det polytekniske universitet, mens de råber "gå til PolyU (universitetet, red.), red de studerende," skriver South China Morning Post.

Vil have forsyninger ind til demonstranter

Mens der fortsat er kampe mellem demonstranter og politi flere steder udenfor universitetsområdet i Hongkong, bliver der lige nu i en park i Tsim Sha Tsui syd for det polytekniske universitet indsamlet forsyninger, skriver mediet South China Morning Post.

Det er håbet, at forsyningerne - mad og vand - kan blive afleveret til demonstranterne, der opholder sig på universitetet, og man forhandler lige nu med politiet, bliver det oplyst af Lun Chi-wai fra generalforeningen for socialarbejdere i Hongkong.

- Det er vores plan at udvælge 20 repræsentanter, herunder socialarbejdere og lærere. Vi vil lade dem vide, at der er en risiko for at blive anholdt og for ikke at kunne forlade universitetsområdet igen.

- Vi håber, at politiet vil lade repræsentanterne komme ind, så de kan berolige personerne inde på området. De (repræsentanterne, red.) er helt rationelle og fredelige, siger han.

Lov blev opgivet, men demonstrationer er fortsat

Demonstranterne i Hongkong vandt den oprindelige kamp mod styret, da en lov om udlevering til Kina blev trukket endegyldigt tilbage 23. oktober. Det var den lov, der startede de nu seks måneder lange demonstrationer.

Alligevel er kampene fortsat. Demonstranterne har nemlig fem krav, som de fortsat ønsker indfriet, herunder blandt andet at demonstranterne ikke vil kaldes oprørere, og at Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, skal gå af.

Du kan læse mere om demonstranternes krav her:

Hovedvej barrikaderet

Hundredvis af demonstranter barrikaderer fortsat Nathan Road, der ligger nordvest for universitetsområdet. Det er en af hovedvejene gennem Kowloon-distriktet, hvor kampene mellem demonstranterne og politiet foregår.

Politiet har skubbet demonstranterne nordpå, og på billeder kan man se, hvordan demonstranterne gemmer sig under paraplyer, skriver CNN.

Demonstranter udenfor universitetsområdet har forsøgt at aflede politiets opmærksomhed fra universitetsområdet, så demonstranterne på universitetet kunne slippe væk uden at blive anholdt.

Massive ødelæggelser i Hongkong

Billeder fra det lokale Hongkong-medie South China Morning Post viser massive ødelæggelser i hele byen. Der ligger i mange distrikter i byen brosten og pæle overalt på vejene, tog er forsøgt sat i brand, det polytekniske universitet har været i brand, og butikker er vandaliseret, viser billeder.

154 er indtil videre blevet anholdt

I alt 154 personer i alderen 13 til 54 er i løbet af weekenden blevet anholdt sigtet for indbrud, optøjer og våbenbesiddelse.

Det oplyser Cheuk Hau-yip, der er leder af politistyrken ved Kowloon-distriket i Hongkong ifølge nyhedsbureauet AP på politiets daglige pressebriefing.

Han benyttede samtidig lejligheden til at opfordre demonstranterne på universitetsområdet til at overgive sig og møde retfærdighed, og han understregede, at de ikke har andre muligheder set i lyset af de seneste dages voldelige handlinger.

- Demonstranterne er også kriminelle. De må møde konsekvenserne af deres handlinger, sagde han. 

- Lige nu kan jeg ikke se, at de har andre muligheder end at overgive sig.

Mørket sænker sig over Hongkong

Kampene mellem demonstranter og kampklædt politi har i løbet af mandagen været sporadiske i Hongkong, mens mørket er ved at sænke sig. Klokken er 17.47 i Hongkong.

  • Demonstranter har siden torsdag barrikaderet det polytekniske universitet i Hongkong. Det sker efter, studerende i sidste uge havde barrikaderet sig på Chinese University of Hong Kong (CUHK).
  • Politiet har siden søndag morgen lokal tid forsøgt at rømme universitetet, men omkring 500 studerende opholder sig fortsat på universitetsområdet.
  • Politiet har mandag eftermiddag lokal tid brudt demonstranternes barrikader og befinder sig nu på universitetsområdet.
  • Samtidig er der kampe mellem demonstranter og politi i gaderne omkring universitetet.
  • Højesteret har afvist en lov om maskering, som blev indført i oktober. Regeringen har meddelt, at man ikke vil håndhæve loven, mens den seneste retsafgørelse bliver appelleret.
  • Politimyndighederne har meddelt, at man ikke vil afstå fra at skyde med skarpt mod demonstranterne, der kaster med brosten og molotovcocktails. Der bliver også brugt katapult samt bue og pil fra demonstranternes side.