Brexit

Skal briterne til valg? Følg dagens Brexit-drama her

Hvad skete der? Storbritanniens parlament nedstemte mandag premierminister Boris Johnsons forslag om et valg 12. december.

Det skete, samme dag som EU gav briterne en udskydelse af Brexit til 31. januar 2020.

Hvad betyder det? Parlamentet ventes at stemme om et valg allerede igen i morgen.

Som svar på nederlaget varslede Boris Johnson nemlig, at han vil fremsætte et nyt lovforslag om valg 12. december.

Før da havde De Liberale Demokrater og De Skotske Nationalister fra oppositionen varslet et lovforslag om valg tre dage før da for at sikre, at parlamentet ikke har tid nok til at vedtage Johnsons Brexit-aftale.

Parlamentet skal stemme om valg igen i morgen

Premierminister Boris Johnsons varsling om et nyt lovforslag i morgen, betyder at Underhusets medlemmer allerede igen i morgen skal stemme om, hvorvidt der skal afholdes parlamentsvalg i december.

De Liberale Demokrater og SNP har også barslet med et lovforslag. De argumenterer som skrevet dagen igennem for et valg 9. december, mens Johnson holder fast i 12. december.

Labour vil granske Johnsons nye lovforslag

Labours leder, Jeremy Corbyn, siger efter Johnsons nederlag og varsling om nyt lovforslag, at partiet vil granske det nye lovforslag om valg 12. december, før partiet afgør, om det kan stemme for.

Derudover vil han have en garanti for, at Storbritannien ikke kan havne i et "no-deal"-Brexit. Corbyn understreger, at det handler om, at premierministeren har et ry for ikke at holde ord.

SNP vil have garanti for at stemme for valg

De Skotske Nationalisters formand i Westminster, Ian Blackford, siger, at partiet er med på et valg.

Men han vil have en garanti for, at Boris Johnson ikke bringer sin Brexit-aftale tilbage og får den vedtaget af parlamentet før valget.

Det er nemlig Blackfords store bekymring ved et valg 12. december, og årsagen til, at han og De Liberale Demokraters formand har foreslået et valg 9. december.

Johnson er stadig klar til valg 12. december

Premierminister Boris Johnson får ordet som den første.

Johnson siger, at regeringen i stedet er klar med et nyt lovforslag om valg torsdag 12. december, og at han ønsker det på dagsordenen allerede i morgen.

Det et lovforslag af samme art, som De Skotske Nationalister (SNP) og De Liberale Demokrater har varslet i morgen, blot med en valgdato 9. december for at forhindre Johnson i at få vedtaget og godkendt sin Brexit-aftale i parlamentet før et valg.

Johnson taber afstemning om et valg 12. december.

Premierminister Boris Johnson taber afstemningen om et valg 12. december.

Afstemningen endte med 299 ja-stemmer og 70 nej-stemmer. Men trods det taber Johnson "teknisk set" afstemningen, siger John Bercow og giver nej-stemmerne sejren.

Årsagen er, at en afstemning om et nyvalg kræver et flertal på totredjedele ud af parlamentets 650 medlemmer. Det svarer til 434 stemmer.

Det er tredje gang, Johnson taber en sådan afstemning. De to andre gange fik Johnson også et simpelt flertal, men ej et stort nok flertal til at få et valg

Så er der afstemning

Debatten er ovre, og der er nu afstemning om Johnsons forslag om valg 12. december.

Der er ikke mange parlamentsmedlemmer til stede i aften, men de der er, er nu gået ud for at stemme ja eller nej.

- Han skal have 434 stemmer for at have stemmer nok til et valg. Der er jo knap nok 434 stemmer i salen, siger analytiker Peter James Stark på TV 2 News.

Årsagen er, at de grønne bænke i Underhuset her til aften er meget tomme sammenlignet med andre afstemninger om Brexit.

- Men det gør ikke forløbet mindre spændende. Johnson skal give sin reaktion, og der får vi se, om han har et es oppe i ærmet.

DUP: Johnsons Brexit er en "dødsaftale for unionen"

Regeringens nordirske støtteparti DUP afviser at støtte premierminister Johnsons ønske om et valg 12. december. Det siger partiets Brexit-talsmand, Sammy Wilson.

Han siger, at regeringens aftale med EU ikke er Brexit for hele nationen, fordi Nordirland forbliver en del af EU's indre marked, mens resten af Storbritannien forlader det.

