Millionsvindel i Socialstyrelsen

Retssagen mod Britta Nielsen - dag 4

Hvad skete der? Retssagen mod den svindeltiltalte Britta Nielsen fortsatte, men ikke som forventet med hendes forklaring. Det skyldtes, at hendes forsvarsadvokat ikke mente, hun skulle forklare sig, når anklagemyndigheden ikke havde sendt ham alle sagens akter. Noget anklagemyndigheden selv mente, de havde gjort. Dagen blev dog brugt på at gennemgå bevismaterialet mod Britta Nielsen.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ikke flere spørgsmål

Der var meget at notere her til sidst, så Janni Pedersen nåede desværre ikke at besvare flere spørgsmål. Vi er tilbage i retssal 60 igen klokken 9.30 den 11. november.

Retsmødet slutter

Retsmødet er nu slut, og vi lukker ned herfra. Tak fordi I læste med!

Forsvarsadvokat har ingen ledige dage

Forsvarsadvokaten har ikke nogen ledige dage i november og december. Retsformanden har ikke tid før den sidste halvdel af januar, da hun er bortrejst i starten af måneden.

Anklager Kia Reumert foreslår i yderste konsekvens at tage en lørdag i brug.

Forsvarer Nima Nabipour bliver af retsformanden bedt om at gå hjem og overveje, hvilke dage der kunne blive relevante - om han kan få flyttet nogle retsmøder, han allerede har planlagt.

Forsøger at finde dato for ekstra retsdage

Anklagerens bevisførelse er nu slut.

Retsformand Vivi Sønderskov Møller er nu sammen med forsvarsadvokat Nima Nabipour og anklagerne ved at finde ud af, om der kan findes ekstra retsdage, i tilfælde af at Britta Nielsen vil udtale sig.

Nima Nabipours kalender er svær at finde huller i.

 

Anklager fremviser Google-søgninger

Anklageren fremviste en række internet-søgninger, som Britta Nielsen foretog, imens hun var eftersøgt. Det var blandt andet:

"Hvor skal man afsone straf på 6 år?"

"Hvordan opretter man en fond i Sydafrika?"

"Hvor opbevarer man smykker i Sandton (bydel i Johannesburg, Sydafrika, red.)?"

Købte bil til ældste datter

Fra Britta Nielsens konto er der købt en bil af mærket Range Rover Evoque TD4 hos en forhandler i Birkerød for i alt 611.000 kroner.

Bilen blev købt til Britta Nielsens ældste datter, Karina Jamilla Hayat.

Et udtræk fra bilregistret viser, at bilen blev omregistreret i slutningen af september i 2018, hvor Britta Nielsen er mistænkt for svindel, således at den har fået ny ejer.

Millioner af kroner til datters selskaber i Tyskland og Holland

Til Tyskland er der overført i alt 24,8 millioner kroner. Overførslerne begynder i 2009 og slutter i 2012 - en periode, hvor Britta Nielsens yngste datter, Nadia Samina Hayat, driver hestevirksomhed i Tyskland. Overførslerne er sket til både datterens private konto og virksomhedskonto.

Fra 2012 overføres der 6,2 millioner kroner til konti i Holland - langt størstedelen til Britta Nielsens yngste datters hestevirksomhed i landet.

Hvad brugte hun i Sydafrika?

Nu gennemgås de penge, der er blevet overført og brugt i Sydafrika. Der er foretaget en lang række overførsler, der begynder i juli 2007. Så bliver der løbende overført store beløb - omkring 100.000 eller 200.000 kroner i hver overførsel.

Det fortsætter frem til 2015. Så er der en pause i overførslerne frem til septemper 2018, hvor der sker to nye overførsler. Anklageren påpeger, at det er væsentligt, fordi det er i denne periode, at svindlen bliver opdaget.

Øvrigt forbrug på 24,8 millioner kroner

Britta Nielsen havde et øvrigt forbrug på 24,8 millioner kroner fra 1997 til 2018, forklarer Lisbeth Jørgensen. 

Der er eksempelvis en udgift til bolig på 150.000 kroner og et køkken til 100.000 kroner.

Desuden har hun foretaget mastercard-hævninger og -køb for seks millioner kroner i samme periode.

Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, afbryder og spørger, om der en særlig grund til, hvorfor anklagemyndigheden ønsker at fortælle om Britta Nielsens privatforbrug. Lisbeth Jørgensen mener, det er relevant at give retten et indblik i.

TV 2 har tidligere forsøgt at samle et overblik over, hvor nogle af pengene er endt:

 

Anklager: Hævede 25 millioner kroner i kontanter

Fra 1997 til 2018 har Britta Nielsen hævet 25 millioner kroner i kontanter fra forskellige af sine konti fra pengeautomater i Danmark.

De lange, lange kontoudtog på skærmen viser, at hun oftest hævede 15.000 kroner, nogle gange mange gange dagligt. Op til flere 100.000 kroner på månedsbasis, forklarer anklager Lisbeth Jørgensen.

Hvor er pengene henne?

