Brexit

Sådan forløb dagens valgdrama

Hvad skete der? Parlamentets folkevalgte stemte ja til premierminister Boris Johnsons lovforslag om at holde parlamentsvalg 12. december.

Hvad sker der nu? Briterne skal med al sandsynlighed til valg to uger før jul.

Det vedtagne lovforslag skal nu behandles og godkendes i Overhuset, men det ventes at ske uden problemer. 

Vedtages det, opløses parlamentet om en uge - og valgkampen er i gang.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Johnson: - Det bliver et hårdt valg

Boris Johnson snakker kort med pressen efter aftenens store sejr i Underhuset, hvor hans forslag om valg 12. december blev vedtaget med over 400 stemmers flertal.

- Det bliver et hårdt valg, men vi vil gøre det bedste, vi kan, siger premierministeren.

 

Boris Johnson modtages som en helt af sine egne

Storbritanniens premierminister hev en sjælden sejr i Underhuset hjem ved at vinde denne afstemning om parlamentsvalg 12. december i Storbritannien.

Derfor blev han modtaget med stor begejstring, da han mødtes med 1922-komitéen - De Konservatives svar på en folketingsgruppe - efter afstemningen.

Konservative parlamentsmedlemmer hujede og slog i bordene, da han kom ind af døren til deres møde efter afstemnininge, skriver avisen the Guardian.

Parlamentet ventes opløst om en uge - så er der valgkamp

Den Konservative leder af Underhuset, Jacob Rees-Mogg, siger til Sky News, at parlamentet ventes opløst onsdag i næste uge - forudsat at lovforslaget godkendes i Overhuset.

Liberale Demokrater: Vores bedste chance for at standse Brexit

Leder af de De Liberale Demokrater, Jo Swinson, er meget klar på valg.

- Dette valg kan bestemme fremtiden for flere generationer i dette land. Det er vores bedsste chance for at vælge en regering, der kan stoppe Brexit, siger hun efter afstemningen.

- De Liberale Demokrater er det mest markante parti, der kæmper for at blive i EU, og vores manifesgt er at standse Brexit.

Derudover siger hun, at hun er partiets kandidat til premierminister.

- Dette land fortjener bedre en Boris Johnson og Jeremy Corbyn.

Labour: Valg er "en chance for at transformere vores land"

Labour har udsendt denne meddelelse fra leder Jeremy Corbyn efter aftenens afstemning, der endte med et overbevisende flertal for valg 12. december.

- Dette er vores chance for at skabe et land for de mange og ikke for de få, skriver Labour med henvisning til De Konservatives politik, som i deres øjne gavner de rige briter mest.

- Dette valg er en chance, der kun kommer en gang for en hel generation, til at forandre vores land.

 

Dagens debat i morgen? For en gangs skyld handler den ikke om Brexit

Den Konservative Jacob Rees-Mogg rejser sig om som den første og annoncerer regeringens planer for debat i Underhuset for i morgen. Og for første gang i lang tid handler det ikke om Brexit.

I stedet skal den handle om Grenfell Tower - det højhus der på rekordtid blev omslugt af flammer i sommeren 2017 i en brand, der kostede 72 mennesker livet.

Derudover sagde han, at han vil komme med flere punkter i morgen. Formentlig punkter om en kommende valgkamp i forventningen om, at lovforslaget bliver godkendt i Overhuset denne uge.

 

Storbritanniens folkevalgte stemmer ja til valg

Storbritannien skal med al sandsynlighed til valg 12. december.

Det sker, efter at premierminister Boris Johnson vandt afstemningen om sit lovforslag om valg med 438 stemmer for et valg og 20 stemmer imod.

Det er et overbevisende flertal på 418 stemmer.

Valget er dog ikke udskrevet endnu. Lovforslaget skal gennem Overhuset først, men de fleste forventer, at den proces forløber uden problemer, da det er et simpelt lovforslag om valg i december uden nogen vedtagne ændringsforslag.

