To firmaer involveret i svindel for millioner – 'Operation X' fandt uvidende direktør fuld i vejkant

Store dele af politiets efterforskning af Operation Greed er blevet lækket til 'Operation X'. Det viser sig, at sagen trækker tråde til Litauen.

Morten Spiegelhauer og hans litauiske kollega nærmer sig byen Tauragė, nogle timers kørsel fra Litauens hovedstad, Vilnius.

De leder efter en mand ved navn Sigitas Macilius, fordi han står angivet som direktør for to selskaber, der er involveret i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask, den såkaldte Operation Greed.

Selskaberne, Europas ApS og Europa Service ApS, solgte ydelser til 125 danske firmaer på falske fakturaer for mere end 40 millioner kroner. Ifølge fortrolige dokumenter fra politiets efterforskning af Operation Greed, som 'Operation X' har fået lækket, er der lavet skatteunddragelse for 17 millioner i de to selskaber.

Men ifølge den litauiske journalist, Miglė Krancevičiūtė, bor der ingen millionærer i Touragé, hvor de er på vej hen. Det er "a shitty town", forklarer hun.

Operation X: Grådighedens pris

Over to afsnit undersøger Operation X danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask - Operation Greed. Foruden de 17 tiltalte mænd har mange hundrede danske firmaer og en række danske banker været involveret i sagen. 

Første del af 'Operation X: Grådighedens pris' blev sendt tirsdag 26. november, mens anden del sendes tirsdag 3. december klokken 20 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Play.

Alligevel er det altså her, direktøren Sigitas Macilius ifølge oplysninger fra de lækkede dokumenter befinder sig.

Får fat i direktør over telefonen

Da Morten Spiegelhauer og Miglė Krancevičiūtė ankommer til lejlighedskomplekset fra sovjettiden, hvor Sigitas Macilius skulle bo, er han ingen steder at finde.

De fanger ham efterfølgende over telefonen, og det lader til, at det er den rigtige mand, de har fundet frem til. Den litauiske journalist spørger ham, om han har været direktør for danske selskaber.

- Ja, måske, svarer han.

Jeg arbejder en smule, men jeg lever ikke. Så simpelt er det

Sigitas Macilius

Men samtalen fører ikke meget andet med sig. Sigitas Macilius er svær at forstå. Han må gentage sig selv mange gange, før Miglė Krancevičiūtė forstår ham. Han virker meget fuld.

Det lykkes alligevel journalisten at få Sigitas Macilius' adresse, og de aftaler at mødes der.

Fuld direktør bløder fra hovedet

Men heller ikke på den nye adresse er den litauiske direktør at finde, da Morten Spiegelhauer og hans kollega når frem.

En kvinde viser dem indenfor i Macilius' lejlighed, og her bliver det tydeligt for dem, at det udelukkende er på papiret, at Sigitas Macilius er direktør for de selskaber, som har administreret en kæmpe millionomsætning i Danmark.

Ude foran huset sker der pludselig noget. Kvinden, der også bor der, har hørt noget ude ved vejen.

Det er Sigitas Macilius. Han sidder ude i vejkanten og bløder fra hovedet, da han er faldet og har slået sig. Han er så fuld, at han ikke kan stå på sine ben.

De aftaler, at Morten Spiegelhauer og hans kollega skal komme tilbage dagen efter, når han er blevet ædru, for at lave interviewet.

Stort flyttefirma var kunde

Ud af de 125 danske firmaer, som Sigitas Macilius på papiret har haft som kunder, optræder blandt andet et velkendt flyttefirma. Navnet er BFT Logistik A/S, og firmaet har tidligere været i 'Operation X's søgelys, fordi de ansatte fik dele af deres løn sort. I dag er det under konkurs.

I dokumenterne har 'Operation X' blandt andet adgang til de fakturaer, som Sigitas Macilius' selskab har sendt til BFT Logistik A/S. Her fremgår, at der er indkøbt for i alt 392.548 kroner.

Men Sigitas Macilius har aldrig hørt om BFT Logistik A/S, fortæller han under interviewet den følgende dag.

Han har ganske rigtigt været i Danmark for at arbejde, men det var som håndværker.

Han kender heller ikke noget til de dokumenter, som Morten Spiegelhauer har medbragt fra Danmark, hvor hans navn fremgår.

- Jeg har ikke skrevet under på noget, siger han.

Sigitas Macilius er meget berørt af situationen. Han har haft det svært, siden sagen begyndte, og selvom han går lidt til hånde på gårdene i landsbyen, er tingene ikke helt, som han kunne ønske sig.

- Jeg arbejder en smule, men jeg lever ikke. Så simpelt er det, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Ifølge anklagemyndigheden har svindlen kun kunnet lade sig gøre, fordi mange hundrede danske firmaer enten har ønsket at hvidvaske penge, snyde med moms, slippe for at betale skat eller dække over sort arbejde.

Tidligere direktør afviser kendskab til ulovligheder

'Operation X' har kontaktet en lang række af de danske selskaber, som har handlet med Sigitas Macilius’ firmaer. En del af selskaberne er gået konkurs eller er under konkursbehandling, men mange er stadig aktive.

Ingen af dem har ønsket at stille op til et interview, men i mails og over telefonen benægter flere af selskaberne, at de har modtaget fiktive fakturaer og hvidvasket penge gennem Europas ApS og Europa Service ApS.

Det lykkes dog Morten Spiegelhauer at finde Thomas Wallin, der er den tidligere direktør i virksomheden BFT Logistik A/S, der i dag er under konkurs. Han kender ikke nogen Sigitas Macilius, fortæller han.

Morten Spiegelhauer fortæller ham, at Sigitas Macilius er den eneste registrerede ansatte i det selskab, som han har sendt betalingen for fakturaerne til. Den tidligere direktør fastholder, at han har modtaget arbejdskraft for sin betaling, men han kan ikke forklare, hvem der har leveret den.

- Det aner jeg ikke. Det har jeg ikke nogen holdning til.

Men kan du så forklare, hvem I har haft kontakt med?

- Det kan jeg ikke huske på stående fod, siger Thomas Wallin.

Den tidligere direktør har efterfølgende sendt en mail til 'Operation X', hvor han skriver, at han ikke har kendskab til de påståede ulovligheder i form af fiktive fakturaer, skatteunddragelse, momsunddragelse og hvidvask.

Flere litauiske stråmænd

Sigitas Macilius er ikke vendt tilbage til Danmark for at arbejde som håndværker, som han gjorde, inden sagen begyndte.

Foruden Macilius er fire andre mænd fra Litauen blevet indsat som stråmænd i centrale selskaber i svindel- og hvidvasksagen. De fortæller samstemmende til 'Operation X', at de ikke aner, at de har været direktører i selskaberne i Danmark.

Ifølge Anklagemyndigheden er stråmændene uvidende om den hvidvask, som politiet mener er foregået i selskaberne.

'Operation X' undersøger i to afsnit Danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask. Se 'Operation X - grådighedens pris del 1' tirsdag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.