Gennemgangen af dokumentationen fortsætter nu, og anklager Lisbeth Jørgensen overtager mikrofonen fra sin kollega Kia Reumert.

Anklageren begynder med at vise et diagram over pengetransaktioner til forskellige lande, virksomheder og personer, herunder alle tre børn samt en svigersøn.

Det er nu pengesporet, der er i fokus.

Bogholderen fra Roskilde undrede sig over Britta Nielsen

Det handler om sagen, der endte med at fælde Britta Nielsen. Det er en sag fra Roskilde Kommune. En medarbejder i kommunen opdager, at der mangler 69.047 kroner i en overførsel.

Han skriver i en mail til en kollega i kommunen, at han ikke forstår de forklaringer, han har fået af Britta Nielsen.

Det drejer sig om medarbejderen Søren Madsen, som TV 2 tidligere har fortalt om:

 

Sagsbehandler undrer sig

Anklageren fortæller, at i dagene op til at Britta Nielsen bliver opdaget, skriver en sagsbehandler til Britta Nielsen, at hun ikke kan finde regnskab på en given sag.

Der er altså nogen, der er ved at finde ud af, at tingene ikke går op.

Sagsbehandleren skriver, hun kan se, at Britta Nielsen har tjekket regnskabet. På dette tidspunkt er Britta Nielsen sygemeldt og derfor ikke på arbejde.

Til dette svarer Britta Nielsen i en mail: "Ring til mig med (smiley)".

Anklager: Britta Nielsen snød handicap-forening

Der er også sket svindel med midler til Cystisk Fibrose Foreningen, lyder det fra anklageren. Foreningen anmodede i 2017 om at overføre et tilskud til budgettet året efter på grund af et aflyst familiekursus.

Til dette svarede Britta Nielsen i en mail, at det ikke kunne lade sig gøre. Kort efter blev beløbet overført til Britta Nielsens private konto. Det drejede sig om 36.322 kroner.

Hun dækkede ifølge anklageren over svindlen ved at skrive e-mails til en ikke-eksisterende e-mailadresse. Der er tale om længere mails med forklaringer og instruktioner til både tilskudsmodtagere og egne kollegaer.

Anklager: Britta Nielsen tog penge fra finansloven

Anklager Kia Reumert godtgør nu for, hvordan Britta Nielsen fik del i penge, der blev uddelt på finansloven til et projekt vedrørende stofmisbrugere i Københavns Kommune.

Det skete, da en medarbejder fra Københavns Kommune skrev og spurgte til en rate af tilskuddet, man mente, man havde fået for meget. Der blev ikke svaret på mailen, men det ses i Socialstyrelsens system, at der blev overført penge til Britta Nielsens konto svarende til det beløb, Københavns Kommune troede, de havde modtaget for meget.

Britta Nielsens initialer gennemgås

Fremlæggelsen af dokumentationen fortsætter nu, og det handler i første omgang om de initialer, Britta Nielsen ifølge anklagemyndigheden benyttede under svindlen. Der er igennem årene tale om bogstavkombinationerne DPBRI, DPBNE, BNIE. 

Grunden til, at det er vigtigt at vide dette, er, at disse initialer benyttes i de systemer, som anklager Kia Reumert gennemgår skærmbilleder fra.

Pausen er slut

Så er vi tilbage på vores pladser bagerst i retslokalet. Britta Nielsen er kommet ind, det samme er hendes søn Jimmy Hayat, som lige nu fører en samtale med sin mors advokat Nima Nabipour, imens vi venter på, at dommerne kommer ind.

Tak for de mange spørgsmål

For at Janni Pedersen lige kan nå at få sig en skive rugbrød, inden retssagen fortsætter, kommer der ikke flere svar på spørgsmål her i pausen. Vi vender tilbage klokken 13. Fortsæt endelig med at stille spørgsmål - så ser vi, hvor mange vi når.

Hvorfor har forsvaret ikke styr på papirerne endnu, spørger

Spørgsmål

Lone Quottrup:

Nu gennemgår man dokumenter i dag. Hvad skal der ske i morgen, og hvorfor får forsvarsadvokaten ikke snart styr på papirerne? Det er det rene tovtrækkeri.

Svar:

Der skal ikke ske noget i morgen, for det er først 11. november, der er næste retsmøde. Og forsvarsadvokaten kan først få styr på papirerne, når han har dem. Han har bedt om yderligere papirer. Og da han først fik oversættelserne på de papirer, han har modtaget, i går, har han ikke nået at vende dem med sin klient. Derfor har han rådgivet hende til først at udtale sig 11. november.

Med venlig hilsen

Janni Pedersen

Kan retsformanden få råd udefra, spørger

Spørgsmål

Bruno jensen:

Må retsformanden undervejs i en domsmandsret rådføre sig med andre byretsdommere? Jeg tænker mest på procesuelle komplicerede spørgsmål.

Svar:

Hej Bruno

I retten er det retsformanden, der bestemmer. Men der er intet, der forhindrer hende i at tale med sine kolleger efter retsmødet.

Med venlig hilsen

Janni Pedersen