De skulle holde morgenfest i en kælder – men hvad der skete derfra, har de forskellige forklaringer på

Offer og tiltalte i en sag om voldtægt har forskellige versioner af, hvad der skete. Uden fældende beviser må dommeren vurdere, hvem der taler sandt.

De mødte hinanden foran Mulligans i Roskilde, hvor den dengang 19-årige pige var i byen med sin veninde. Hun stod udenfor og røg en smøg, da to fyre - Wassim Hajress og hans kammerat - kom hen for at tale med hende.

De kendte ikke hinanden, men snakken gik lystigt. Mændene havde taget kokain, inden de mødte kvinden. De talte om, hvem de var, og hvor de kom fra. Kvinden husker, at mændene sagde, de begge var 25 år og havde kærester. Derfor tænkte hun heller ikke, at det var underligt, da de to mænd spurgte, om hun ville med hjem til Wassim Hajress’ lejlighed i Roskilde og drikke videre.

ANONYMITET

Den dengang 19-årige kvinde er anonym af hensyn til hendes sikkerhed. Hendes fulde identitet er redaktionen bekendt. 

- Jeg tænkte lige kort ”skal jeg, skal jeg ikke?”. Men jeg følte mig tryg i situationen, fordi der ikke var nogle flirtende intentioner. De lagde ikke an på mig eller noget, siger kvinden.

- Hendes veninde kørte hjem, og så gik vi i 7eleven og købte noget sprut, siger Wassim Hajress.

Klokken var næsten blevet halv seks om morgenen, før de steg ud af taxaen foran Rønnebærparken 52 i Roskilde 14. april 2018. De følgende timer skete der noget, der er endt med at blive centrum for en retssag.

Sagen blev en af de omkring 200.000 straffesager, som hvert år bliver behandlet af de danske domstole. Men i flere af sagerne er der ikke noget afgørende bevis, som dommeren kan læne sig op ad. Her handler det i stedet om at vurdere, hvem der taler sandt. Offeret eller den tiltalte.

I Station 2-programmet 'Sex eller voldtægt?' giver den dengang 19-årige kvinde og Wassim Hajress deres versioner af, hvad der skete i kælderen under Rønnebærparken i Roskilde den aprilmorgen i 2018.

Overvågningsbilleder fra opgangen viser, at den 19-årige kvinde, Wassim Hajress og den anden mand ankom til Rønnebærparken 52 klokken halv seks om morgenen. Video: Julie Kragh Thisgaard

De ville holde morgenfest, men endte i kælderen

Da taxaen var kørt, gik de alle tre op til Wassim Hajress’ lejlighed, men inden han nåede at få nøglen i låsen, åbnede hans gravide kæreste døren. Hun var vred og ville hverken lukke kvinden eller den anden mand ind i lejligheden. I stedet smækkede hun døren i igen.

- Wassim var meget frustreret og spurgte i en vred tone, om vi ikke kunne gå ned i kælderen og ryge en smøg, siger kvinden.

Når den ene ikke kunne mere, så byttede de. Så stod den anden bare og kiggede på, mens jeg græd

Den dengang 19-årige kvinde

Hun tænkte, at så kunne hun ringe til sin mor og bede om at blive hentet, mens han faldt til ro. Så de gik ned i kælderen, hvor der var tre rum på hver side af gangen. De satte sig på gulvet i det bagerste rum.

- Vi sad over for hinanden, hende på den ene side og os to fyre på den anden side. Vi havde jo købt noget vodka og lidt, som vi drak, da hun kom op med sådan et sexspil på sin telefon, siger Wassim Hajress.

Herfra har Wassim Hajress og kvinden forskellige forklaringer på det videre forløb. De er enige så langt, at der fandt et samleje sted i kælderen. Men mens kvinden meldte de to mænd til politiet for at have voldtaget hende, fastholder mændene, at der var tale om frivilligt samleje.

Det ene førte til det andet, og så var de nøgne

Ifølge Wassim Hajress fandt kvinden spillet ”Jeg har aldrig…” frem på sin telefon. Det går ud på, at der kommer et udsagn op på skærmen – og hvis man så har gjort det, der står, skal man drikke af sin drink. Det kan være spørgsmål af mere eller mindre seksuel karakter.

Wassim husker, at de spillede med spørgsmål som ”har du prøvet at være utro?” og ”har du bollet hende bagfra?”. Undervejs spurgte han grinende kvinden, om ikke de to mænd skulle smage hendes bryster.

- ”Jo, hvorfor ikke?”, sagde hun. Så snavede min ven med hende, mens jeg ragede hende på patterne og sådan, siger Wassim Hajress og forklarer, hvordan det ene førte til det andet.

Kort tid efter var de nøgne i kælderrummet, hvor de ifølge Wassim Hajress havde sex.

Men under samlejet blev den dengang 19-årige kvinde pludseligt ked af det. Hun fik dårlig samvittighed, fordi hun havde en kæreste, og derfor ville hun ikke fortsætte med at have sex. Så Wassim Hajress og hans ven stoppede.

