Station 2

TV 2 finder stjålne nazi-klenodier hos samler

Station 2 går undercover og finder uerstattelige danske nazi-dokumenter skjult hos en privat samler.

På væggen kigger Hitler ned fra et portræt. Det lille lokale er pakket med reoler med bøger og biografier om soldater og andre i tysk tjeneste før og under Anden Verdenskrig. Overalt står nips og genstande dekoreret med hagekors og den tyske ørn.

Politimanden Martin Q. Magnussen er af Station 2 udstyret med skjult kamera og taget hjem til en samler, som han har fået et tip om, skulle ligge inde med arkivalier, stjålet fra Rigsarkivet i perioden fra 2009 til 2012.

Martin Q. Magnussen afslørede i 2012 Danmarkshistoriens største arkivtyverier, hvor to tyve stjal effekter fra Rigsarkivet, der hovedsageligt stammede fra retsopgøret mod danske soldater i tysk tjeneste.

Efter noget snak viser samleren af sig selv nogle af de effekter, som Martin Q. Magnussen og Station 2 har fået et tip om, at han kunne ligge inde med. De er fra en straffesag mod en dansker, som burde befinde sig i Rigsarkivets samling.

- Der er afhøringsrapport og det hele. Stempler og hele lortet. Det er fremlagt i Københavns Byret den 1. september 1945, 22. afdeling, lyder det fra samleren.

FAKTA OM NAZITYVERIET

I oktober 2012 blev to mænd anholdt og sigtet for omfattende tyverier fra Rigsarkivet.

Mændene blev i maj 2013 dømt for – fra 2009 til 2012 - at have stjålet cirka 1000 arkivalier tilhørende Rigsarkivet. De fleste var dokumenter med tilknytning til de mange danskere, der kæmpede for Nazityskland. 

Rigsarkivet meldte efter dommen i 2013 ud, at stort set alle stjålne arkivalier var fundet og ville komme tilbage på plads. 

I december 2018 måtte Rigsarkivet erkende, at flere tusinde dokumenter fortsat befinder sig hos samlere eller på det sorte marked. 

Den midaldrende samler viser også et sort/hvidt-portrætfoto af en dansker i tysk uniform. Den unge mand på billedet kigger lige frem for sig fra en svunden tid. Soldaterbilledet er taget, før han blev straffet for at gå i tysk tjeneste.

Under snakken om sjældne og kostbare dokumenter nævner samleren selv, at han har købt sagsakterne af en af de to tyve, der i 2013 blev dømt for at have stjålet mere end 1.000 effekter fra Rigsarkivet.

Da Martin Q. Magnussen efterfølgende går på Rigsarkivet og undersøger, om dokumenterne med sikkerhed er stjålet fra de gulnede arkivkasser på Rigsarkivet, bliver det bekræftet, at det var tyvekoster, han blev forevist.

- Det er jo flået ud af mappen, kan han konstatere.

Station 2 henter dokumenter

De to tyve blev i 2013 hver især idømt omkring to års fængsel. Rigsarkivet har sidenhen hævdet, at alle de kostbare dokumenter var tilbage på plads.

Men Martin Q. Magnussen kunne ikke få det til at passe med sine observationer i samlermiljøet. Derfor har han i årevis brugt al sin fritid på at grave i sagen og skrive på en bog. Anstrengelserne førte til, at arkivet i december 2018 offentliggjorde en redegørelse, hvor de erkendte, at tusindvis af stjålne arkivalier stadig florerede i samlermiljøet.

Rigsarkivet har aldrig været ude og aktivt eftersøge effekterne i samlermiljøerne, og Station 2 sætter sig for at skaffe de originale dokumenter tilbage på hylderne, hvor det hører til. Martin Q. Magnussen aftaler derfor et nyt møde med samleren, men denne gang er det Station 2’s journalist, der dukker op i stedet.

- Jeg er journalist på TV 2. Vi har kendskab til, at du har nogle af de der dokumenter (stjålne, red.) liggende.

- Det passer så ikke, siger samleren.

- Ham du venter på, Martin. Ham har vi faktisk arbejdet meget sammen med. Han besøgte dig på et tidspunkt. Og du viste ham nogle dokumenter, du stadig havde liggende fra Rigsarkivet.

- Nej, siger samleren.

Station 2 viser manden billeder af ham selv med de stjålne dokumenter i hånden.

- Det her det ligner i hvert fald dig. Og her sidder du og viser sagen, siger journalisten.

Samleren ser overrasket ud.

- Den sag – er den stjålet? Det vidste jeg ikke. Seriøst, det vidste jeg ikke. Den kan du bare tage med. Jeg handler sgu ikke i ond tro. Jeg anede ikke, den var derinde fra, udbryder han og rækker sagen til Station 2’s journalist.

Tilbage på hylden

Rigsarkivet skriver i deres rapport fra december 2018, at de vil overvåge det åbne marked for at finde tyvekosterne. Arkivets vicedirektør Ole Magnus Mølbak Andersen fortæller, at det ikke ved egen hjælp er lykkedes for dem at finde eller bringe noget tilbage. Dokumenterne er tilsyneladende på et ’mørkt’ samlermarked.

- Tilhørende Kbh. Byret 22. Afd. Det er et eksempel på at ting heldigvis kommer tilbage. Så tak for det, siger han, da Station 2 afleverer dokumenterne til ham.

Station2 viser programmet: ’Det store nazikup’ torsdag klokken 20.50 på TV2.