Dagens overblik: 89-årig får politibeskyttelse – "Hun ville passe godt i en fin, lille forbrændingsovn"

16x9
89-årig holocaust-overlever må leve under politibeskyttelse på grund af omkring 200 daglige trusler. Arkivfoto. Foto: Andreas Solaro / Scanpix Denmark

Kommunerne skærer på børneområdet. Ombudsmanden går ikke ind i DAB-sag. Kendt rapper tjekker datters jomfruhinde og befolkningsrekord på dansk ø.

Velkommen til dagens overblik.

Nedskæringer på børneområdet

Regeringen og støttepartierne diskuterer, hvordan der kommer flere pædagoger, men 27 kommuner vil skære på området.
Regeringen og støttepartierne diskuterer, hvordan der kommer flere pædagoger, men 27 kommuner vil skære på området. Foto: TV 2 Danmark

En opgørelse fra pædagogernes fagforbund, BUPL, viser, at 27 kommuner har indgået budgetforlig, der indebærer besparelser på daginstitutionerne.

Det sker på trods af, at politikerne på Christiansborg netop nu diskuterer, hvordan vi får flere voksne ind på stuerne. Regeringen og kommunerne indgik ellers en økonomiaftale, der kompenserer kommunerne for udgifter på grund af det stigende børnetal.

Hos BUPL kalder de det ekstremt bekymrende, at kommunerne vælger at spare, når situationen er så kritisk. Den holdning deler de hos Red Barnet, der i kølvandet på TV 2-dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’ udtalte, at der er behov for at gøre noget drastisk.

Se kortet over, hvilke kommuner der sparer, her.

89-årig får politibeskyttelse

Liliana Segre må leve med politibeskyttelse, fordi hun kæmper for en kommission mod højreekstremisme.
Liliana Segre må leve med politibeskyttelse, fordi hun kæmper for en kommission mod højreekstremisme. Foto: Claudia Greco / Ritzau Scanpix

Liliana Segre er en af verdens tilbageværende holocaust-overlevere, efter hun klarede sig gennem et ophold i udryddelseslejren Auschwitz som teenager. Men nu kræver det politibeskyttelse at holde hende i live.

Den 89-årige kvinde modtager nemlig omkring 200 trusler fra højreekstremister, hvoraf flere er dødstrusler, hver eneste dag. Alt sammen fordi hun kæmper for en ny regeringskommission, der skal sætte hårdt ind mod netop højreekstremisme.

Italien oplever i disse år en større bølge af højreekstreme bevægelser, der har set en opblomstring med blandt andet det tidligere regeringsparti Lega og Silvio Berlusconis parti, Forza Italia. Sidstnævnte har en af efterkommerne af landets tidligere diktator Benito Mussolini, som assisterede Adolf Hitler med Holocaust, siddende i EU-parlamentet.

Ombudsmanden siger nej

Det skabte en heftig debat, da radiostationen Loud vandt DAB-udbuddet.
Det skabte en heftig debat, da radiostationen Loud vandt DAB-udbuddet. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Det skabte ikke så lidt debat, da Radio Loud vandt udbuddet om den nye DAB-kanal foran henholdsvis Radio24syv og DK4 Radio, og flere partier har ment, at Folketingets Ombudsmand burde tage sagen op.

Men det kommer ikke til at ske. Det oplyste fungerende ombudsmand Henrik Bloch Andersen fredag.

Han mener, at radiokanalen Loud ud fra vurderingerne vandt udbuddet klart, og det, der efterfølgende er kommet frem omkring udbuddet, har ikke givet ham grund til at indlede en undersøgelse af sagen.

Rapper tjekker datters ’jomfruhinde’

Rapperen T.I. tjekker årligt sin datters 'jomfruhinde'.
Rapperen T.I. tjekker årligt sin datters 'jomfruhinde'. Foto: Frederic J. Brown / Scanpix Denmark

FN’s menneskerettighedskommission og Verdenssundhedsorganisation (WHO) vil bandlyse ’mødomstests’, fordi det anses som "medicinsk unødvendigt og ofte både smertefuldt, ydmygende og traumatiserende". Og fagfolk er over en bred kam enige om, at den såkaldte ’jomfruhinde’ intet siger i forhold til, om kvinder har haft samleje eller ej.

Det ændrer dog ikke på, at den 39-årige rapper T.I. hvert eneste år hiver sin nu 18-årige datter med til lægen for at få en gynækologisk undersøgelse, der skal fastslå, om hendes ’jomfruhinde’ er intakt.

Det har sendt superstjernen ud i et gevaldigt stormvejr på de sociale medier. Både fra almindelige borgere, der finder det ekstremt grænseoverskridende, og fra fagfolk, der uden held forsøger at overbevise T.I. om, at det ikke giver nogen mening.

Flere indbyggere på dansk ø end i Jylland

Der bor nu flere mennesker på Sjælland end i Jylland.
Der bor nu flere mennesker på Sjælland end i Jylland. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Den største danske ø, Sjælland, oplever en stor befolkningstilvækst. Faktisk bor der nu for første gang nogensinde flere mennesker på øen, end der gør i hovedlandet.

Det er særligt området omkring København og omegnskommunerne, der tiltrækker nye borgere. I hovedstadskommunen alene har de fået 106.103 af de cirka 190.000 borgere, der er flyttet til Sjælland gennem de seneste ti år.

I alt bor der nu 2.642.180 personer i Jylland og 2.646.379 personer på Sjælland.

***

Det var dagens overblik.

På en dag, hvor svenskerne fandt to sunkne orlogsskibe fra 1600-tallet. Det ene menes at være et søsterskib til det berømte svenske orlogsskib ’Vasa’, som dog var den danske kong Christian Firtals kongeskib ’Sophia Amalia’ langt underlegen.

Vi læses ved på mandag. Rigtig god weekend.