Parlament stemmer om valg 12. december

- Division!, råber parlamentsformand John Bercow.

Parlamentet stemmer nu om premierminister Johnsons lovforslag om et valg 12. december.

Johnson kan nøjes med et almindeligt flertal på 320 stemmer for at få vedtaget sit forslag om valg. Vedtages forslaget, skal det videre i Overhuset, hvor det skal behandles og godkendes.

Johnson vinder afstemning: Valgdato fortsat 12. december

Regeringen har vundet afstemningen, og valgdatoen er fortsat 12. december.

Det sker, efter at parlamentet har forkastet Labours forslag om at ændre valgdatoen til 9. december med 295 stemmer for og 315 imod.

Parlamentet mangler stadig at stemme om selve lovforslaget, før det kan afgøres, om briterne skal til valg i december eller ej.

 

Nu stemmer de om valgdato

- Division!, råber en af parlamentsformand John Bercows assitenter.

Dermed er parlamentets medlemmer sendt ud for at stemme om ændringsforslaget fra Labours leder, Jeremy Corbyn, om at ændre valgdatoen i Johnsons lovforslag om parlamentsvalg fra den 12. december til 9. december.

De Liberale Demokrater og De Skotske Nationalister har allerede sagt, at de stemmer for.

Johnson anklager parlamentet for at "blokere alt"

Premierminister Boris Johnson har tweetet, kun 20 minutter før aftenens afgørende afstemning ventes at begynde.

- Parlamentet og Jeremy Corbyn har blokeret alt - vi har brug for et nyt parlament, så vi kan #GetBrexitDone (få Brexit gennemført, red.), skriver han blandt andet. 

 

Spekulationerne raser: Har regeringen opgivet sin valgdato?

Der har den seneste time løbet rygter om, at regeringen var klar til at droppe 12. december som valgdato og stemme for valg 9. december. 

Men det afviser den konservative Steve Baker nu kategorisk.

- Jeg er lige smuttet ud for at spørge (...) en autoritativ kilde om, hvorvidt vi har givet os på valgdatoen, og som jeg forstår det, har regeringen ikke givet sig på valgdatoen, siger han i Underhuset.

- Men hvilke diskussioner finder der sted i kulisserne?

10 konservative tilbage i folden efter stort drama

En begivenhedsrig aften i september blev 21 konservative smidt ud af parlamentsgruppen, efter de gik mod den konservative partilinje og stemte for at blokere for Boris Johnsons trusler om at tage Storbritannien ud af EU uden en aftale.

Det skabte et stort ramaskrig, da en af de 21 var Churchills barnebarn - og Churchill er Boris Johnsons store idol.

Men i aften er der nyt i sagen. 10 af de 21 er blevet budt tilbage i partigruppen og sidder nu som konservative parlamentsmedlemmer igen. En af dem er netop Churhills barnebarn, Sir Nicholas Soames.

Det sker efter et møde her til aften, siger en talsmand for De Konservative og tilføjer, at det samme kan ske for de resterende 11.

Hvorfor skændes om en forskel på tre dage?

Det kan virke underligt, at parlamentet ikke kan blive enige om at afholde valg 9. eller 12. december.

Men den lille forskel i dato kan faktisk have stor betydning. 

Skal briterne til valg 9. december, skal parlamentet opløses denne uge, for at valgkampen kan gå i gang. Og så kan Johnson formentlig ikke få sin Brexit-aftale gennem parlamentet før et valg.

Det er afgørende for De Liberale Demokrater og SNP, der begge er imod Brexit og ønsker, at Storbritannien forbliver en del af EU. Hvis Brexit er gennemført før et valg, hvad skal de så føre valgkamp på?

På den anden side har Johnson så mere tid til at få sin Brexit-plan gennem parlamentet inden et valg, hvis der udskrives valg til afholdelse 12. december.

Konservative sabler Labours og SNPs argumenter ned

De Konservative køber ikke Labours argument om, at de studerende ikke har en chance for at stemme medmindre man flytter valgdatoen tre dage frem. De studerende kan vel brevstemme, siger partiets Oliver Dowden.

