Retssagen mod Britta Nielsen - dag 6

Hvad skete der? Retssagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen fortsatte i dag. Her kom det blandt andet frem, at hendes døtre besøgte hendes bankboks samt hvorfor Britta Nielsen pĂĽ Google søgte efter, hvordan man opretter en fond i Sydafrika. Undervejs brød Britta Nielsen sammen, da hun skulle fortĂŚlle om, hvorfor hun begyndte at tage penge fra Socialstyrelsen.

Denne liveblog opdateres ikke lĂŚngere.

Retten er hĂŚvet

Nima Nabipour er nu fÌrdig med sin oplÌsning og retten hÌves øjeblikkeligt. Dagens retsmøde er altsü slut, og vi siger tak til vores lÌsere for de mange spørgsmül. Vi vender tilbage 22. november, nür retssagen fortsÌtter - ifølge retsformanden primÌrt med vidneførsel.

Spørgsmül

Dorthe Markussen:

Viser Britta (efter din vurdering) oprigtige tegn pü skam? Som mor til en handicappet søn, forarger denne sag mig enormt.

Svar:

Hej Dorthe

Jeg er jo ikke psykolog, men det er tydeligt, at det er svÌrt at tale om hendes familie og hendes børn. Og hendes skam overfor det arbejde, hun fortÌller, hun holdt af.

Med venlig hilsen Janni Pedersen

OplÌsningen fortsÌtter mens dommere følger nøje med

Beklager de fĂĽ opdateringer - det skyldes, at Nima Nabipour fortsat lĂŚser op af revisionsrapporten.

Under oplÌsningen sidder Britta Nielsen tilbagelÌnet og kigger frem for sig. Retsformand Vivi Sønderskov Møller og de to domsmÌnd følger nøje med i teksten pü skÌrmen. Anklager Lisbeth Jørgensen styrer den computer, hvorfra skÌrmen vises - hun scroller med i takt med at Nima Nabipour lÌser teksten op.

I øjeblikket lĂŚses dele af rapporten op, der allerede har vĂŚret offentliggjort. Det blev de den 1. marts, da rapporten blev offentliggjort sammen med Kammeradvokatens undersøgelse.

SidstnĂŚvnte fandt, at der ikke kunne stilles nogen tjenestelig ansvarlig for svindlen i Socialstyrelsen udover Britta Nielsen selv.

Retsmødet var sat til at slutte 15.30, men er altsü nu güet en smule over tid.

Er Britta blevet mentalundersøgt, spørger

Spørgsmül

Morten Juul :

KÌre Janni, er Britta blevet mentalundersøgt, eller er det kun gÌldende ved personfarlig kriminalitet? Venlig hilsen Morten

Svar:

Hej Morten

Nej det tror jeg ikke, hun er. Du har ret. Som udgangspunkt er det personer, der har begüet personfarlig kriminalitet, der bliver underkastet en mentalundersøgelse.

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Er Britta stadig mørkhüret, spørger

Spørgsmül

Tine:

Er hun stadig mørkhüret?

Svar:

Hej Tine. 

Nej hun har et lyst/grüt halvkort bølget hür.

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Hvordan vil sagen fortsÌtte, spørger

Spørgsmül

Louise Pedersen:

Hvor mange retsdage er der endnu afsat, og hvad skal disse dage bruges pĂĽ?

Svar:

Hej Louise.

Der er afsat tre dage endnu. Til vidner og til procedure. Men de taler om at tage lørdag den 30. november i brug for at nü det hele, hvis retformanden kan fü kaldt personale fra retten ind og arbejde. De nÌste par dage skal bruges til vidner. Det er tidligere arbejdskolleger, og sü kunne jeg forstü pü hendes forsvarer, at han overvejer, at hendes døtre skal vidne. Og sü bliver der nok sat to dage af til procedure. En dag til hver.

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Er det muligt at fü fat i nogle af pengene, spørger

Spørgsmül

Randi Hansen:

Er det ikke muligt at fü fat i nogle af alle de penge, som er overført til datterens stutteri i form af salg af heste og sü videre?

Svar:

Hej Randi.

Kurator har jo set, hvad der er at inddrive af aktiver. Og her indgür det ikke. Det gør hendes hus i Sverige, Sydafrika, biler, pensionsopsparing og noget indestüende pü konti. Sü vidt vi ved, har der ikke vÌret noget at inddrive i forhold til datterens virksomheder.

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Hvordan reagerer sønnen, spørger

Spørgsmül

Heidi kyed:

Hej Janni, hvordan ser sønnen ud i dag? Reagerer han, nür hans mor fortÌller om sin barndom f.eks., eller da hun undskyldte? Hvordan er hans kropssprog?

Svar:

Hej Heidi.

Han sidder lidt tilbagetrukket bag sin forsvarsadvokat. Han blev berørt, da hans mor fortalte om, hvordan hun mente, at han blev jagtet af os fra pressen og blev anholdt af politiet i lufthavnen i Sydafrika. 