Hun lukkede øjnene og ventede

Men sådan oplevede den dengang 19-årige kvinde ikke de tidlige morgentimer i kælderen. Ifølge hende handlede spørgsmålene i ”Jeg har aldrig…”-spillet ikke om utroskab og analsex.

- Man kan vælge tre niveauer, og jeg tog det mildeste – så der var altså ikke spørgsmål, som virkelig var seksuelle, siger hun.

Jeg ville ikke beskyldes for noget, jeg ikke havde gjort. Jeg tænkte, at jeg ikke havde noget at være bange for, når jeg intet havde gjort. Så selvfølgelig tog jeg på stationen

Wassim Hajress

Mens de spillede, satte Wassim Hajress sig over ved siden af hende. Kvinden følte, at det var for nærgående, så hun bad ham om at sætte sig tilbage ved siden af sin kammerat. Men i stedet for at gøre det rejste han sig frustreret op og begyndte at råbe. Hun rejste sig også op og tændte en cigaret.

Ifølge kvinden kom Wassim endnu en gang hen til hende og prøvede at kysse hende. Men da hun endnu engang afviste ham, trak han hendes strømpebukser ned. Hun forsøgte at holde fast i dem, mens hun begyndte at græde og bad ham om at stoppe.

- Han fik mig så ned på knæ. Jeg skulle give ham oralsex, men det havde jeg ikke lyst til, så jeg blev ved med at vende mit hoved. Og så tog han fat i mit hår og kastede mit hoved tilbage i en betonvæg. Jeg kunne ikke rigtig se eller høre noget i et par minutter, fordi det var et rigtig hårdt slag. Så jeg gjorde det. Han var jo voldelig, siger hun.

Jo mere modstand hun gjorde, jo værre blev det for hende.

- Når den ene ikke kunne mere, så byttede de. Så stod den anden bare og kiggede på, mens jeg græd.

Til sidst indså hun, at hun var nødt til at vente på, at det var overstået. Så hun lukkede øjnene og ventede på, at de to mænd var færdige med at voldtage hende.

Hun glemte sin mobil og løb tilbage

Da det hele var overstået, greb kvinden sit tøj og sine ting og løb ud af kælderen og ud på vejen. Hun følte sig blottet. Da hun mærkede i sine lommer efter sin telefon, fordi hun ville ringe efter sin mor, gik der et sug igennem hendes krop. Den var der ikke.

- Det er bare løgn! Den ligger nede i kælderen, tænkte hun.

Hun havde hverken sit hævekort eller nogle penge, og hun vidste ikke, hvor hun var. Først ledte hun efter nogen på gaden, som kunne hjælpe hende og ringe til politiet, men da hun ikke kunne finde nogen, tænkte hun, at hun var nødt til at få fat i sin telefon. Det var den eneste mulighed for at komme væk. Så hun gik tilbage til opgangen og ringede på alle dørtelefonerne for at komme ind. Wassim Hajress kom og åbnede døren, og kvinden gik ned i kælderen efter sin telefon.

Noget, der ifølge Wassim Hajres taler for, at det ikke var en voldtægt, der skete i kælderen.

- Hvis jeg var blevet voldtaget, så ville jeg gå væk og råbe og skrige. Men selvfølgelig sidder hun i retten og spiller uskyldig og bange og siger, at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre. Hold nu op, siger han.

Til politistationen

Kvinden forlod opgangen igen og ringede efter sin mor. Hun nåede ikke at sige noget, før gråden tog over. Det eneste, hun kunne sige, var, at hun var i Rønnebærparken og ville hentes nu.

Da kvindens mor kom frem, steg datteren ind i bilen. De talte ikke om, at hun var blevet voldtaget, men hun siger, at hun med det samme kunne se, at moren forstod, der var sket noget, hun ikke ville have. Moren sagde, at det var vigtigt, de kørte på politistationen med det samme, så hun kunne anmelde det. Det ville datteren ikke. Hun var træt, havde hovedpine og følte sig beskidt. Hun ville hjem og i bad med det samme, så hun bare kunne sove. Men moren holdt fast.

Det er min erfaring, at i voldtægtssager, hvor den tiltalte tidligere er dømt for voldtægt, spiller det en rolle

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat

På vej ned ad gaden i Rønnebærparken mødte de Wassim Hajress og hans ven, som stod på fortovet. Kvinden sagde ikke til sin mor, at det var de to, hun havde været sammen med de seneste timer. Moren rullede vinduet ned for at spørge de to mænd, om de vidste, hvem der boede der, hvor hendes datter lige havde været til fest.

Wassim Hajress svarede, at datteren havde været sammen med ham og vennen, og at der ikke var sket hende noget. Alligevel fastholdt moren i, at de skulle anmelde voldtægten. Det sagde hun til mændene, inden hun rullede vinduet op igen og kørte mod politistationen i Roskilde.

Da Wassim Hajress hørte, at moderen ville køre den dengang 19-årige kvinde til politiet, så hun kunne melde det, sagde han til sin ven, at de skulle tage på politistationen med det samme.

