Politik

Simon Emil Ammitzbøll-Bille gæster 'Lippert'

Hvad skete der?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille gæstede onsdag TV 2 NEWS' talkshow 'Lippert', efter at han tirsdag aften meddelte, at han havde meldt sig ud af Liberal Alliance efter 10 år i partiet.

Hvad er baggrunden?

Liberal Alliance havde et skidt Folketingsvalg, hvor partiet mistede ni mandater og gik fra 13 til fire. Anders Samuelsen trak sig efterfølgende som partiformand. Siden har der været intern uro om partiets linje og senest kritik af Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Se talkshowet 'Lippert' her på TV 2 PLAY

Ved ikke, hvad der nu skal ske

Den tidligere gruppeformand for Liberal Alliance skal nu gøre op med sig selv, om han synes, han har en fremtid på Christiansborg, eller udenfor. 

- Det var en ret stor beslutning. Jeg skal finde ud af, hvad jeg vil og hvad der overhovedet er af muligheder, siger han.

Nyt parti?

På spørgsmålet om, hvornår Simon Emil Ammitzbøll-Bille starter et nyt parti, og om han overhovedet vil det, svarer han, at han lige skal have lov at sunde sig. Men hvis han skulle stemme, hvor han boede nu, så gik stemmen til en Venstre-mand.

- Det svarer til, at man har forladt en kæreste efter 10 år. Jeg har ikke et enkelt parti, som jeg ved, her ville jeg stemme nu. Men hvis jeg skulle stemme i Københavns Storkreds, så gik min stemme til Jan E. Jørgensen, fordi han er ægte værdi-liberal, men det betyder ikke, at jeg ville stemme på Venstre i en anden kreds, siger han.

Ammitzbøll-Bille: Mest rædselsfulde i hele mit liv

I talkshowet viser vært Søren Lippert et billede, hvor Simon Emil Ammitzbøll-Bille i 2015 siger til TV 2, at man anbefaler danskerne at stemme nej til EU-afstemningen om retsforbeholdet. Dengang sagde Anders Samuelsen og ham, at Liberal Alliance var skyld i, at det blev et nej, fordi Liberal Alliance havde anbefalet det. Det var den største fejl, partiet havde begået, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille i 'Lippert' i aften. Og det til trods for, at han selv stemte for retsforbeholdet dengang.

- Det var det mest rædselsfulde interview, jeg har lavet hele mit liv, siger han.

Ammitzbøll-Bille: Tidligere var der plads til forskellighed

Store dagsordener som EU-poltik og klimapolitik var noget andet for 10 år siden. Og dengang kunne man i partiet have flere forskellige holdninger til de emner fordi de ikke fyldte så meget, men det er der ikke plads til i dag, fordi det er et globalt problem, mener Ammitzbøl-Bille.

- Man kunne være mere forskellige i partiet, men nu er problemerne meget mere påkrævet, at der bliver fundet politiske løsninger og svar på, og så kan man ikke bare sige, at det skubber vi lidt til side, siger han med henblik på, at han synes, at partiet tager for let på fx EU-politik, udlændingepolitik og klima.

Partiet gik i en forkert retning

Simon Emil Ammitzbøll-Bille mener, at partiet er gået i den forkerte retning, og at der ikke har været opbakning til det, som han mener, er en mere værdi-liberal retning med åbenhed og retssikkerhed, som han kalder det. Derfor måtte vejene skilles, ifølge Ammitzbøll-Bille, som i det interne brev blev kritiseret for ikke at rette ind i forhold til det, som der var opbakning til i Folketingsgruppen.

Ammitzbøll-Bille: Kendte ikke til brev

Kort før Simon Emil Ammitzbøll-Bille selv trak sig fra Liberal Alliance på i et Facebook-opslag tirsdag aften, kunne vi på TV 2 fortælle, at baglandet i Liberal Alliance havde sendt et brev med kritik af Ammitzbøll-Bille til bestyrelsen. Men det kendte han ikke noget til selv.

- Ingen af de 17 mennesker overvejede på noget tidspunkt at vise mig det brev, så jeg kendte ikke brevet, da jeg mandag skrev den Facebook-tekst, jeg offentliggjorde i går.

Svær opgave for den nye formand

Midt i al uroen står partiets nye politiske leder, Alex Vanopslagh. Han står ifølge politisk analytiker på TV 2 Hans Redder med en svær opgave foran sig, hvor han midt i slagsmål blandt partiets profiler skal forsøge, at lægge den politiske linje for partiet og få Liberal Alliance væk fra den spærregrænse, som partiet ligger omkring i flere meningsmålinger.

En kamp om den politiske linje

I går skrev TV 2s politiske analytiker Hans Redder, at en række markante LA-figurer ser uroen i partiet som en kamp om den politiske linje, der har udspillet sig i partiet de seneste måneder. En kamp, hvor de såkaldt ”nationalkonservative” ser ud til at have vundet. Du kan læse hele analysen her.