Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsen i retten - dag 3

Britta Nielsen blev syg midt under den første retsdag og var fortsat syg dagen efter.

Hvad skete der? Sagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen fortsatte tirsdag i Københavns Byret, efter at hovedpersonen fik det dårligt på første retsdag torsdag i sidste uge og ligeledes var for syg til at møde i retten fredag.

Se 'Station 2's udsendelse om Britta Nielsen-sagen på TV 2 PLAY

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Stil spørgsmål

En kort dag i retten

Retsmødet er slut, og retslokalet er ryddet. Grunden til, at sagen er udskudt, er, at forsvarsadvokat Nima Nabipour afventer en redegørelse fra anklagemyndigheden. Det handler om den aftale, Britta Nielsen har underskrevet i forbindelse med sin hjemsendelse fra Sydafrika.

- Det kom frem ved sidste retsmøde, at forsvaret ikke har modtaget alle sagens akter. Forsvaret skal have lige mulighed som anklagerne. Så jeg har anmodt om en redegørelse fra anklagemyndigeden. Jeg vil ikke komme ind på, hvad den indeholder, men anklagmyndigheden vil gerne komme med den, og det afventer vi så nu, siger Nima Nabipour.

Han siger, at han tvivl på, at han ville have rådet Britta Nielsen til at skrive under på aftalen i forbindelse med udleveringen fra Sydafrika, siger han. 

Sagen genoptages 5. november. 

Retsmødet udskudt til 5. november

Retssagen udsættes til 5. november.

Forsvarer Nima Nabipour har stillet nogle spørgsmål til anklageren, og det er anklagemyndigheden i gang med at udarbejde, og det går der lidt tid med.

- Derfor udsætter vi selve afhøringen af Britta Nielsen til den 5. november, så derfor er retsmødet udsat indtil da, lød det fra retsformand Vivi Sønderskov Møller.

Altså intet retsmøde i dag. Ingen forklaring. 

Janni Pedersen svarer på spørgsmål

Tusind tak for de mange spørgsmål. Janni Pedersen vil løbende svare på nogle af dem, men når ikke dem alle. I kan eventuelt læse de tidligere liveblogs eller scrolle ned ad siden her for måske at finde svar på jeres spørgsmål.

De gamle liveblogs finder I her:

 

Britta Nielsen hentet af advokat

Britta Nielsens advokat kommer nu ind i lokalet og henter Britta Nielsen ind i det tilstødende lokale. Betjente fra Kriminalforsorgen går med. Samtidig kommer de to anklagere ud af lokalet. Vi ved ikke, hvad advokat og anklagere har drøftet, og hvad advokaten nu vil snakke med Britta Nielsen om.

Britta Nielsen og Jimmy Hayat ført ind i retslokalet

Britta Nielsen er netop trådt ind i retslokale 60 fulgt af to betjente fra Kriminalforsorgen. Også hendes søn, Jimmy Hayat, er ankommet.

Britta Nielsen kigger ud i luften med den højre hånd ført op til hagen. Hun har ikke briller på i dag. Hun er iført en sort jakke og under den en blåmønstret t-shirt eller trøje.

Jimmy Hayat har mørkt, kort hår og skæg. Han taler med sin advokat Jan Schneider - de kigger på noget sammen på skærmen foran dem og griner lidt over, hvad de end ser.

Britta Nielsens advokat samt de to anklagere er endnu ikke kommet tilbage til retslokalet.

Spørgsmål

Linette:

Hej. Hvordan kan det være, at man tager hensyn til personlige forhold, når man skal bestemme straffens udfald? Forstår ikke, at man muligvis kan få en lavere staf, hvis man for eksempel er syg, end hvis man ikke var/er.

Svar:

Hej Linette.

Man tager altid stilling til personlige forhold, når straffen skal udmåles. Det kan være alder, sygdom, at man ikke er straffet før. Samtidig tager man også stilling til de skærpende omstændigheder, en betroet stilling, tyveri af offentlige midler og gerningsperioden. Så det er noget af det, domsmandsretten vil tage med i overvejelserne, når straffen skal udmåles. Og vi ved, at hun får en straf, da hun har erkendt sig delvist skyldig. Med venlig hilsen Janni Pedersen

Spørgsmål

Yakub Y:

Har Anklagemyndigheden givet de manglende bilag og en redegørelse til Nima N? Hvis ikke, kan man så forvente, at retsmødet bliver udskudt igen?

Svar:

Hej Yakub

Jeg spurgte forsvareren, om han havde fået redegørelsen, da vi begge hentede kaffe rundt om hjørnet. Der sagde han, at han ikke havde fået den. Så hvad der sker i dag, ved vi ikke. Lige nu taler forsvareren med de to anklagere ude bag ved retten. Med venlig hilsen Janni Pedersen

Britta Nielsen ankommet

Britta Nielsen er nu ankommet til retslokalet sammen med sin søn, Jimmy Hayat.

Retsmødet endnu ikke begyndt

Klokken er nu over 9.30, hvor retsmødet er sat til at begynde. Forsvarsadvokaten for Britta Nielsen, Nima Nabipour, og SØIK's to anklagere er fortsat inde i et tilstødende lokale med døren lukket. Hvad de drøfter, ved vi selvsagt ikke.

Imens står og sidder de andre advokater og taler lavmælt og afventer ligesom tilhørere og pressefolk, hvad der skal ske.

Spørgsmål

Gitte:

Hej Janni. Hvad er forskellen på sigtet og tiltalt? Og hvordan kan det være, at søn samt døtres advokater må være i salen?

