Dagens overblik: Hareide forsvarer Zanka efter t-shirt-sag

16x9
Åge Hareide mener ikke, at Zanka havde noget valg. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Regeringen dropper besparelser på friskoler, otte er anholdt i morbid sag fra England, og John Bercow har råbt "order" for sidste gang.

Regeringen dropper besparelser på friskoler

Landets friskoler kan ånde lettet op. Et forslag om besparelser på dem bliver ikke til noget.
Landets friskoler kan ånde lettet op. Et forslag om besparelser på dem bliver ikke til noget. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Regeringen dropper nu forslaget om besparelser på landets friskoler. Det fortæller finansminister Nicolai Wammen (S) til TV 2.

- Jeg må bare konstatere, at der ikke er opbakning til vores forslag blandt de partier, som vi forhandler med. Derfor kommer forslaget ikke til at være en del af forhandlingerne fra nu af, siger han.

Regeringen ønskede at skære i det statslige tilskud til fri- og privatskoler, så de fik cirka 2994 kroner mindre per elev om året.

I alt ville regeringen tage 300 millioner kroner fra friskolerne og bruge dem på folkeskolen i stedet.

Hele blå blok, Enhedslisten og Radikale Venstre var imidlertid imod en beskæring af tilskuddet til friskolerne.

New Delhi hårdt plaget af forurening

En mand krydser en vej i New Delhi. Forureningen i byen påvirker skoler og nu også lufttrafikken.
En mand krydser en vej i New Delhi. Forureningen i byen påvirker skoler og nu også lufttrafikken. Foto: Jewel Samad / Ritzau Scanpix

Indiens hovedstad, New Delhi, har længe været kendt som en af verdens mest forurenede. Men selv efter indiske forhold er millionbyen særligt hårdt plaget lige nu.

En tung smog har lagt sig som et tæppe over New Delhi, og den lave sigtbarhed medførte forsinkelser i flytrafikken, ligesom 37 fly, herunder mindst ét internationalt fly, søndag måtte guides væk fra den indiske hovedstad.

Samtidig er skoler i området blevet beordret til at holde lukket indtil tirsdag grundet den farlige luft.

De 50 mest forurenede byer i verden ligger i fire lande i Asien. Det er Indien, Bangladesh, Pakistan og Kina, som præger en måling af de byer med den mest sundhedsskadelige luftkvalitet.

Otte personer anholdt i sag om lig i lastbil

Premierminister Boris Johnson lagde i sidste uge blomster til ære for de 39 personer, der blev fundet døde i en lasbil øst for London.
Premierminister Boris Johnson lagde i sidste uge blomster til ære for de 39 personer, der blev fundet døde i en lasbil øst for London. Foto: Stefan Rousseau / Ritzau Scanpix

Politiet i Vietnam har anholdt otte personer, som menes at have forbindelse til en sag fra Storbritannien, hvor 39 mennesker blev fundet døde i en lastbil.

Personerne menes at være del af en menneskesmuglerring.

- Baseret på vores oplysninger om de mistænkte vil vi sætte gang i en efterforskning, der skal udrydde de her grupper, der på ulovlig vis bringer folk til Storbritannien, siger en lokal politichef til Vietnams statslige nyhedsbureau, VNA.

Samtidig arbejdes der fortsat på at identificere de 39 ofre. Søndag ankom vietnamesiske embedsmænd til Storbritannien med dna-prøver, som giver svar til de efterladte.

De 39 omkomne personer blev fundet øst for London i en lastbils køletrailer, hvor temperaturen kan komme ned på minus 25 grader.

John Bercow har råbt 'order!' for sidste gang

Order. John Bercow er blevet kendt for sin karakteristiske måde at samle det britiske parlament på.
Order. John Bercow er blevet kendt for sin karakteristiske måde at samle det britiske parlament på. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Efter mere end ti år som formand for det britiske parlament har 56-årige John Bercow råbt sit karakteristiske "order, order" for sidste gang.

Hele 14.000 gange er det blevet til i løbet af det seneste årti, når han har forsøgt at mane parlamentsmedlemmerne til ro.

Han trådte tilbage 31. oktober efter at have styret parlamentet igennem de dramatiske og ophidsede debatter om Brexit.

Mandag skal det britiske underhus vælge, hvem der skal være parlamentets nye formand, og hidtil har ni kandidater meldt sig på banen.

Hareide forsvarer Zanka

Mathias 'Zanka' Jørgensen og resten af Fenerbahce-spillerne med den omdiskuterede t-shirt inden opgøret mod Denizlispor 20. oktober.
Mathias 'Zanka' Jørgensen og resten af Fenerbahce-spillerne med den omdiskuterede t-shirt inden opgøret mod Denizlispor 20. oktober. Foto: Aa/abaca / Ritzau Scanpix

Mathias Zanka Jørgensen kom i sidste uge i unåde på de sociale medier, da et billede af ham og resten af Fenerbahce-mandskabet begyndte at florere.

Spillerne bar en trøje, som mange anså for at være propaganda for Tyrkiets militære aktioner. Derfor undrede mange sig over Zankas beslutning om at hoppe i trøjen.

Selv om landstræner Åge Hareide forstår harmen, forsvarer han nu Zanka. Efter Hareides overbevisning havde han ikke noget valg.

- Hvis Fenerbahce har et forhold til Tyrkiets øverste mand, kan det være svært for Zanka at stille sig uden for klubben. Du kan falde i unåde med fans og klubben selv, siger Hareide.

Zanka har fortsat ikke kommenteret sagen selv.