Årsagen er, at Johnsons aftale med EU har en toldgrænse ned gennem Det Irske Hav, der netop adskiller Nordirland fra resten af Storbritanniens lande England, Skotland og Wales.

Sammy Wilson beskriver aftalen som en "dødsafale for unionen".

Johnson pauser regeringens Brexit-kampagne

Premierministeren har pauset regeringens "Get Ready for Brexit"-kampagne.

Kampagnen blev skabt for at forberede befolkningen på et Brexit uden aftale 31. oktober og har kostet de britiske skatteborgere 100 millioner pund.

Det skriver BBCs politiske redaktør på programmet Newsnight.

 

Liberale Demokrater: Vejen fremad er et valg

De Liberale Demokraters leder, Jo Swinson, har i mange måneder kæmpet for at skaffe et flertal til en ny folkeafstemning.

Men stemmerne er der ikke, erkender hun. Derfor er partiet nu fortalere for et parlamentsvalg.

- I mangel af fremskridt er vejen fremad et valg, siger Jo Swinson.

Analytiker: Labour er bange for valg

Lyn-analyse

Labours grønne bænke var langt fra fyldt op, og det kan tyde på, at der er intern splid i Labour. Det forlyder, at halvdelen gerne vil have et valg nu, mens den anden halvdel er meget bange for, om de overhovedet bliver genvalgt, fordi Labour klarer sig så dårligt i meningsmålingerne. Men Corbyn siger her til aften, at det er fordi, man ikke kan stole på Johnson, at Labour ikke vil stemme for. Men det er Jeremy Corbyn, der er under pres, og han ligner en, der ikke har lyst til et valg. Overskrifterne i formiddagsaviserne i morgen kan meget vel sige, at Corbyn er en kylling.

 

 

SNP: Johnson skal lede efter en grøft

De Skotske Nationalisters (SNP) farverige formand i Westminster, Ian Blackford, har nu ordet og tordner mod Johnson, der for en uge siden måtte krybe til korset og bede EU om mere tid.

- Premierministeren bør lede efter den nærmeste grøft, siger han og vender et af Johnsons slogans om og bruger det som skyts mod premierministeren selv.

Johnson er kendt for at have sagt, at han hellere ville dø i en grøft end bede EU om mere tid.

Derefter forklarer Ians Blackford, hvorfor SNP sammen med De Liberale Demokrater vil stemme for et valg, så snart som muligt, nemlig den 9. december.

- Hvis vi stemmer for dette forslag (Johnsons forslag om et valg 12. december, red.) er vi ude af EU, før premierministerens valg, siger Ian Blackford.

Derudover foreslår han, at 16- og 17-årige skal have valgret i Storbritannien, som de har det i Skotland.

Det er et reelt forslag, da SNP og De Liberale Demokrater i morgen stiller deres eget lovforslag, der kan udløse et parlamentsvalg. I det forslag kan en sådan ændring til valgloven komme med.

Johnson har skrevet til EU i dag

Boris Johnson siger, at han har skrevet til EU for at takke ja til at udskyde Storbritanniens farvel til EU til 31. januar 2020.

Johnson understreger, at han ikke havde noget valg, da loven forlanger det af ham. Dermed mener han Benn-loven, der blev vedtaget i september for at forhindre et "no-deal" Brexit.

Johnsons bekræftelse kommer som svar på, at Jeremy Corbyn langede ud efter Johnson for ikke at have godtaget EU's tilbud endnu og dermed stadig true Storbritannien med at forlade EU om bare tre dage uden en aftale.

Labour: Johnson løber fra alle løfter

Labours leder, Jeremy Corbyn, tager som leder af oppositionen til genmæle.

- Dette er en premierminister, man ikke kan stole på. Han løber fra alle løfter, siger Corbyn.

- Han sagde, at han ville tage os ud af EU 31. oktober. Han lavede en kampagne til 100 millioner pund af misbrugte offentlige penge. Hvor mange sygeplejersker kunne vi have fået for de penge?

Derudover fremhæver Corbyn, at De Konservative lovede at bevare standarder på arbejdsmarkedet og i miljølovgivningen, men at et læk i weekenden afslørede, at det ikke nødvendigvis er sagen.

Og at en dokumentarudsendelse på Channel 4 viser, at repræsentanter for regeringen mødes med amerikanske medicinalfirmaer for at snakke medicinpriser til det britiske sundhedsvæsen NHS.