Svar:

Hej Gitte. 

Man er sigtet, mens efterforskningen af sagen kører. Når efterforskningen er slut, er det anklageren i politikredsen, der tager stilling til, om der kan rejses tiltalte. Så kommer der et anklageskrift, og så skal retten tage stilling til skyld og straf - hvis man altså bliver kendt skyldig. Hendes børn er sigtede i sagen - derfor har de krav på at være repræsenterede i sagen. For at kende detaljer, der kan få betydning for deres sag. Med venlig hilsen Janni Pedersen

Forsvarsadvokat: Britta Nielsens tilstand er i bedring

TV 2s reporter fangede Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, da han ankom til retten tirsdag morgen. Det lyder, som om vi kan forvente at se hende i dag:

- Det er min klare forventning, at hun møder op. Jeg har besøgt hende nogle gange, og hendes tilstand er i bedring, så jeg mener, at hun er klar til at komme i retten i dag, siger Nima Nabipour.

Forsvarsadvokaten ville ikke svare på, om Britta Nielsen kommer til at give forklaring i dag. Det ville han blandt andet ikke, da han endnu ikke har fået en redegørelse fra anklagemyndigheden, som han har bedt om.

- Men hun er villig til at afgive forklaring. Det har hun været fra dag ét. Men så opstod der de her uforudsete ting i forhold de manglende bilag, og det anmodede vi jo anklagemyndigheden om en redegørelse for, og så må vi se, hvad den bibringer, siger Nima Nabipour til TV 2.

Spørgsmål

Heidi :

Hej Janni. Hvorfor er der “kun” en forsvarsadvokat, da sagen er så omfattende, at anklagemyndigheden har stillet med to anklagere?

Svar:

Som udgangspunkt har man kun ret til en forsvarer. I sygeplejerskesagen forsøgte Jørgen Lange at få hjælp fra endnu en forsvarer, Henrik Stagetorn. Det blev bevilliget i byretten, men afvist i landsretten. Jeg ved faktisk ikke, om hendes forsvarer her har anmodet om det samme. men da han ikke har sagt noget om det, tænker jeg, det ikke har været et issue. Med venlig hilsen Janni Pedersen

En dramatisk begyndelse

Imens vi venter på, at sagen begynder, kan vi lige opsummere, hvad der er sket:

Torsdag i sidste uge var første dag i sagen mod Britta Nielsen – og første gang vi så hende, siden hun blev fremstillet i retten i Randburg, Johannesburg i Sydafrika 9. november sidste år.

Dengang så hun tynd ud sammenlignet med de billeder, vi havde set af hende fra tidligere år. Hun havde også farvet sit hår mørkt. Hun ser i dag knap så tynd ud, og hendes hår er lyst, halvlangt og bølget.

Det første retsmøde forløb ikke som planlagt. Efter delvist at have erkendt tiltalen mod sig blev Britta Nielsen midt under anklagemyndighedens forelæggelse pludselig dårlig og måtte i al hast føres ud af retslokalet. Kort efter ankom en ambulance, der tog hende med. Ifølge forsvarsadvokaten har hun haft hjerteproblemer i løbet af sin varetægtsfængsling.

Dagen fortsatte dog uden Britta Nielsen, da anklagerne fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) fortsatte med forelæggelsen af bevismaterialet. Det var planen, at Britta Nielsen herefter skulle have afgivet forklaring, men det skete altså ikke.

Samme plan var der for retsmødet dagen efter – fredag 25. oktober – men her var Britta Nielsen for syg til at møde op. Formiddagen endte i stedet med en fortsat diskussion fra dagen før, der handlede om den særlige paragraf 88, der kan give op til 50 procent længere straf for grove forbrydelser.

 

Advokat og anklagere ankommet

Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, er netop ankommet. Han står og taler med de to anklagere fra SØIK, Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen, der også lige er trådt ind i lokalet. Advokaten holder sine briller i hånden, mens han taler til de to anklagere.

Kort efter går de tre ind i et tilstødende lokale og lukker døren bag sig.

Britta Nielsens advokat: Hun kommer i retten i dag

Alle venter selvfølgelig spændt på, om Britta Nielsen i dag dukker op i retten, efter hun i sidste uge blev syg og var for dårlig til at komme i retten fredag. Men ifølge hendes forsvarsadvokat Nima Nabipour, der besøgte hende i går, er hun i dag rask nok til at komme i retten.

De fleste tilhørere og pressefolk er kommet igennem sikkerhedstjekket i forgangen og er nu på plads bagerst i retslokalet. Imens begynder forsvarsadvokaterne også at ankomme – den første i lokalet er Peter Secher, der følger sagen mod Britta Nielsen som repræsentant for hendes ældste datter, Karina Jamilla Hayat.

 

Tredje retsdag i sagen mod Britta Nielsen

Velkommen til TV 2s liveblog fra Københavns Byret, hvor vi skal til at tage hul på tredje retsdag af i alt ni i sagen mod Britta Nielsen, der er tiltalt for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk.

TV 2s retsreporter Janni Pedersen vil også være til stede her i retssal 60, og hun vil løbende svare på nogle af de spørgsmål, I måtte have til sagen. Vi plejer at få rigtig mange spørgsmål, og hun vil derfor ikke nå at svare på dem alle – men hun gør sit bedste.

Er I interesserede i at læse op på de tidligere retsmøder i sagen, kan I med fordel læse vores liveblogs fra sidste uge: