Operation X

Flere hundrede danske firmaer er involveret i historisk svindelsag - 'Operation X' afslører hvem og hvordan

'Operation X' har fået fingrene i tusindvis af hemmelige dokumenter fra politiets efterforskning i den såkaldte Operation Greed.

17 mænd sidder på anklagebænken i danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, ’Operation Greed’. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de er en del af et organiseret kriminelt netværk, som har stået bag skattesvindel og hvidvask for over 500 millioner kroner.

Men der kunne have siddet mange flere på anklagebænken i Retten i Glostrup. For i lækkede dokumenter kan 'Operation X' se, at omkring 900 danske firmaer spiller en central rolle i sagen.

De har nemlig benyttet sig af netværkets hvidvaskmølle ved at betale 5158 fiktive fakturaer, lyder det fra anklagemyndigheden. Alligevel er ingen af de danske firmaer hverken sigtet eller tiltalt i sagen.

Hidtil har det ikke været kendt for offentligheden, hvem de mange hundrede danske firmaer er. Men det kan 'Operation X' nu give et unikt indblik i.

Hemmelige dokumenter afslører firmaer

Redaktionen har fået fingrene i mange tusinde fortrolige dokumenter i sagen, som blandt andet tæller interne undersøgelser fra skattemyndighederne og hundredvis af fakturaer og kontoposteringer i sagen.

Operation X: Grådighedens pris

Over to afsnit undersøger Operation X danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask - Operation Greed. Foruden de 17 tiltalte mænd har mange hundrede danske firmaer og en række danske banker været involveret i sagen. 

Første del af 'Operation X: Grådighedens pris' blev sendt tirsdag 26. november, mens anden del sendes tirsdag 3. december klokken 20 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Play.

Ud fra de oplysninger sætter 'Operation X' navn på de firmaer, redaktionen har fundet frem til er involveret med beløb over en halv million kroner. Det gælder 103 af de omkring 900 firmaer.

En kortlægning viser, at det primært er firmaer inden for transport-, rengørings- og håndværkerbranchen.

Tidligere på året forklarede specialanklager ved Københavns Politi Maria Cingari til Ritzau, at det handler om ressourcer, når de omkring 900 danske firmaer ikke er en del af retssagen.

- Man kan måske godt undre sig over, at selskaberne ikke er tiltalt. Forklaringen er ressourcer. Så skulle vi sidde med omkring 1000 tiltalte, og det kan vi på ingen måde håndtere, sagde Maria Cingari.

Den forklaring undrer Jakob Dedenroth, der er advokat og direktør i den uafhængige rådgivningsvirksomhed Revisorjura.dk, sig over.

- Hvis anklagemyndigheden mener, at der kunne rejses sager mod de mange selskaber, så krænker det da retsfølelsen, at det ikke sker, blot fordi der er tale om et stort antal lovovertrædelser. Det kan jo ikke være sådan, at blot man er tilstrækkelig mange, som har begået den samme forbrydelse, så slipper man fri, siger han.

Anklagemyndigheden har ikke ønsket at stille op til interview med 'Operation X', men i en mail svarer Københavns Politi på, hvorfor ingen af de danske firmaer sidder på anklagebænken:

- Dette afventer udfaldet i Greed-sagen og skattemyndighedernes afgørelser, skriver politiet.

Anklagemyndigheden vil altså ikke udelukke, at der kan rejses sigtelser og tiltaler i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Stort flyttefirma involveret

'Operation X' har været i kontakt med en lang række af de danske firmaer, der ifølge politiet har benyttet sig af netværkets hvidvaskmølle.

Et af dem er transportfirmaet BFT Logistik A/S, som også tidligere har været i 'Operation X’s søgelys, og som i dag er gået konkurs. I de lækkede dokumenter er nogle af de fakturaer, som transportfirmaet har modtaget fra de centrale svindelselskaber i sagen.

Men fakturaerne er ifølge politiet falske.

For selskaberne, der er afsender på fakturaerne, har ikke haft nogen ansatte, der kan have udført det arbejde, der er faktureret for. Der har ingen reel drift været i selskaberne, direktørerne var indsat uden deres viden, og selskaberne har hverken betalt moms eller skat.

Anklagemyndigheden mener, at der slet og ret er tale om såkaldte skraldespandsselskaber, som er stiftet med ét formål - at snyde skattemyndighederne.

Af et andet dokument fremgår det, hvordan transportfirmaet BFT Logistiks tidligere direktør bestilte fakturaer af en af de 17 tiltalte i sagen.

  1. Thomas Wallin

    Kan du sende en regning på 1302 timer af 245,00 plus moms? Lagertimer september. Til BFT...

På en af de telefoner, politiet har beslagt og gennemgået, har det været muligt at læse en krypteret Whatsapp-besked, som er sendt fra direktørens telefon til en af de tiltalte fra hvidvasknetværket.

Da Morten Spiegelhauer opsøger den tidligere direktør Thomas Wallin for at spørge til Whatsapp-beskeden, fortæller han, at det er helt normal praksis.

- Vi sender jo til alle vores samarbejdspartnere - vognmænd og lagerfolk - ud hver måned, hvad de skal fakturere, og hver uge, hvad de skal fakturere, siger han.

Efterfølgende har Thomas Wallin sendt en mail til 'Operation X', hvor han skriver, at han ikke har kendskab til de påståede ulovligheder i form af fiktive fakturaer, skatteunddragelse, momsunddragelse og hvidvask.

Samtlige af de 17 tiltalte i 'Operation Greed'-sagen nægter sig skyldige.

'Operation X' undersøger i to dokumentarer danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask. Se ‘Operation X - grådighedens pris del 1’ tirsdag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.