Johnson langer ud efter Labour

Boris Johnson driller nu Jeremy Corbyn.

Det sker, fordi Labour tidligere i dag slog fast, at de ikke stemmer for et valg i aften, selv om partiet havde sagt, at de var klar til et valg, så snart en "no-deal" Brexit var taget af bordet.

- Han kan løbe, men han kan ikke gemme sig, siger Johnson til stor morskab for Underhuset.

Selv hans allierede forlader ham, siger Boris Johnson. Årsagen er, at SNP og De Liberale Demokrater er klar til et valg og fremlægger deres eget lovforslag i morgen.

- Der er ét parti, der er imod et valg. Og det er oppositionens toneangivende parti, siger Johnson.

Jeremy Corbyn ser på med et stenansigt, mens Johnson borer i, at der ikke er fyldt op på Labours bænke her til aften.

Johnson ønsker valg: Parlamentet holder folket i EU mod deres vilje

Dagens debat i Underhuset er godt i gang, og nu er vi kommet til premierminister Boris Johnsons forslag om et tidligt valg.

Johnson siger, at mange parlamentsmedlemmerne ikke ønsker et valg, men at parlamentet ikke fungerer mere, og at han ønsker Brexit gennemført.

- Parlamentet har stemt for at holde befolkningen i EU tre måneder mere mod deres vilje og til en pris af endnu en milliard pund om måneden.

Det er tredje gang, Boris Johnson beder parlamentet om et valg.

De to forrige gange stemte et flertal for hans ønske, men ikke nok til at han havde totredjedeles flertal.

Kun hver fjerde brite tror på Brexit før ny deadline

23 procent eller knap hver fjerde brite forventer, at Storbritannien har forladt EU senest 31. januar 2020, som er den nye deadline EU gav Storbritannien i dag.

Det viser en hurtig meningsmåling fra YouGov. 

Derudover svarer 23 procent af de adspurgte, at de tror Storbritannien forlader EU efter endnu en udskydelse, mens 22 procent slet ikke tror, at briterne siger farvel til deres medlemsskab af EU.

Stadig ingen reaktion fra Downing Street

Premierminister Boris Johnsons kontor i Downing Street 10 har stadig ikke reageret på EU's tilbud om udskydelse af Brexit her knap syv timer efter.

Ved dagens briefing lagde Johnsons talsmand dog ikke skjul på, at man mener, det er parlamentets skyld, at Storbritannien ikke forlader EU på torsdag 31. oktober, som premierministeren havde lovet.

- Premierministeren har endnu ikke set EU's svar på parlamentets anmodning om en forlængelse, og premierministeren vil svare, når han har set detaljerne i det, sagde talsmanden ifølge the Guardian.

- Han har ikke skiftet mening: Parlamentet burde ikke have sat Storbritannien i denne situation, og vi burde forlade EU 31. oktober

Premierministeren har i dag været i Essex for at mindes de 39 mennesker, der blev fundet omkomne i en lastbil onsdag i sidste uge.

Flere stemmer nej til valg

De fem parlamentsmedlemmer i gruppen the Independent Group for Change - der blev skabt af udbrydere fra Labour og senere også De Konservative - stemmer ikke for Johnsons forslag om et valg 12. december.

Det bekræfter gruppens leder, Anna Soubry, over for Sky News. 

Ordene "shock bombshell" (en overraskende bombe, red.) er sarkasme. Det forventes nemlig, at de fem parlamentsmedlemmer vil tabe deres pladser ved et kommende valg.

Labour vil ikke stemme for valg

Det store oppositionsparti Labour afstår fra at stemme i aften. Det erfarer flere og flere britiske medier såsom Sky News, the Guardian og Daily Mirror.

Premierminister Boris Johnson har brug for Labours stemmer for at få lov at udskrive valg.

Korrespondent: Partier ønsker valg før Brexit for at score stemmer

Lyn-analyse

Når De Liberale Demokrater og SNP presser på for et valg 9. december i stedet for premierminister Johnsons foretrukne dato 12. december, er det for at lave en knibtangsmanøvre på ham. Skal briterne til valg 9. december, skal parlamentet opløses denne uge, for at valgkampen kan gå i gang, og da kan Johnson ikke få sin Brexit-aftale gennem parlamentet før et valg. Begge partier er nemlig for, at Storbritannien skal forblive i EU, og derfor er det bedst for dem, hvis valget finder sted, før Brexit er gennemført.