Dagens overblik

Dagens overblik: Hongkong er en 'krigszone'

Mette Frederiksen er på besøg hos Emmanuel Macron, en ny type benzin er på vej, og så er gerningsmanden i Jens Stage-sagen blevet dømt.

En ny uge er i gang, og det betyder fem dage i træk med Dagens overblik.

Her er mandagens fem udvalgte historier fra TV 2.

Hongkong brænder

Ild, gummikugler, blod og vold. Hongkong stod mandag i brand, da kampene mellem demonstranter og politi kulminerede i og omkring Det Polytekniske Universitet i byen.

Demonstranter har forsøgt at flygte fra universitetet, hvor de ellers havde barrikaderet sig, men de blev standset af politiets tåregas. Siden har politiet belejret universitetet.

TV 2s Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Hongkong, kalder situationen lige nu for en "krigszone", og TV2s fotograf blev ramt af kasteskyts og måtte sys på hospitalet. Se her, hvilke våben demonstranterne benytter.

Mindst 66 er ifølge Røde Kors såret ved demonstrationerne mandag. Læs her, hvilke krav demonstranterne har til styret i Hongkong.

Mette Frederiksen til Macron: Asylsystemet skal ændres

Det nuværende internationale asylsystem er ”inhumant” og skal ændres grundlæggende.

Det var hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun mandag besøgte den franske præsident Emmanuel Macron i Paris.

- Vi er enige om, at det nuværende system for migration og asyl ikke fungerer. Jeg havde ikke nogle forventninger om, at vi blev enige om alt. Men vi er enige om, at vi bliver nødt til i fællesskab at få skabt et nyt system. Hvor det lander, tør jeg ikke sige noget om, sagde statsministeren efter mødet.

Også emner som grøn omstilling og NATO blev drøftet på mødet.

Ny type benzin fra årsskiftet

Når året skifter fra 2019 til 2020, skifter også tallet i det brændstof, mange bilister kører på. Fra 1. januar vil blyfri benzin nemlig hedde E10 i stedet for E5 og vil samtidig blive et grønnere alternativ.

Tallet ti betyder, at de danske benzinselskaber nu vil blande ti procent bioethanol i benzinen.

- Da der kommer dobbelt så meget bioethanol i, vil der bliver udledt mindre CO2. Vores beregninger viser, at det vil reducere udledningen med cirka 200.000 ton om året, siger teknik og miljøchef i Drivkraft Danmark, Michael Mücke Jensen.

Se her om din bil kan tåle det nye brændstof.

24-årig dømt for røgbombe mod Jens Stages lejlighed

En 24-årig mand er mandag blevet idømt et års ubetinget fængsel for have kastet en røgbombe mod fodboldspiller Jens Stages lejlighed. To andre blev idømt betinget fængsel i ni måneder.

I forbindelse med sagen har den 24-årige fortalt, at han ikke regnede med, at der var nogle hjemme, fordi Jens Stage skulle spille i København dagen efter.

- Jeg var sur over hans klubskifte, forklarede den dømte om årsagen til sin forbrydelse.

AGF har efter dommene givet de tre gerningsmænd livslang karantæne.

Boligejere får mindre skatteregning

Et bredt politisk flertal har besluttet, at 1200 boligejere, der på grund af fejl ikke er blevet opkrævet boligskat i mange år, slipper med at betale tre års boligskat.

Aftalen betyder også, at boligejere, der kan dokumentere, at de inden 1. januar 2019 har forsøgt at få rettet den fejlagtige eller manglende ejendomsvurdering, ikke skal efteropkræves ejendomsværdiskat.

Det samme gælder, hvis de kan dokumentere, at de har forsøgt at betale korrekt ejendomsværdiskat.

***

Det var mandagens nyhedsoverblik på en dag, hvor Danmarks Radio har offentliggjort, hvilke programmer der skal lukkes som en konsekvens af massive besparelser.

Der er en ny Dagens overblik i morgen med klaphat og EM-feber, efter vi naturligvis har triumferet i Dublin og sikret os EM-deltagelsen.