- Jeg ville ikke beskyldes for noget, jeg ikke havde gjort. Jeg tænkte, at jeg ikke havde noget at være bange for, når jeg intet havde gjort. Så selvfølgelig tog jeg på stationen, siger Wassim Hajress.

Flere voldtægtsdomme bag sig

Wassim Hajress og hans ven blev ikke varetægtsfængslet den aprilmorgen, men senere blev de tiltalt for at have slået og voldtaget kvinden.

Da sagen var for byretten i Roskilde kom det frem, at det ikke var første gang, Wassim Hajress er blevet anklaget for voldtægt. Han er tidligere dømt for to voldtægter og et voldtægtsforsøg i løbet af de seneste 20 år. Wassim Hajress selv fastholder, at det ikke er sket.

- Jeg har aldrig voldtaget nogen, og det er 100 procent. Jeg har haft forskellige danske kærester, som også kan sige, at jeg aldrig har voldtaget dem, siger han.

Til spørgsmålet om, hvordan det kan være, at han gentagne gange er blevet anklaget og dømt for voldtægter, svarer han:

- Man spørger ikke, hvorfor hun er gået med os ned i kælderen, eller hvorfor hun fandt sex-appen frem. Hvorfor spørger folk ikke om det? Det er kun mig. I kommer jo også kun tilbage til mig og siger "du er dømt for det og det, så hvorfor skal vi tro på dig?".

- Det er jo at dømme folk på forhånd. Så har jeg ikke en jordisk chance i retten, siger Wassim Hajress.

Den dengang 19-årige kvinde har tænkt på, at nogle måske vil undre sig over, at hun gik med mændene.

- Nogle tænker måske "Hvorfor gik hun med to fremmede fyre ned i en kælder? Så var hun jo også selv ude om det". Men jeg gik jo ikke med dem, fordi vi skulle hygge eller noget intimt. Vi gik kun ned i kælderen, fordi Wassim skulle falde lidt ned, fordi han stadig var oprevet, siger hun.

Har tidligere domme en betydning?

Ifølge formand for dommerforeningen, Mikael Sjöberg, bør Wassim Hajress’ tidligere domme ikke have betydning for vurderingen af, hvorvidt han er skyldig i denne sag.

- Man afgør skyldsspørgsmålet helt isoleret og uden at se på, om der er tidligere domme. En domsmand må ikke tænke, at hvis han har gjort det før, så har han nok gjort det igen. Det har først betydning, hvis man skal fastsætte en straf, siger Mikael Sjöberg, der ikke selv har været dommer i denne sag.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har heller ikke været involveret i Wassim Hajress’ sag. Men hun har været forsvarer i mange lignende sager, og hun har en anden oplevelse af tidligere dommes betydning end Mikael Sjöberg.

- Det er min erfaring, at i voldtægtssager, hvor den tiltalte tidligere er dømt for voldtægt, spiller det en rolle. Men fordi man én gang har kørt over for rødt eller én gang har lavet et tyveri, så er det jo ikke sådan, at man altid er færdselssynder eller altid er tyveknægt, siger Mette Grith Stage.

Troværdigheden blev altafgørende

Otte måneder efter byturen på Mulligans faldt der endelig dom i sagen. Wassim Hajress havde anket byrettens dom, men også Østre Landsret kendte Wassim Hajress og den anden mand skyldig i voldtægt.

Retten lagde vægt på, at den dengang 19-årige kvindes forklaring var troværdig, sammenhængende og detaljeret, ligesom den – i modsætning til de to gerningsmænds forklaringer – passede på de tekniske beviser, der var i sagen.

Blandt andet hang den godt sammen med, at overvågningsbilleder fra opgangen viste, hvordan hun rettede på sit tøj på vej ud fra kælderen. Der blev også fundet iturevne strømpebukser på stedet, som passede med kvindens forklaring.

Seks timer efter kvinden blev hentet i Roskilde af sin mor, blev hun undersøgt på en retsmedicinsk afdeling. Her fandt lægerne blå mærker på albuerne, hudafskrabninger på knæene og to rifter i hendes underliv. Men de fandt ingen skader i hovedet på kvinden, som kunne tyde på, at hun havde været udsat for vold, sådan som hun havde forklaret.

Alligevel dømte retten Wasim Hajress skyldig i at have slået hendes hoved ind i væggen under voldtægten.

Wassim Hajress fik tre år og 11 måneders fængsel – fem måneder mere, end han fik i Retten i Roskilde - og blev udvist af Danmark for bestandigt.

Den anden mand fik 2,5 års fængsel. Retten lagde vægt på, at han ikke var tidligere straffet, samt at han havde været mere tilbageholdende under voldtægten. Manden har ikke ønsket at medvirke i artiklen, men i retten lignede hans forklaring Wassim Hajress'.

Du kan se 'Station 2: Sex eller voldtægt?' på TV 2 torsdag klokken 20.50 eller nu på TV 2 Play.