Derudover siger han, at regeringen skal have tid til at stemme et budget for Nordirlands parlament igennem, og derfor er den 9. december for tidligt.

Derudover peger den konservative Nigel Evans på, at skotterne i SNP tidligere i dag klagede over, at vejret den 12. december var for koldt og mørkt til at afholde et parlamentsvalg.

Evans spørger derfor, om man skal spørge det britiske meteorologiske institut, hvor meget lysere og varmere det er 9. december, hvor SNP gerne vil afholde valg?

Labour: Studerende skal have chancen for at stemme

Lovforslaget om valg 12. december er nu til debat igen.

Denne gang handler det om de annoncerede ændringsforslag, og Labour åbner debatten i denne tredjebehandling med at snakke om forslaget om valgdatoen.

Labour er bange for, at mange studerende når at rejse hjem på juleferie fra universitet og dermed ikke stemmer - og de studerendes stemmer er vigtige for Labour. Derfor ønsker de valg 9. december frem for 12. december.

Det skal siges, at en YouGov-undersøgelse i 2018 viste, at 70 procent af de studerende stemte i deres hjemby og ej på deres universitet ved det seneste parlamentsvalg i 2017. 

 

Johnsons lovforslag stemt videre

Johnsons lovforslag er blevet stemt videre til andenbehandling. Det siger formand John Bercow.

Afstemningen blev afgjort "on the nod", som det hedder. Det betyder, at parlamentsmedlemmerne ikke blev sendt ud for at stemme, da Bercow i salen fik et "ja" ved et nik fra de store partier De Konservative, Labour, De Liberale Demokrater og De Skotske Nationalister (SNP) og dermed konstaterede, at der var flertal.

Dermed er lovforslaget nu sendt ud i tredjebehandling, og det ventes, at parlamentet stemmer om lovforslaget igen om senest to timer.

Parlamentet skal stemme om at flytte valgdato tre dage

Mens to problematiske forslag formentlig er faldet, skal parlamentsmedlemmerne stemme om, hvorvidt valgdatoen skal ændres fra 12. december til 9. december.

Det er Labourleder Jeremy Corbyns forslag, og det støttes af de partierne De Liberale Demokrater og De Skotske Nationalister (SNP).

Det ser ud, som om det er det eneste af de 10 siders ændringsforslag, som parlamentsmedlemmerne kommer til at stemme om i aften.

Men det skal endnu en gang understreges, at det er foreløbige afgørelser, indtil formanden for parlamentet kommer med sin afgørelse.

Parlamentsjournalist: To problematiske forslag er faldet

Det kan se ud, som om regeringen kan ånde lettet op før aftenens afstemning.

For skal man tro journalistprojektet i parlamentet, Parly, er to af de mest problematiske ændringsforslag for regeringen ikke blevet udvalgt til afstemning i aften.

Det er forslagene om stemmeret til 16-årige og stemmeret til EU-borgere, der bor i Storbritannien.

Det var netop de to forslag, der fik Johnsons kontor i Downing Street til at true med at trække hele lovforslaget om valg 12. december.

 

10 siders ændringsforslag

Parlamentsmedlemmerne har samlet set fremlagt 10 siders ændringsforslag til Boris Johnsons oprindelige lovforslag om et parlamentsvalg 12. december.

Det er blandt andet forslag om:

  • At ændre valgdatoen til 9. december i stedet for regeringen valgdato 12. december
  • At give EU-borgere i Storbritannien ret til at stemme ved valget
  • At sænke valgretsalderen til 16 år.
  • En ny folkeafstemning om medlemskab af EU

Man kan se dem allesammen her.

Det skal siges, at det er formanden for parlamentet, der afgør, hvilke forslag der skal stemmes om.

Derfor er det ikke givet, at parlamentsmedlemmerne kommer til at stemme om alle 10 ændringsforslag.