Flugtforsøg fra DDR trak overskrifter i Danmark
Christoph Sender mistede næsten hele sin familie under flugten fra DDR. Først mange år efter kunne han tale om det
I 28 år holdt Berlinmuren andre ude og østtyskerne inde. Og dét fik mange til at tage flugten.
Herunder forsøgte 6000 at krydse Østersøen mod Vesten - i mange tilfælde lykkedes det ikke, og i de værste tilfælde kostede det liv.
Ét af forsøgene blev foretaget i 1977 af den dengang 16-årige Christoph Sender, der sammen med sine forældre, to mindre søstre og familiens hund flygtede i to kajakker. En flugt, der endte med at trække store overskrifter i Danmark på grund af det tragiske udfald.
Kun Christoph Sender og hans mor nåede at sætte deres fødder på fast grund igen.
I dag nærmer han sig 60, og der skulle gå mange år, før han kunne tale om flugten og dermed få svar på, hvorfor hans forældre valgte at tage familien med på den risikable tur, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.
I efterretningstjenestens søgelys
Det spørgsmål har nemlig fyldt meget hos den tidligere østtysker. For han husker sin barndom i DDR som god, og han blev først indviet i forældrenes flugtplaner få uger forinden.
Men han har aldrig rigtig forstået, hvad der drev forældrene til at prøve at sejle de 45 kilometer over Østersøen.
Familien havde gentagne gange ansøgt om at rejse ud af DDR, men lige så mange gange fået afslag. Og deres vedholdenhed havde placeret dem i søgelyset hos Stasi, sikkerheds- og efterretningstjenesten i DDR.
Efterretningstjenesten truede forældrene med at fjerne deres børn og sende dem på børnehjem.
Overlevede ikke det kolde vand
Med den trussel hængende over hovedet så forældrene ingen anden udvej. Fordelt i de to kajakker begav de sig ud på havet, og planen var at nå til Danmark.
Christoph Sender, moren og hunden i den ene kajak. Faren og søstrene i den anden.
Men forældrene havde undervurderet Østersøen. Bølgerne kastede kajakkerne rundt, og der gik ikke længe, før de begyndte at tage vand ind, husker Christoph Sender.
- Vejret var noget dårligere, end mine forældre havde formodet. Bølgerne var garanteret to meter høje, og det er en kajak alt for lille til, siger han.
Bådene begyndte at tage vand ind, hvilket blev skæbnesvangert for familien.
- Vi havde næsten ingen chance for at få vandet ud af bådene igen. Da én af de høje bølger slog ind over bådene, rejste den ene af mine søstre sig op. Det førte til, at kajakken kæntrede, og alle faldt ned i den kolde Østersøen, og det var nærmest dødsdommen for alle, siger han.
Christoph Senders far og små søstre overlevede ikke mødet med det to-tre grader kolde vand og druknede.
For sent til at redde resten af familien blev de opdaget af en dansk DSB-færge, som sejlede dem til Slesvig-Holsten.
Dansk forfatter fik ham til at åbne op
Det er en tragedie, man aldrig rigtig kommer sig over, og Christoph Sender valgte gennem store dele af sit liv at fortrænge det, fortæller han.
Først da den danske forfatter Jesper Clemmensen begyndte at skrive bogen 'Flugtrute - historien om "den usynlige mur" mellem DDR og Danmark under Den Kolde Krig' begyndte han at åbne op og grave i årsagerne.
I dag forstår han godt, hvorfor forældrene valgte, som de gjorde, men han tror ikke, at de havde en ide om, hvor farlig deres plan rent faktisk var.