Med venlig hilsen Janni Pedersen

OplĂŚsning af revisionsrapport fortsĂŚtter

Forsvarsadvokat Nima Nabipour lÌser fortsat op af PwC's eksterne revisionsundersøgelse. Han fokuserer primÌrt pü de 13 kontrolsvagheder i Tilskudsadministrationen.

Det handler blandt andet om, at det har vĂŚret muligt for brugere af sagsbehandlingssystemet TAS at fravĂŚlge kontroller.

Først og fremmest konkluderer rapporten, at Britta Nielsens svindel har vĂŚret mulig pĂĽ grund manglende funktionsadskillelse mellem personer med adgang til at ĂŚndre i tilskudsmodtageres stamdata.

Dette lĂŚgger sig tĂŚt op ad Britta Nielsens forklaringer tidligere i dag.

Hvilken dom kan vi forvente, spørger

Spørgsmül

Søren Munch Jørgensen:

Hvad han man forvente i dom? Jeg tÌnker pü Stein Bagger. Det var betydelig mere. 831 milioner. Venlig hilsen Søren

Svar:

Hej Søren

Det har du ret i, jeg stod selv i mange timer ved retten i Lyngby i juni 2009. Han fik syv ĂĽrs fĂŚngsel. Det er op til domsmandsretten at tage stilling til, hvor lang en straf, Britta Nielsen skal have. Men her mener man, at det er en skĂŚrpende omstĂŚndighed, at det er penge, der skulle gĂĽ til de svage i samfundet, at svindlen er foregĂĽet over sĂĽ lang tid, og at hun løbende har ĂŚndret metoder i sin svindel. Jeg ved, at domsmandsretten har sat den 2. og 3. december af til at votere, sĂĽ omkring der fĂĽr vi nok kendelsen og straf.

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Hvad ville du spørge Britta Nielsen om, spørger

Spørgsmül

Bjarne L. Weng:

Janni Pedersen, Hvilke to spørgsmül vil du som professionel journalist stille BN netop nu, hvis du kunne? God reportage, mü vÌre anstrengende. Mvh BLW

Svar:

Hej Bjarne.

Hun har jo faktisk svaret pĂĽ det meste. Men nĂĽr hun gør sĂĽ meget ud af sammen med sin forsvarer at fortĂŚlle, hvor nemt det var at svindle, sĂĽ tror jeg, at jeg ville spørge hende, om det er en undskyldning. Jeg har ogsĂĽ kontanter liggende derhjemme skødesløst, men det betyder jo ikke, at mine gĂŚster bare stjĂŚler dem. Jeg tror ogsĂĽ, jeg vil gĂĽ ind i hendes forbrug, og ikke mindst hvordan det har vĂŚret at leve dette dobbeltliv. 

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Hvordan fremstür Britta Nielsen, spørger

Spørgsmül

Andreas Løvig Borg:

Hvordan fremstĂĽr Britta Nielsen i dag? TrĂŚt, ked af det, frustreret, ligeglad?

Svar:

Hej Andreas. 

Hun har fortalt meget klart om manglende kontrolsystemer i Socialstyrelsen. Om, hvordan man reelt løj overfor Rigsrevisionen om de forskellige roller, de ansatte havde. Om, hvordan hun og andre administrative medarbejdere bare fandt lederens stempel i en skuffe, nĂĽr ansøgninger skulle godkendes. Ifølge hende med kontorchefens godkendelse. Men da hun skulle forklare om, hvorfor hendes søn blev anholdt i lufthavnen i Sydafrika i slut oktober sidste ĂĽr, brød hun sammen. Og da hun beskrev sin barndom, der var fattig med en psykisk syg mor og en foged, der kom pĂĽ besøg, brød hun sammen. Det gjorde hun ogsĂĽ, da hun til sidst forsøgte at undskylde overfor sin familie, sine børn, sit job og sin kolleger. 

Med venlig hilsen Janni Pedersen

Rapport peger pĂĽ manglende funktionsadskillelse

Den korte pause er slut. Britta Nielsen er tilbage i retslokalet. Hun grĂŚder stadig, da hun sĂŚtter sig ned pĂĽ sin vante plads ved siden af sin forsvarsadvokat. Hendes forklaring er slut.

Nima Nabipour gür nu videre i sit forsvar og har i den forbindelse kaldt et dokument op pü skÌrmen. Det er revisionsundersøgelsen af Tilskudsadministrationen, der er blevet udarbejdet af revisionsfirmaet PwC, umiddelbart efter at svindlen blev opdaget.

Nima Nabipour lĂŚser op fra afsnittet om vurdering af kontrolmiljø, der beskriver revisorernes fund af mangler af kontroller i Tilskudsadministrationen. 

- Vi kan konstatere, at den vĂŚsentligste ĂĽrsag til, at det har vĂŚret muligt for BN (Britta Nielsen, red.) at gennemføre de formodede besvigelser mod Tilskudsadministrationen, har vĂŚret manglende funktionsadskillelse mellem personer med adgang til at ĂŚndre i tilskudsmodtageres stamdata, herunder kontonumre og personer, stĂĽr der blandt andet.

I alt oplister rapporten 13 kontrolsvagheder, som Britta Nielsen har udnyttet direkte og indirekte.

Ønskede en anden barndom for sine børn

Lige inden pausen spurgte Nima Nabipour sin klient, om der ligger andet til grund til svindlen end den økonomiske pressede situation, Britta Nielsen i gür forklarede var ürsagen til, at hun begyndte svindlen.

Til dette svarede Britta Nielsen grĂŚdende, at hun gerne ville give sine børn den barndom, hun ikke selv havde. Hun ville sikre dem økonomisk tryghed.

 - Da det gik dĂĽrligt i vores økonomi, begyndte jeg at tage penge. Jeg har haft en barndom, der har vĂŚret meget utryg. Jeg har haft en fattig barndom, hvor vi ikke kunne betale regningerne, og nĂĽr fogeden kom, blev vi bedt om at vĂŚre stille, os tre søskende.

- Min mor var psykisk syg og var tit pĂĽ Middelfart Hospital for at blive afgiftet, fordi hun tog for meget nervemedicin. Jeg Ă¸nskede ikke det samme for mine børn, sĂĽ da min økonomi kuldsejlede, ønskede jeg ikke, at mine børn og min mand skulle opdage det.

- Det startede med smü beløb, og jeg ønskede ikke at blive ved, men jeg kunne ikke stoppe.

- Jeg ville ønske, jeg kunne nøjes med at sige undskyld

Britta Nielsen grĂŚder. Hun siger, at hun hele tiden har vĂŚret klar over, at det hun har gjort, er forkert.

- Jeg er sĂĽ ked af det, og jeg ville ønske, jeg kunne nøjes med at sige undskyld, men det kan jeg ikke. Jeg vil sige undskyld til mine børn og til mine kolleger og mit arbejde.

Hun bryder helt sammen. Nima Nabipour har ikke flere spørgsmül, og der er nu fem minutters pause.

- Jeg holdt af mit arbejde

Hvorfor havde du interesse i, at der blev fulgt op pĂĽ disse regnskaber, vil Nima Nabipour gerne vide.

- Jeg kunne godt lide mit arbejde, jeg var rigtig rigtig glad for mit arbejde. Jeg sagde ogsü til min chef, at vi ikke kunne holde til at arbejde over - aftener og weekender. Og mine børn sagde ogsü, at de ville ringe til min chef og sige, jeg skulle vÌre derhjemme.

- Det kan lyde underligt, at jeg tog penge fra mit arbejde, men jeg holdt af mit arbejde og var pligtopfyldende og ville gerne rydde op i systemerne, siger Britta Nielsen. 

Hendes stemme knĂŚkker.

Der blev ikke fulgt op pĂĽ tilskudsmodtagere, siger tiltalt

Britta Nielsen forklarer, at tilskudsmodtagere skal afrapportere til Socialstyrelsen, nĂĽr projektet er afsluttet.

- Det er en dokumentation af, at det, de har søgt penge til, ogsĂĽ er det, der har brugt dem pĂĽ, siger Britta Nielsen.

- Fulgte man op pü, om der kom afrapporteringer?, spørger Nima Nabipour.

- Nej.

- Hvis man havde gjort det, sĂĽ ville man have set, at dine fiktive projekter var en ren tom skald?

- Ja, svarer Britta Nielsen, der pĂĽpeger, at mange af styrelsens store sager aldrig er blevet lukket.

Der var ikke tid til at sĂŚtte gang i bevillinger, siger Britta Nielsen

Britta Nielsen er nu güet mere ind i temaet omkring stort arbejdspres i Socialstyrelsen. Selvom ledelsen var klar over presset, og selvom der blev tilført fem-seks flere medarbejdere, hjalp det ikke.

- Fordi vi fik en rÌkke nye opgaver. Vi løb lige sü stÌrkt som før, siger hun.

Britta Nielsen nĂŚvner blandt andet, at der var penge, der af politikerne blev afsat pĂĽ finansloven, som ofte ikke blev givet til nogen projekter.

- Ofte brugte man dem ikke. Der var mange bevillinger, der ikke kom i gang, fordi vi ikke havde tid til at udmønte dem, lyder det.

Britta Nielsen: Elever kunne lave faglige sagsbehandlinger

PĂĽ skĂŚrmen foran tilhørere og presse beder Nima Nabipour anklageren vise en afhøringsrapport fra en tidligere afhøring af Britta Nielsen foretaget af politiets efterforskere.

Forsvarsadvokaten stiller en rĂŚkke spørgsmĂĽl til sin klient om det, hun ifølge afhøringsrapporten sagde dengang. 

Hun bekrÌfter, som der stür i afhøringsrapporten, at arbejdspresset var stort i Socialstyrelsen - derfor blev ogsü elever og studerende givet roller, de ikke skulle have haft.

- Elever blev tildelt en rolle eller et login, sĂĽ de ogsĂĽ kunne lave faglige sagsbehandlinger, siger Britta Nielsen.